Egészséges őszi finomságok a nagyi konyhájából
A hűvös őszi időben gyakran választunk olyan ételeket, amelyek az otthon melegségét, biztonságát nyújtják számunkra, és nosztalgikus érzéseket keltenek bennünk. Ilyenkor kimondottan jólesik egy ízletes krémleves, egy zöldséges-húsos egytálétel vagy egy forró, gyümölcsös pite is.
„Comfort food” elnevezéssel azokat az egyszerű, könnyen elkészíthető ételeket illetjük, amelyek szüleink, nagyszüleink főztjét és gyermekkorunk ízeit idézik fel bennünk. Miután az előző generációk még inkább figyeltek a szezonalitásra a konyhában, így számos idényzöldségből, gyümölcsből készült egészséges finomságot is találhatunk ezen ételek között.
Elkészítés:
Egy nagy sütőtököt felszeletelünk, majd légkeveréses sütőben 190 Celsius-fokon nagyjából 35 percig sütjük. Közben a répákat megmossuk, megpucoljuk és lereszeljük. A vöröshagymát meghámozzuk, felvágjuk, majd kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát, egy kicsit megsózzuk, és összefőzzük. Majd botmixerrel (vagy turmixgépben) a répát, a sütőtököt és a kókusztejszínt összedolgozzuk, és hozzáadjuk a zöldségleves alaplét. Ezután összefőzzük, és közben ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval és gyömbérrel fűszerezzük. Pirított tökmaggal vagy levesgyönggyel tálaljuk.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A rizst sós vízben a szokásos módon megfőzzük. Közben a kelkáposztát félbevágjuk, torzsáját eltávolítjuk, nagyobb csíkokra felszeljük, és sós vízben puhára főzzük. A hagymát kevés kókuszolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a darált húst, és pár percig főzzük, amíg a hús leve elpárolog. Ezután fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával, kevés vízzel felöntjük, megkeverjük és készre főzzük. A szaftos húshoz hozzákeverjük a rizst, a kelt pedig leszűrjük. A tejfölhöz hozzákeverünk egy kevés ételízesítőt, ezután jöhet a rétegezés. Egy tepsit kikenünk olajjal, majd a káposzta egy részét szétterítjük az alján, ráöntjük a rizses húst, rákenünk egy adag tejfölt, és ugyanezt megismételjük. Végül légkeveréses sütőben 180 Celsius-fokon kb. 25-30 percig sütjük.
„Comfort food” elnevezéssel azokat az egyszerű, könnyen elkészíthető ételeket illetjük, amelyek szüleink, nagyszüleink főztjét és gyermekkorunk ízeit idézik fel bennünk. Miután az előző generációk még inkább figyeltek a szezonalitásra a konyhában, így számos idényzöldségből, gyümölcsből készült egészséges finomságot is találhatunk ezen ételek között.
Sütőtök krémleves
Hozzávalók:- 1 db közepes méretű sütőtök
- 4 db répa
- 1 fej vöröshagyma
- 5-6 dl zöldségalaplé (dmBio zöldségleves ételízesítő kockából)
- 2 dl dmBio kókusztej vagy kókusztejszín
- só, bors, szerecsendió, gyömbér
- tálaláshoz: pirított dmBio tökmag vagy levesgyöngy
Elkészítés:
Egy nagy sütőtököt felszeletelünk, majd légkeveréses sütőben 190 Celsius-fokon nagyjából 35 percig sütjük. Közben a répákat megmossuk, megpucoljuk és lereszeljük. A vöröshagymát meghámozzuk, felvágjuk, majd kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát, egy kicsit megsózzuk, és összefőzzük. Majd botmixerrel (vagy turmixgépben) a répát, a sütőtököt és a kókusztejszínt összedolgozzuk, és hozzáadjuk a zöldségleves alaplét. Ezután összefőzzük, és közben ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval és gyömbérrel fűszerezzük. Pirított tökmaggal vagy levesgyönggyel tálaljuk.
Rakott kelkáposzta
Hozzávalók: - 1 fej kelkáposzta
- 20 dkg dmBio basmati rizs
- 500 g darált csirkehús
- 1 ek. dmBio kókuszolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb doboz tejföl (450 g)
- 1 tk. ételízesítő
- 1 ek. fűszerpaprika
- só, bors és őrölt fűszerkömény ízlés szerint
Elkészítés:
A rizst sós vízben a szokásos módon megfőzzük. Közben a kelkáposztát félbevágjuk, torzsáját eltávolítjuk, nagyobb csíkokra felszeljük, és sós vízben puhára főzzük. A hagymát kevés kókuszolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a darált húst, és pár percig főzzük, amíg a hús leve elpárolog. Ezután fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával, kevés vízzel felöntjük, megkeverjük és készre főzzük. A szaftos húshoz hozzákeverjük a rizst, a kelt pedig leszűrjük. A tejfölhöz hozzákeverünk egy kevés ételízesítőt, ezután jöhet a rétegezés. Egy tepsit kikenünk olajjal, majd a káposzta egy részét szétterítjük az alján, ráöntjük a rizses húst, rákenünk egy adag tejfölt, és ugyanezt megismételjük. Végül légkeveréses sütőben 180 Celsius-fokon kb. 25-30 percig sütjük.
Fahéjas-almás-szilvás morzsasüti
Hozzávalók:- 220 g dmBio gluténmentes zabliszt
- 150 g teavaj (hidegen)
- 60 g cukor vagy eritrit
- 1 csipet só
- 3 db alma
- 400 g szilva
- 50 g cukor vagy eritrit
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kk. dmBio őrölt ceyloni fahéj
Az almákat meghámozzuk, gerezdekre vágjuk, a szilvát kimagozzuk és felvágjuk. Majd a gyümölcsöket a cukorral, a fűszerekkel és egy kevés vízzel pár percig főzzük. Közben a zablisztet, a vajat, a sót és az eritritet egy tálba tesszük, és az ujjainkkal addig morzsoljuk, amíg kis darabokra össze nem áll a tészta. Majd egy hőálló edénybe vékonyan belenyomkodjuk a tészta egy részét, rátesszük a gyümölcsöt, majd a tetejére rászórjuk a maradék tésztát. Hinthetünk még rá darabolt mandulát vagy diót is. 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg aranybarna lesz a teteje (kb. 20 perc).