Egészséges és gyors receptek rohanós hétköznapokra
A dolgos hétköznapokon jellemzően csak esténként, a vacsoránál gyűlik össze a család. Ilyenkor lehetőségünk nyílik arra, hogy egy jót beszélgessünk, finomakat falatozzunk és egy kicsit eltávolodjunk a hétköznapi gondoktól. Ugyanakkor nem biztos, hogy minden este jut időnk egy kiadós vacsora összeállítására, ráadásul az esti órákban már inkább a könnyebb ételek esnek jól a szervezetünknek. Mutatunk néhány bevált receptet, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt kedvence lehet.
A cukkini tócsni többféle módon tálalható, így a család minden tagja kedve és ízlése szerint fogyaszthatja. Megkenhetjük a tetejét tejföllel, olvaszthatunk rá sajtot, de szendvicsalapnak is kiváló, vagy akár helyezhetünk egy szelet húst is a két tócsni közé. Ráadásul serpenyőben, air fryerben és sütőben is gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Sajtos cukkini tócsni
A cukkini tócsni többféle módon tálalható, így a család minden tagja kedve és ízlése szerint fogyaszthatja. Megkenhetjük a tetejét tejföllel, olvaszthatunk rá sajtot, de szendvicsalapnak is kiváló, vagy akár helyezhetünk egy szelet húst is a két tócsni közé. Ráadásul serpenyőben, air fryerben és sütőben is gyorsan elkészíthető.Hozzávalók:
- 1 db közepes méretű cukkini
- 1 db M vagy L méretű tojás
- 1 db közepes répa
- 50 gramm sajt
- 2 ek. liszt (gluténmentes rizsliszttel is kiváló)
- 1 gerezd fokhagyma vagy némi fokhagymapor
- só, bors és friss kapor ízlés szerint
Elkészítés:
A cukkinit és a répát lereszeljük, megszórjuk két kávéskanál sóval, majd 10-15 percig állni hagyjuk, hogy levet engedjen. Közben a sajtot lereszeljük, majd a cukkiniból jól kinyomkodjuk a levet és összekeverjük a sajttal. Ráütjük a tojást, hozzáadjuk a lisztet, a fokhagymát és az egyéb fűszereket. Jól összedolgozzuk, kanállal kis korongokat formázunk a masszából, majd egy olajjal vékonyan kikent serpenyőben mindkét oldalát megsütjük. Air fryerbe vagy sütőbe is tehetjük, ez esetben sütőpapírra öntsük a masszát, vékonyan kenjük meg olajjal, és 180 Celsius-fokon süssük aranybarnára.
Káposzta-pizza
Ez az ízletes és tápláló étel rostban gazdag, és a friss káposztaalapnak köszönhetően kiváló kálium-, C- és K-vitamin forrás.Hozzávalók:
- 1 fej káposzta
- 1-2 ek. dmBio extraszűz olívaolaj
- ½ üveg dmBio paradicsomszósz ricottával és pecorinóval
- 20 dkg sonka
- 30 dkg reszelt sajt
- 5-6 szem koktélparadicsom
- friss bazsalikom levél
- só, bors, fokhagymapor ízlés szerint
Elkészítés:
A káposztát megtisztítjuk, külső leveleit eltávolítjuk, torzsáját kivágjuk, majd nagyjából egyforma, ujjnyi vastag szeletekre felvágjuk. Sütőpapírra helyezzük a szeleteket, majd olívaolajjal megkenjük, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk fokhagymaporral. Ezután 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 30 perig sütjük, amíg a szélei aranybarnák nem lesznek. Közben lereszeljük a sajtot, felaprítjuk a sonkát, felszeleteljük a koktélparadicsomot. Majd miután kivesszük a káposztát a sütőből, mindegyik szelet tetejét megkenjük paradicsomszósszal, rátesszük a sonkát, a paradicsom szeleteket és a sajtot, majd a visszatesszük a sütőbe, és további 8-10 perc alatt készre sütjük. A tetejére friss bazsalikom leveleket szórunk.
Töltött burgonya muffinok
Hozzávalók:
- 12 szem kis méretű burgonya
- 12 szelet kolbász
- ½ doboz krémsajt
- 40 dkg füstölt trappista sajt
- dmBio klasszikus paradicsomszósz vagy dmBio ketchup
Elkészítés:
A krumplikat jól megmossuk, egy nagyobb fazékba tesszük, és sós vízben héjában megfőzzük. Közben előveszünk egy 12 adagos muffin sütőformát, és a rekeszek alját vékonyan megkenjük olajjal. Majd beleteszünk minden rekeszbe egy darab főtt krumplit, és egy kisebb pohárral mélyen benyomjuk a burgonyák közepét. Ezután sózzuk, borsozzuk és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Miután kivesszük a sütőből, megtöltjük a burgonyákat: mindegyikbe helyezünk egy kanál paradicsomszószt, egy darab kolbászt, rá egy kevés krémsajtot, és reszelt sajttal fedjük. Visszatesszük a sütőbe, és pár perc alatt készre sütjük.