Active Beauty
Hólyaggyengeség: kialakulásának okai és kezelési módjai

Tabumentesítés

Hólyaggyengeség: kialakulásának okai és kezelési módjai

Mindig is tabutéma volt, amiről az emberek többsége még a partnerével se mer beszélni. Pedig a hólyaggyengeség gyakoribb jelenség, mint gondolnánk. A Német Kontinencia Társaság szerint a húszévesek 10%-át érinti az akaratlan vizeletvesztés problémája, 30 éves kor felett ez az arány már 20%. Számok, amik olvasatán elkerekedik a szemünk. És: a nők körében gyakoribb, mint a férfiakéban.

Meglehetősen kellemetlen, ha a vécécsésze helyett az alsónadrágban landol egy (vagy több) cseppecske. A hólyaggyengeség mégsem egy olyan valami, ami miatt szégyellnünk kellene magunkat. Annak, aki ezzel a problémával küzd, fontos tudnia, hogy mi okozza ezt a jelenséget, és hogy milyen szerekkel és módszerekkel kezelhető a probléma.

Mi az a hólyaggyengeség?

Hólyaggyengeség, pontosabban vizeletinkontinencia – ugyanis a probléma gyökere nem mindig a húgyhólyag nem megfelelő működésében keresendő – az az állapot, amikor nehézséget jelent a vizeletürítés szabályozása, ami akaratlan vizeletvesztést eredményez, mely súlyosságától függően az elcsepegéstől az elfolyásig fokozódhat. A hólyaggyengeségben érintettben nem tudatosul, hogy mikor kell akaratlagosan irányítani a hólyag ürítését, azaz visszatartani az ürítést.

A hólyaggyengeség lehetséges okai

A hólyaggyengeség hátterében több ok is meghúzódhat. Éppen ezért mindig orvossal kell tisztázni azokat. Okozhatja például a medencefenék meggyengülése, egy fertőzés, az idegek károsodása, anyagcserebetegségek, terhesség és szülés, túlsúly, kötőszöveti gyengeség, szorulás és sok minden más is.

Az inkontinencia típusai

A hólyaggyengeség, illetve az inkontinencia két leggyakoribb oka:

Stressz vagy terheléses inkontinencia

Oka az elégtelen húgycsőzáró mechanizmus. Ez a medencefenék izmainak gyengeségével függ össze. A hasűri nyomás emelkedésekor (köhögés, nevetés, tüsszentés, nehéz tárgyak emelése) a hólyagra áttevődő teher már soknak bizonyul, a húgycső „elenged”, kiengedi a vizeletet.

Mi segít? Kezelése az elősegítő, illetvekiváltó okok lehetőség szerinti kiküszöbölésével, a szöveti rugalmasság javításával, az izomerő fokozásával lehetséges. Ez utóbbi a gyakorlatban a kismedencei izmok erősítését, azaz az intimtornát jelenti. Amennyiben ezek az úgynevezett konzervatív kezelések eredménytelenek, műtéti megoldást javasol a szakorvos.

Késztetéses inkontinencia

A legjellemzőbb tünete a hirtelen fellépő és erős vizelési inger, melyet amennyiben a beteg az illemhelyet időben nem éri el, akaratlan vizeletvesztés követ. A beteg nem képes a vizelési ingert megfékezni annak ellenére, hogy még nincs tele a húgyhólyagja. A terheléses inkontinenciával ellentétben a sürgősségi inkontinenciát nem a medencefenék izmainak meggyengülése okozza. A probléma a hólyag nem megfelelő működésében gyökeredzik. A késztetétes inkontinencia a húgyhólyag vizeletürítést biztosító izomszövetének önkéntelen összehúzódása vagy a hólyag fokozott érzékenysége miatt jön létre.

Mi segít? A jelenség hátterében általában a hólyagfalban lévő érző idegek működészavara áll. A pontos ok feltárása után egy szakorvossal tanácsos konzultálni a lehetséges terápiás módszerekről.
Ezeken kívül megkülönböztetünk még kevert, túlfolyásos, funkcionális, éjjeli, reflex- valamint szexuális együttlét során fellépő inkontinenciát. Ezekről bővebben, valamint magáról a húgyhólyagról sok más, izgalmas tudnivalót Birgit Bulla „Noch ganz dicht?” („Zár még rendesen?”) c. könyvében olvashatsz.
Noch ganz dicht?
Birgit Bulla
Hanser Kiadó

Kezelési lehetőségek

Sok érintett fél attól, hogy nincs esély a gyógyulásra – pedig ez egy tévhit. Kiváltó októl függően segíthet a medencefenék izmainak erősítése, valamint a vörösáfonya és a sütőtök, valamint a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása, vagy bizonyos gyógyszerek, például ösztrogéntartalmú kenőcsök alkalmazása. A tünetek jelentkezésekor mégis fontos felkeresni az orvost, aki segíteni tud a megfelelő terápia kiválasztásában. A hólyaggyengeség okozta kellemetlen pillanatok elkerülésében segítenek bizonyos speciális segédeszközök, mint a Selenacare márka női fehérneműi, a TENA discreet betétei+ vagy az Organyc inkontinencia bugyijai.