Active Beauty
Játsszunk játékok nélkül! A kevesebb sokszor több
Szöveg: Eva Pohn

Játékidő!

Játsszunk játékok nélkül! A kevesebb sokszor több

Ha körülnézel otthon a gyerekszobákban, észreveheted, hogy a legtöbb gyerek nem szenved hiányt játékokból. Épp ellenkezőleg: gyakran túl sok van belőlük, ami sokszor túlterheli a kicsiket. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a gyermekeknek nincs szükségük sok játékra, a kevesebb is boldoggá teszi őket. Sok szülő felteszi magának a kérdést: lehet egyáltalán játszani játékok nélkül?
A gyermek egyik játéktól a másikig szalad, mindenbe belekezd, de semmit sem fejez be. Nincs tisztában azzal, mennyi mindene van. Ez egy olyan helyzet, amely sok szülő számára ismerősen cseng. Ennek oka gyakran a túl sok játék, amely túlterheli a gyermekeket, és megfosztja őket a kreativitásuktól. Mindezt egy tanulmány is megerősíti, amely az „Infant Behaviour and Development” című magazinban jelent meg. Ebben megállapításra került, hogy a gyermekeknek jóval kevesebb játékra lenne szükségük, mint amennyivel rendelkeznek. Mert ha egy gyermek csak egy bizonyos számú játékkal rendelkezik – a hangsúly a minőségen van a mennyiséggel szemben –, akkor jobban el tud merülni benne, és a kreativitását is szabadjára engedheti.

Lehet játszani játékok nélkül?

Néhányan, akik már belefáradtak a társadalmunkra jellemző mértéktelenségbe, úgy vélik, hogy a játékszerek nélküli játék mindennek a mércéje. De valóban megvalósítható ez a játékmentes „extrém változat”? És ezzel szívességet teszünk a gyermekeinknek?

Mit jelent a játékoktól mentes gyerekszoba?

Játék nélkül játszani azt jelenti, hogy a gyermek képes elfoglalni magát az üzletekben kapható játékok nélkül is. Egy ilyen szobában vannak játékra alkalmas anyagok, így például falécek és fahasábok, parafa, WC-papír gurigák, papír, kötél, szövetek/kendők, fából készült gyöngyök, fa karikák, kosarak stb., kombinálva az erdőből származó természetes anyagokkal, mint a kövek, gesztenyék, fakérgek, moha stb.

Milyen hatása van a játékszerek nélküli játéknak?

Ha a gyermeknek nincsenek klasszikus értelemben vett játékai, akkor vissza kell nyúlnia a kreativitásához és az önállóságához. A játszás játékok nélkül ösztönzően hat a gyermek kreativitására, és serkenti a kezdeményezőkészégét. Emellett az alkotásai és ötletei bizonyos szintű magabiztosságot és önbizalmat adnak neki.

Az arany középút

A teljesen játékmentes gyerekszoba sok család számára még mindig elképzelhetetlen. A pedagógusok ezért továbbra is egy olyan életre sarkallnak, amelyben kevesebb a játékszer. Tehát legyen néhány kiválasztott játék, amelyeket rendszeres időközönként cserélnek. És mindezt tudatos, játékmentes időszakokkal kombinálva, amelyet például a természetben töltünk el. Egy további pozitív mellékhatás: a gyerekszoba rendbetétele is gyerekjáték lesz.