Active Beauty
A tavaszi fáradtság leküzdése: tippek a több energiáért és a jobb közérzetért
Szöveg: Elisabeth Sas, Birgit Brieber

Jó közérzet

A tavaszi fáradtság leküzdése: tippek a több energiáért és a jobb közérzetért

Míg a természet lassan ébredezik, addig te egyre többet ásítozol, és utolér a tavaszi fáradtság. Tavasszal sokat változnak a fényviszonyok, ami hatással vannak a hormonháztartásra, aminek következtében alacsonyabb lesz a vérnyomás, így előbb érzed magad fáradtnak. Ha több energiára vágysz, akkor ebben nem csupán konyhai tippeknek van központi szerepük, hanem a mozgásnak és a fénynek is. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat hozzá.

Mozgás és fény a több energia érdekében, illetve még a gyógynövény konyhából is érkezik segítség – így érheted el, hogy tavasszal is fitt maradj.

1. Mozgással a tavaszi fáradtság ellen

Az első lépés a tavaszi fáradtság ellen a mozgás. Megerősíti a vérereket és megemeli a vérnyomást. A legideálisabb választásnak az állóképességet növelő mozgásformák bizonyulnak: a hosszú séták a friss levegőn vagy a futás. Minden megengedett, ami felpörgeti a szervezetet, és szembeszáll a fáradtsággal, ugyanis minél kevesebbet mozogsz, annál fáradtabb leszel.

2. Több fény a több energiáért

A tavasszal megváltoznak a fényviszonyok, emiatt a testednek is át kell állnia: télen kevesebb fényhez jutott a szervezeted, aminek következtében több melatonint (alvási ciklust irányító hormont) és kevesebb szerotonint (azaz boldogsághormont, ami aktivizálja a szervezetet) termelt. Amíg tavasszal nem kezd el a szervezeted ismét több szerotonint előállítani, addig a melatonin van túlsúlyban, emiatt pedig fáradtnak és erőtlennek érzed magad. A jó hír azonban: a sötét évszaknak már vége, így nő az esély arra, hogy több napfényhez juss. Amennyiben megoldható, tölts minden nap legalább 20 percet a szabadban. Ennek köszönhetően ismét egyensúlyba kerül a belső órád, ugyanis helyreáll a szervezet cirkadián ritmusa, emellett bizonyítottan javul az alvás minősége.

3. Ez a gyógynövény pozitív hatással van rád

Egy titkos tipp a tavaszi fáradtság ellen: a pitypang. Ez egy rendkívül értékes gyógynövény, és nagy számban található meg a természetben, méghozzá épp akkor, amikor igencsak szükségünk van az egészségre gyakorolt jótékony tulajdonságaira. A leveleiben található keserű anyagok serkentik az anyagcserét, ezáltal segítenek a szervezetnek abban, hogy megszabaduljon a tél folyamán elraktározott méreganyagoktól. A test méregtelenítése főként a májban és a bélrendszerben történik. A pitypang ebben támogatja a szerveket, továbbá a test számára fontos pozitív hatóanyagokat tartalmaz: A-vitaminban – ami fontos antioxidáns – és C-vitaminban gazdag – ami pedig erősíti az immunrendszert. Ezeken kívül karotinoidok, flavonoidok, kalcium, inulin és ásványi anyagok találhatók meg benne. Jótékony hatásának kifejtéséhez étel vagy ital formájában kell elfogyasztanod.
Alapvetően a pitypang minden része ehető. A virágaival különlegesebbé tudsz varázsolni egy tavaszi salátát. Főleg a tökmagolaj illik a növény ízvilágához. Önts a leveleire forró vizet, és hagyd állni 10 percig. A szárított gyökereire is tölthetsz vizet, majd megihatod a főzetet.

A májad hálás lesz érte, a tavaszi fáradtságnak pedig búcsút inthetsz!