Active Beauty
A leggyakoribb elváltozások egy kisbaba bőrén
Szöveg: Sándor Alexandra

Babaápolási tudnivalók

A leggyakoribb elváltozások egy kisbaba bőrén

Sokféle elváltozás jelenhet meg egy csecsemő bőrén, így nincs könnyű dolguk a kismamáknak abban, hogy felismerjék, mikor érdemes orvoshoz fordulni.

Csecsemőkori akné

Pattanásokat jelent a kisbaba arcán, orrán vagy homlokán. Jellemzője, hogy egyre feltűnőbbek a pattanások, amik aztán néhány héten vagy hónapon belül teljesen eltűnnek. Az érzékeny bababőrre kifejlesztett fürdetők sokat segíthetnek ilyenkor. Viszont kamaszoknak vagy felnőtteknek szánt akné elleni szerek alkalmazása tilos!

Csecsemőkori seborrheás ekcéma

A túlzott faggyútermelés pikkelyes elváltozást okozhat a baba bőrén, elsősorban a fején, az arcán és a nyaki redőkben. Gyakori probléma, ami többnyire 2-3 hónapos korban alakul ki. A kíméletes babasamponnal történő fürdetés hozzájárulhat a néhány héten vagy hónapon belül várható állapotjavuláshoz. Súlyos esetben vakarózáshoz és ezáltal sebesedéshez vezethet.


Ekcéma

Az ekcéma krónikus bőrbetegség, ami viszketéssel és bőrpírral jár. Jellegzetes az ilyenkor jelentkező repedezett bőrszárazság. Leggyakoribb formája az atópiás ekcéma, ami főleg a csecsemőket és a kisgyermekeket érinti, de felnőttkorban is megmaradhat. A félévesnél fiatalabb babáknál tej- vagy tojásallergiával függhet össze. Csecsemőknél kipirosodott, viszkető foltként jelenhet meg először az arcon, a fejbőrön vagy a testen, később pedig a hajlatokban. Krémekkel és kenőcsökkel enyhíthetőek a panaszok.

Erythema toxicum

Általában 2-5 napos újszülötteknél jelentkező, 1-2 milliméteres foltokkal járó bőrprobléma. Rendkívül gyakori, és a természetes hormonális változásoknak köszönhető, tehát nem fertőző, és kezelés nélkül elmúlik legkésőbb 3-4 hónapon belül.

Milia

A milia elnevezés a latin „milium” többesszámából ered, ami 1-2 milliméteres fehér pöttyöket jelent az arcon. Magyarul tejfoltoknak is hívják őket. Tulajdonképpen csak eltömődött pórusokról van szó, amik általában egyhónapos korra eltűnnek.

Pelenkakiütés

A pelenkával takart rész kivörösödhet az irritációtól. Többnyire az okozza, hogy az érintett bőrfelület túl sokáig érintkezik a pelenka tartalmával, néha viszont gombás fertőzés is előidézheti. A kezelés részeként érdemes tisztán és szárazon tartani a bőrt, és gazdagon hidratáló, védő hatású popsikenőcsöt használni.

Agyhártyagyulladásos kiütés

A kiütések megjelenése súlyos, akár életveszélyes betegség tünete is lehet a csecsemőknél. Az ilyenkor jellegzetes kiütések eleinte apró, vörös, tűszúrásszerű pöttyöknek tűnnek, majd a testen gyorsan szétterjedve vöröses-lilás foltokká növekednek. Az agyhártyagyulladás jele lehet még a szokatlan sírás vagy viselkedés, a hányás, az étvágytalanság, a kifejezéstelen tekintet, a túlzott álmosság és a láz. Ennek gyanúja esetén azonnal orvoshoz kell fordulni!