3 különleges recept laza nyárestékre
Mindannyian szeretjük a finom ételeket, melyeket a food truckok kínálnak a fesztiválokon, de miért ne vihetnénk be ezt a hangulatot az otthonunkba is? Ha grillpartira hívjuk a barátokat, akkor ideje elszakadni a megszokott ízektől, és kicsit különlegesebb, mégis egyszerű ételekkel várni őket. Az alábbi finomságokkal biztosan leveheted a vendégeidet a lábukról, legyen szó akár egy barackos-pestós pizzáról vagy egy grill zöldséges lazacburgerről.
Hot dog grillezett kolbásznyárssal
Hozzávalók:
- 300 g grillkolbász (vagy bármilyen süthető kolbász)
- 3 db kaliforniai paprika (piros és sárga vegyesen)
- 1 db vöröshagyma
- 30 g (2-3 ek.) BBQ szósz
- 2 ek. dmBio virágméz
- 4 db hot dog kifli
- 3 ek. dmBio mustár
Elkészítés:
A kolbászokat felkarikázzuk, a kaliforniai paprikát és a hagymát nagyobb darabokra vágjuk. A felszeletelt hozzávalókat vegyesen nyársakra húzzuk, majd összekeverjük a BBQ szószt a mézzel, és megkenjük a nyársakat a szósszal. Grillezzük 10-12 percig, majd miután szépen megsültek és levesszük a grillről, kenjük át még egyszer a BBQ szósszal. A hot dog kifliket középen megvágjuk, megkenjük belül mustárral, majd belehalmozzuk a nyárson megsült kolbász- és zöldségdarabokat.
Grillezett lazacburger baconnel
Hozzávalók:
- 4 szelet bacon szalonna
- 2 db nagyobb szelet lazacfilé
- 2 tk. édes füstölt paprikapor
- 2 tk. szárított oregánó
- 1 tk. fokhagymapor
- 1 tk. vöröshagymapor
- 1 csipet só és bors
- 2 hamburger zsemle (vagy 4 szelet kenyér)
- 2 db paradicsom
- 1 db vöröshagyma
- salátalevelek
- majonéz
Elkészítés:
Keverjük össze a paprikát, az oregánót, a sót, a borsot és a hagymaport, majd szórjuk meg vele jól a lazacot. A paradicsomot és a hagymát vágjuk fel szeletekre. A grillsütőt melegítsük elő, és amikor a hőmérséklete eléri a 200-200 Celsius-fokot, helyezzük a lazac szeleteket a grillrácsra. Zárjuk le a grill fedelét, és a halat süssük 6-8 percig. Közben a paradicsom és hagyma szeleteket is rátehetjük a grillre, valamint a bacont is, de ez utóbbit serpenyőben is süthetjük. Amikor minden elkészült, 1-2 percig a hamburger bucikat is pirítsuk meg, majd töltsük meg a grillezett hallal és zöldségekkel, adjunk hozzá némi salátát és majonézt is.
Pestós-barackos-prosciuttós pizza grillen
Hozzávalók a tésztához:
- 120 ml meleg víz
- 1,5 tk. dmBio sütőélesztő
- 1 tk. dmBio virágméz
- 1 ek. dmBio extra szűz olívaolaj
- 420 g finomliszt
- 1 tk. só
Hozzávalók a feltéthez:
- 170 g dmBio zöld pesto
- 200 g mozzarella sajt
- 2 db őszibarack
- 85 g vékonyra szeletelt prosciutto
- 85 g parmezán sajt
- friss bazsalikomlevelek ízlés szerint
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverjük össze a vizet, az élesztőt, a mézet és az olívaolajat, majd hagyjuk állni, amíg habos nem lesz, körülbelül 10 percig. Adjunk hozzá a lisztet és a sót, és addig keverjük egy fakanállal, amíg a tészta össze nem áll, ugyanakkor még kicsit ragacsos marad. Kézzel formázzunk a tésztából egy gombócot, és lisztezett felületen gyúrjuk néhány percig. Kenjünk be egy tálat olívaolajjal, helyezzük bele és forgassuk meg benne a gombóccá gyúrt tésztát, majd fedjük le egy törölközővel, és tegyük meleg helyre kelni körülbelül 1-1,5 órára.
Miután a tészta megkelt, gyúrjuk át és helyezzük lisztezett felületre, majd egy sodrófával nyújtsuk a kívánt vastagságra és formára. Hagyjuk a tésztát letakarva még kicsit pihenni, közben melegítsük elő a grillt 10-15 percig, kb. 230-260 Celsius-fokos hőmérsékletre. Közben vágjuk vékony szeletekre a barackot, daraboljuk fel a mozzarellát, és reszeljük le a parmezánt. Ezután a pizzatészta egyik oldalát kenjük meg olívaolajjal, és olajos felével lefelé fordítva helyezzük közvetlenül a forró grillrácsra. Zárjuk le a grill fedelét és süssük kb. 5 percig, amíg a pizzatészta buborékos nem lesz. Utána olajozzuk meg a tetejét, és fordítsuk meg a grillrácson a pizzát. Az aranybarnára sült felét kenjük meg pestóval, tegyünk rá mozzarella darabokat, barack és prosciutto szeleteket, majd süssük még pár percig. Tálalás előtt szórjuk meg parmezánnal és friss bazsalikommal.