Active Beauty
Miért fontos a vas a gyerekeknek?
Szöveg: Sándor Alexandra

Nyereményjáték

Miért fontos a vas a gyerekeknek?

A vas minden életkorban nélkülözhetetlen ásványi anyag, ám a gyerekek számára még fontosabb, hiszen az egészséges fejlődésre is kihat. Nézzük, mennyi vasra van szükségük a kicsiknek, és milyen forrásból fedezhető a napi szükséglet!

A vas szerepe a szervezetben


A vas a vér hemoglobinjának alkotóeleme, így kulcsszerepet játszik az oxigén szállításában a sejtekhez. Az izmok vörös festékanyagához és létfontosságú enzimek termelődéséhez is kell.

Megfelelő vasbevitellel gondoskodhatunk tehát arról, hogy a szerveink és sejtjeink megfelelő mennyiségű friss oxigénhez jussanak. Ha nem viszünk be elegendő vasat a szervezetbe, az vashiányos állapothoz – később akár vérszegénységhez, vagyis az oxigént szállító vörösvértestek kórosan alacsony számához – vezethet. Ennek leggyakoribb jelei a fáradtság, a koncentrációs nehézség, a sápadtság és a fejfájás.

A vashiány sajnos felnőtteknél is gyakori probléma, de gyerekeknél még súlyosabb következményei lehetnek, mert kihathat a növekedésükre és a fejlődésükre. A csemeték táplálásakor éppen ezért különös figyelmet kell fordítanunk a vasbevitelre.


Mennyi vasra van szükségük a gyerekeknek?


A felnőtt emberi szervezet 3-5 grammnyi vasat tartalmaz, aminek körülbelül kétharmada a vörösvértestek festékanyagában, a hemoglobinban található. Míg egy felnőtt férfinak naponta nagyjából 8 milligramm vasat kell bevinnie, addig egy nőnek – a hormonális ciklus okozta vérveszteség miatt – 18 milligrammot. Várandós kismamáknál 30 mg-ra növekszik a szükséglet, és a gyerekek is viszonylag magas vasigénnyel születnek.

Csecsemőknél 7-12 hónapos korban 11 mg az ajánlott napi vasbevitel, 1-3 éveseknél 7 mg, 4-8 éveseknél 10 mg, 9-13 éveseknél 8 mg, 14-18 éveseknél pedig fiúk esetében 11 mg, lányoknak 15 mg garantálja az egészséges növekedést és fejlődést.


Hogyan fedezhető a vasszükséglet?


Rossz hír, hogy a vashiány népbetegségnek számít, mert sem a gyerekek, sem a felnőttek többsége nem visz be elegendő vasat a szervezetébe. Természetes forrásai közé tartoznak a vörös húsok, a máj, a halak és a tenger gyümölcsei, a hüvelyesek (pl. bab, borsó), a tojás, a leveles zöldek (főleg a spenót), a retek, a cékla, a szárított gyümölcsök (aszalt barack, szilva), az étcsokoládé, a kesudió és a mogyoró.

Nagyon fontos, hogy a gyermekek vasszükségletének fedezése könnyedén megoldható vassal dúsított élelmiszerekkel, amelyek amellett, hogy finomak és táplálóak, garantálják a megfelelő ásványianyag-bevitelt. A kicsik körében örök kedvencnek számítanak például a különböző ízesítésű gabonapelyhek, amelyek magas vastartalma segít biztosítani számukra a napi vasmennyiséget.

Töltsd ki 2023. november 26-ig a lent található űrlapot, és válaszolj helyesen a feltett kérdésre, hogy tiéd lehessen a képen látható NESTLÉ ajándék!

A nyereményjátékát szabályzatát és az adatkezelési tájékoztatót itt éred el.

EREDMÉNYHIRDETÉS


A játék lezárult. Mindenkinek köszönjük a részvételt. Rengeteg helyes megfejtés érkezett, alább az 5 szerencsés nyertes, akit e-mailben is értesítünk:
Nyertesek
- K-P. Angéla, Budakeszi
- T. Beáta, Budapest
- H. Kata, Dunakeszi
- D-T. Zsófia, Tatabánya
- J. V. Eszter, ÓfehértóAz űrlap nem érhető el, a nyereményjáték véget ért.