Active Beauty
A hozzátáplálás buktatói
Szöveg: Nagy Viktória

Egyet a mama kedvéért

A hozzátáplálás buktatói

A hozzátáplálás egy izgalmas időszak minden szülő és kisbaba életében. Míg azonban egyes babák minden újdonságot pozitívan fogadnak, vannak, akikkel ennél göröngyösebb az út.

Bár ahány baba, annyiféle megoldás, van néhány aranyszabály, amely segíthet minél zökkenőmentesebben venni a hozzátáplálás kihívásokkal teli időszakát. Ha ezeket nem tartjuk be, akkor megnehezíthetjük a saját dolgunkat. Összegyűjtöttük, hogy melyek lehetnek a hozzátáplálás leggyakoribb buktatói.


1. buktató: Túl korán kezded a hozzátáplálást

Sok anyuka már az első pár hónapban úgy érzi, hogy gyermekét nem telíti el az anyatej vagy a tápszer, de az is előfordul, hogy aggódnak, hogy kisbabájuk nem jut elegendő tápanyaghoz. Ezek a félelmek azonban sok esetben teljesen alaptalanok, ezért egyáltalán nem szükséges az 5. hónap előtt elkezdni a hozzátáplálást. Fontos megemlíteni, hogy a kisbabák emésztőrendszere az 5. és 7. hónap között fejlődik ki olyan mértékben, hogy fel tudja dolgozni az új élelmiszereket. Ha ennél előbb próbálkozol, akkor már csak azért is nehezen boldogulsz, mert kisbabád nagy valószínűséggel folyamatosan ki fogja tolni a nyelvével az ételt, ha pedig mégis a gyomrába jut, akkor emésztési problémák jelentkezhetnek. Gyermeked számára tehát nem előnyös a korai hozzátáplálás, ezért érdemes a kezdéssel kapcsolatban a védőnővel és a gyermekorvossal konzultálnod.

2. buktató: Túl gyorsan haladsz előre

A hozzátáplálás megkezdése nem azt jelenti, hogy hétfőn megkóstol a kisbabád egy kevés almapürét, majd vasárnap már a húslevest eszi ebédre. Nagyon fontos, hogy kis lépésekben haladjatok előre. Hagyj időt magatoknak, és ne helyezd nyomás alá a gyermekedet sem – és magadat sem, máskülönben feszült lesz minden etetés.
3. buktató: Túl sok új íz egyszerre

Ez is egy viszonylag gyakori hiba: tökkel és répával indítasz, ezt követi a cukkini-darálthús-burgonya hármasa, majd a hét gabonát is tartalmazó mangó-alma-banán püré. Az anyatej vagy tápszer után a babáknak már egyetlen új íz is rendkívül intenzív, nem beszélve három vagy négy kombinációjáról. A kisbabák ízlelőbimbói még nagyon érzékenyek, emiatt sokkal jobban felvesznek minden ízt. Ezt pedig még az tetézi, hogy az édeskés anyatej/tápszer után a gyümölcsök és zöldségek sokkal savanykásabbak. Emiatt is fontos, hogy mindig csak egy új ízt vezess be egyszerre, és azt is kis adagokban. Akkor sincs semmi baj, ha ez azt jelenti, hogy több napon át azzal az adott ízzel ismerkedik a kisbabád.

4. buktató: Túl gyorsan feladod

A legtöbb szülő alig várja, hogy elkezdhesse a hozzátáplálást, és nagy reményekkel készíti el az első adag kóstolót. Ekkor jön el a nagy pillanat: a kanál belekerül a kisbabád szájába, aki fintorog egy nagyot, majd nem nyitja ki többet a száját. Ebből ne azt a következtetést vond le, hogy az adott élelmiszert nem szereti a kisbabád, ezért nem is próbálkozol vele többet. A kisbabádnak még hozzá kell szoknia az új ízekhez, ehhez pedig időre van szükség. Ha például almával kezded a hozzátáplálást, akkor már az is nagy segítség a babád számára, ha egy édes fajtával próbálkozol. A lényeg, hogy ne