Active Beauty
Húsvéti brunch tudatosan: 2 vegetáriánus recept
Szöveg: Anita Freistetter, Harald Wieser

Egészséges élvezetek

Húsvéti brunch tudatosan: 2 vegetáriánus recept

Bárányból, csirkéből és borjúból készült ünnepi fogások helyett az idei húsvétra vegetáriánus brunch menüajánlattal készültünk. A böjt után végre újra jókat lakmározhatunk.
A két vegetáriánus receptötlet teljes mértékben megfelel a tudatos, egészséges táplálkozás követelményeinek, mégis könnyen a húsvéti brunch-asztal kedvenceivé válhatnak.

Köles-túrófelfújt a húsvéti brunchhoz

Elkészítési idő: kb. 20 perc plusz 45 perc sütési idő

Hozzávalók egy nagy sütőtálhoz:

  • 140 g köles
  • 400 ml mandulaital
  • 50 g mandula
  • 2 ek. méz
  • 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • 3 körte
  • 1 kg zsírszegény túró
  • 5 tojás
  • 1 ek. fahéj
  • ½ tk. szegfűbors
  • ½ tk. szerecsendió
  • 1 csipet kardamom
  • 1 csipet őrölt gyömbér
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Öntsük a kölest, a mandulatejet és a vaníliás cukrot egy edénybe. Forraljuk fel, és főzzük közepes lángon 10 percig. Szűrjük le, és hagyjuk valamelyest kihűlni.
  2. Válasszuk szét a tojásokat. A tojások sárgáját verjük a mézzel habosra egy robotgép segítségével. Adjuk hozzá a fahéjat, a szegfűborsot, a kardamomot, a gyömbért, a szegfűszeget és a szerecsendiót, és keverjük jól össze őket. Ezt követően adjuk a tojásos-fűszeres keverékhez a túrót és a kölest is.
  3. Verjük keményre a tojásfehérjét, és keverjük óvatosan a masszához. Öntsük a tésztát egy nagy sütőformába. A körtét vágjuk vastagabb szeletekre, és rakosgassuk a tészta tetejére. Tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük 45 percig.
  4. Vágjuk apróra a mandulát, és szúrjuk meg vele a felfújtat, és a legjobb, ha még melegen elfogyasztjuk.

Tipp: Ha le szeretnéd foglalni a gyerekeket a sütés idejére, akkor tetszeni fog az „Húsvéti dekoráció: 2 x tojásdoboz kreatív újrahasznosítás” ötletünk.


Vegetáriánus húsvéti roládok a húsvéti brunchhoz

Elkészítési idő: 80 perc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 300 g basmati rizs
  • 2 ek. sütőolaj
  • 300 ml zöldségleves (élesztőmentes)
  • 150 g zab főzőkrém (esetleg szója főzőkrém)
  • 1 kápia paprika
  • 200 g champignon gomba
  • 1 fej káposzta
  • 2 hagyma
  • 200 g gouda
  • 2 tojás
  • 1 ek. keményítő
  • 1 csomó metélőhagyma
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • konyhai spárga

Elkészítés:

  1. Főzzük meg a rizst. Mossuk meg a paprikát, és vágjuk kis kockákra. A gombát szárazon törölgessük tisztára, majd vágjuk nagyobb darabokra. Reszeljük le a gouda sajtot. Mossuk meg a metélőhagymát, itassuk le róla a vizet, és vágjuk apróra. 2 evőkanállal tegyünk félre belőle.
  2. Keverjük össze a paprikakockákat, a gombát és a reszelt goudát a rizzsel és a tojásokkal. Ízesítsük sóval és borssal. Tépjünk le 8 nagy levelet a káposztáról, mossuk meg, itassuk le róluk a vizet, és kb. 5 percig blansírozzuk forrásban lévő, sós vízben. Jól csepegtessük le, és a vastag hártyáikat vágjuk laposra.
  3. Oszlassuk el a leveleken a rizses tölteléket. Hajtsuk rá a káposztalevelek széleit, majd tekerjük fel a tekercseket, és kössük át a konyhai spárgával.
  4. Vágjuk apróra a hagymát. Hevítsük fel az olajat, és a tekercsek minden oldalát pirítsuk meg benne. Adjuk hozzá a hagymát, és süssük a tekercsekkel együtt. Öntsük fel a zöldségalaplével, és adjuk hozzá a főzőkrémet. Lefedve közepes lángon, körülbelül 15 percig pároljuk. Ezt követően vegyük ki a szószból a tekercseket, és tartsuk melegen.
  5. A szósz besűrítéséhez keverjük össze a keményítőt 2 ek. vízzel, adjuk a szószhoz, és forraljuk fel. Sóval, borssal ízesítsük.
  6. Végezetül tegyük vissza a roládokat a szószba, és szórjuk meg az elkészült ételt a maradék metélőhagymával.

Tudtad, hogy a húsvétot minden osztrák tartományban egy kicsit másképp ünneplik? Erről a kilenc húsvéti szokásról mesélhetsz a szeretteidnek a húsvéti asztalnál.