Active Beauty
Bilitréning: 6 tipp a pelenka elhagyásához
Szöveg: Silke Roessel

Szobatisztaság

Bilitréning: 6 tipp a pelenka elhagyásához

Bye, bye, pelus! A legtöbb szülő alig várja, hogy ne kelljen többé a gyereke fürdőszobai tevékenységeit monitoroznia. Vajon hogyan válnak szobatisztává a kicsik, és miként tanulják meg a dolgukat a WC-be végezni? Ezen az úton is a legfontosabb, hogy bízz a gyermekedben.
Mindannyian szeretetteljes eszközökkel szeretnénk a gyermekeinket felnevelni, odafigyelve rá és a szükségleteire. Nem akarjuk őket nyomás alá helyezni, nem akarunk velük kiabálni vagy megszidni őket. Ennyit az elméletről – természetesen mindannyian tudjuk, hogy mi, szülők sem vagyunk hibátlanok.

A szobatisztaság elérése egy olyan folyamat, amely különösen nagy odafigyelést igényel. Ilyenkor a szülői szükségleteinket mindenképpen a háttérbe kell szorítanunk. Teljesen rendben van, hogy minden szülő azt szeretné, hogy a csemetéje mihamarabb kinőjön a pelenkás korszakból, hiszen gyermekünket majdnem 4500 alkalommal pelenkázzuk át addig, míg végre megérik a szobatisztaságra.

Minden gyerek máskor és más módon válik szobatisztává. Sok gyermek már 24 hónaposan, sőt, már néhány hónappal korábban is készen áll arra, hogy elkezdjen próbálkozni a WC-be pisiléssel. Mások viszont ebben az időszakban még más fejlődési lépésekkel vannak elfoglalva, és csak háromévesen készek elhagyni a pelenkát. Ilyenkor az alábbi tippek segíthetnek:

Szobatisztaság– 6 hasznos tipp

1. Bízz a gyermeki kíváncsiságban!

​A legfontosabb, hogy higgy a gyermek kompetenciájában! Jeannine Mik felnőttképzési tréner és a „Mama, ne ijedj meg” (Kösel Kiadó) c. bestseller írója blogján így ír erről a folyamatról: „A pelenkaelhagyáshoz vezető úton szükség van arra, hogy bízzunk az ügyes gyermek kíváncsiságában és lelkesedésre való képességében.”
 
Meggyőződése, hogy a szülőknek nem szabad erőltetniük a pelenkaelhagyást, nincs szükség bilitréningre, és sem büntetni, sem jutalmazni nem ajánlott a gyermeket azért, hogy gyorsabban haladjon. „Sokkal fontosabb, hogy figyeljünk a gyermekre, és tekintettel legyünk a szükségleteire.”


2. Támogasd a természetes érdeklődést!

A szülők könnyen felismerhetik, ha itt az idő, méghozzá abból, hogy a gyermek egyszer csak elkezd érdeklődést mutatni a bilizés iránt. Szeretne veled menni a WC-re, szeretné megérteni, hogy mi történik ott, és akár kíváncsian magától is ráül a bilire. Ha jobban tetszik neki a WC, akkor itt az ideje egy szűkítőt vásárolni a WC-ülőkére. Bátorítsd a gyermeked, hogy nyomja meg a lehúzógombot, és kérdezd meg tőle, hogy szeretné-e, ha felemelnéd, hogy rá tudjon ülni a WC-re.

3. Ne gyakorolj rá nyomást!

A türelem és a megértés a siker kulcsa. Amikor anya és apa észreveszik, hogy a gyermekük el szeretne menni WC-re, érdemes neki felkínálni a lehetőséget. A legjobb, ha ezt játékos módon tesszük. Például fogmosás közben ráültetheted egy kicsit a WC-re, ott adhatsz egy könyvet a kezébe. Vagy odaadhatod neki a maciját, hogy vigye magával a WC-re, és eljátszhatjátok, hogy épp neki is pisilnie kell.

4. Ne dicsérd, ne büntesd!

Az, hogy visszafogott és türelmes tudj lenni vele ebben az időszakban, fontosabb annál, mint hogy „időben” sikerüljön abszolválni a bilire átszokást. Tehát ne dicsérd agyon, és ne is jutalmazd meg őt a sikereiért, ha pedig valami balul sül el, természetesen azért sem szabad megbüntetni őt! Még egyszer Jeannine Mik-et idézve: Fontos, hogy figyeljünk a gyermekre, és tekintettel legyünk a szükségleteire.

5. Mindenki a saját ritmusában

Apropó szükségletek: figyeld a gyermeked jelzéseit, és vedd őket komolyan! Például: a hároméves gyermeked már a legjobb úton járt, hogy átszokjon a bilire, egyszer aztán mégis a nadrágban landol a kaki. Ezért ő újra pelust akar hordani. Teljesen rendben van, engedj ennek a gyermeki szükségletnek! És ne próbáld meg felnőtt érvekkel meggyőzni arról, hogy neki erre már nincs semmi szüksége.

6. Őrizd meg a nyugalmad!

​Van, akinél az átszokás egyik napról a másikra sikerül, másoknak időre van szükségük hozzá. Ez teljesen normális. Szülőként rendkívül fontos, hogy türelmesek és higgadtak maradjunk. Mert sok gyerek napközben ugyan szobatiszta, éjszakára viszont szüksége van még pelenkára. „Ennek az az oka, hogy az agyuk még nem reagál megfelelő módon a húgyhólyag jelzésére, mert a két szerv közötti reflexkapcsolat még nem alakult ki” – magyarázza Mariella Gögele, pozitív szülés tanfolyamvezető és textilpelenka tanácsadó. „Tehát nem ébrednek fel arra, hogy tele van a hólyagjuk.”


Ha az öt- vagy hatéves gyermekre alváshoz még mindig pelenkát kell adni, azt sokszor problémaként élik meg a szülők. „Pedig nem kellene így lennie. Egyszer minden egészséges gyermek feláll éjszaka, és magától elmegy a WC-re.”