Menü

Az ovuláció jelei

Ilyenkor érdemes próbálkozni

Home » Család » Baba-Mama » Az ovuláció jelei - 07.2018

Ha éppen teherbe eséssel próbálkozunk, valószínűleg minden trükkre vevők vagyunk, és a legkisebb részletekre is ügyelünk a siker érdekében. Ide tartozik a ciklusunk követése és a peteérés tüneteinek éber figyelése is. Mindez természetes, hiszen az ovuláció időtartama igencsak rövid, a megtermékenyítés esélye pedig valóban ekkor messze a legmagasabb. Nézzük, melyek is ezek az árulkodó jelek.

Fájdalom

Bár az alhasi fájdalmakat általában a menstruációval hozzuk összefüggésbe, meglepően sokaknál érzékelhető kellemetlenség az ovuláció ideje alatt is. A legtöbben ilyenkor hirtelen, szúró fájdalmat érzékelnek a petefészek területén. Ha azonban a jelenség túl sokáig tart, vagy különösen nagy szenvedéssel jár, az nem normális, és egészségügyi problémára – például cisztára – utalhat. Ha ezt tapasztaljuk, mindenképp látogassunk el nőgyógyászunkhoz.

EZEK A TERHESSÉG ELSŐ JELEI

Testhőmérséklet

Az ovuláció egyik legbiztosabb tünete a testhőmérséklet megváltozása. Mivel egy egyszerű, kontextus nélküli érték nem rendelkezik túl nagy információtartalommal, ahhoz, hogy valamit ki tudjunk belőle olvasni, rendszeresen kell mérnünk testhőmérsékletünk. A reggeli, ébredés után mért hőfok az, amelyet minden nap célszerű felírnunk, hogy átfogó képet kapjunk saját ciklusunkról, és arról, mi történik a testünkben. Az ovuláció időszaka előtt hirtelen leesik a testhőmérséklet, majd az azt követő napra már fel is emelkedik, és körülbelül ugyanolyan szinten marad a menstruáció végéig. A testhőmérsékleti görbe vezetésével már 3 hónap alatt egészen pontosan kikövetkeztethetjük, mi és mikor történik szervezetünkben. A folyamatok megértése pedig már fél siker.

Érzékenység

Van még egy, szintén tipikusan menszesz előtt fellépő jelenség, mely ovuláció esetén is megfigyelhető. Ez pedig a mellek érzékenysége, duzzadása. Többen tapasztalják a peteérés ideje alatt, hogy melleik és mellbimbóik érzékenyebbek, duzzadtabbak lesznek, és fenekük és bőrük is feszesebb néhány napig. A látható jelek mellett pedig láthatatlanok is feltűnhetnek, ezeket csak az ovuláló nő érzi. Nem ritkán számolnak be a hölgyek érzékenyebbé vált szaglásról, tapintásról, de akár élesebb látásról is.

NYÁRI HŐSÉG + TERHESSÉG?

Hüvelyváladék

Testünk sokféleképpen jelzi, hogy készen áll a megtermékenyülésre, és ebből a jelzőrendszerből a hüvelyváladék sem marad ki. A folyásból amúgy is rengeteg mindenre következtethetünk: utalhat különböző betegségekre, stresszre vagy baktériumok jelenlétére is. Ovulációkor a leggyakrabban tapasztalható változások a hüvelyváladék állagában, mennyiségében, de akár színében is bekövetkezhetnek. A peteérés alkalmával a test több nedvet termel, így a folyás mennyisége nagyobb, a váladék állaga nyúlósabb, színe átlátszóbb lesz, mint normálisan.

ÉP FOGAK A TERHESSÉG ALATT IS

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk