Vegán tészta: ez a káposztás hagymás tészta a tökéletes téli fogás
Télen nyugodtan lehet kiadósabb az ebéd vagy a vacsora. A káposztát és a tésztát tökéletesen kiegészíti a fűszeres tofu és a szójaszósz. Nagyon ajánljuk, hogy kipróbáld!
Egy vegán ételekkel foglalkozó blog, a Zucker&Jagdwurst megosztotta velünk vegán káposztás tofus tészta receptjét.
A vegán tészta receptje
Hozzávalók 4 adag vegán tésztához
- 1 kg fejes káposzta
- 4 hagyma
- 200 g füstölt tofu
- 1 citrom
- 15 g petrezselyem
- 200 g vegán vaj
- 50 g cukor
- 500 g vegán szélesmetélt (például fettuccine vagy linguine)
- növényi olaj
- szójaszósz (opcionális)
- folyékony füst (opcionális)
- só
- bors
A vegán tészta elkészítése
1. Készítsd elő a hozzávalókat
Távolítsd el a fejes káposzta torzsáját, és vágd vékony szeletekre. A hagymát hámozd és felezd meg, majd szintén szeleteld fel. A füstölt tofut vágd fel apró kockákra. A későbbi tálaláshoz vágd hasábokra a citromot, és aprítsd fel a petrezselymet.
2. Pirítsd meg a fejes káposztát és főzd meg a tésztát
A vegán vajat tedd egy edénybe, és olvaszd fel. Először tedd bele a hagymaszeleteket, pirítsd üvegesre, add hozzá a fejes káposztát, szórd meg cukorral, és keverd össze. Tegyél egy fedőt az edényre, és kb. 20 perc alatt főzd puhára, viszont ötpercenként keverd át, nehogy leégjen. Eközben sós vízben főzd a tésztát al dentére.
3. Készítsd el a füstölt tofut
Ez idő alatt hevítsd fel egy másik edényben a növényi olajat, add hozzá a tofu kockákat, majd 3-4 perc alatt pirítsd aranybarnára. Ha szeretnéd, nyugodtan önts hozzá némi szójaszószt és pár csepp folyékony füstöt.
4. Keverd össze a tésztát és a fejes káposztát
A megfőzött tésztát add a fejes káposztához, alaposan keverd össze, és ismét fűszerezd sóval és borssal. A káposztás tésztát oszlasd el a tányéron, és díszítsd a tofu kockákkal, a felaprított petrezselyemmel és a citrom hasábokkal.
A fejes káposzta egészséges: 3 ok, hogy miért szeretjük
1. Sok vitamin és kalciumA fejes káposzta egy helyi superfood. Mindössze 100 gramm fejes káposztában ugyanannyi C-vitamin található, mint egy pohár narancslében. Egy adag (250 gramm) fejes káposztával lefeded a napi ajánlott C-vitamin beviteled. A fejes káposzta a következőket is tartalmazza: A-, B-, E-, és K-vitamin, illetve kalcium, vas és magnézium.
2. Jó a bélrendszernek
A káposztában rengeteg rost található. Ezeket a rágás és a vékonybél sem bontja le, így a bélbaktériumoknak táplálékként szolgálnak. Ennek köszönhetően a káposzta serkenti a lassú emésztést, és csökkenti a gyomor-bélrendszeri panaszokat. A puffadás megakadályozására, illetve enyhítésére olyan fűszerekkel érdemes elkészítened, mint a koriander, a kömény vagy az édeskömény. Ezek kellemes ízt kölcsönöznek neki, és segítenek puffadás esetén.
3. Megfizethető szuperzöldség
Ez a kedvező árú, sokáig tárolható zöldség majdnem a világ minden táján kapható, méghozzá egész évben. A fő betakarítási időben van a legjobb íze, azaz késő ősztől márciusig