Active Beauty
Útmutató a máj méregtelenítéséhez

Vigyázz rá!

Útmutató a máj méregtelenítéséhez

Az egészséges máj fontos az emésztéshez, a megfelelő anyagcseréhez és a jó közérzethez. Méregtelenítésével segíthetjük a munkáját.
Májunk méregtelenítő központként minden nap rengeteget dolgozik. Az ember legnagyobb belső szerve kiszortírozza azt, amire a szervezetnek nincs szüksége, a használhatót pedig – mint a tápanyagok – eltárolja. Ahhoz, hogy jól tudja végezni a dolgát, fontos, hogy kiegyensúlyozottan és odafigyelve táplálkozzunk, valamint hogy újra és újra méregtelenítsünk. A lazító gyakorlatok, mint a mantrázás, az elengedési technikák alkalmazása és a tudatos légzéssel való önmegnyugtatás ugyancsak hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez.


A máj méregtelenítése: ezeket kell tudnod erről a szervünkről


Miért olyan fontos, hogy egészséges legyen a májunk?

A méregtelenítő szerv folyamatosan dolgozik, lebontja a káros anyagokat, eltárolja és hasznosítja a tápanyagokat, valamint szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet. Minél több munkát adunk neki, annál kevésbé képes hatékonyan elvégezni a feladatait. A májbetegségeket sokszor túl későn ismerik fel.


Mik a jelei annak, hogy itt az ideje méregteleníteni a májunkat?

A túlterhelt szerv nem specifikus tünetekkel, mint állandó fáradtságérzettel, étvágytalansággal, koncentrációs zavarral és rosszulléttel jelzi, hogy segítségre van szüksége. Ezenkívül emésztési problémák is felléphetnek, valamint a vérkép értékeiből is következtethetünk a szerv működésbeli zavarára. A legrosszabb esetben zsírmáj is kialakulhat, ami komoly szövődmények sorát vonhatja maga után.
 
Egyértelmű diagnózist csak egy teljes vérkép alapján lehet felállítani. Sok esetben az emelkedett májfunkciós értékek az első vészjelzők. Annak érdekében, hogy egyáltalán ne fajuljon idáig a dolog, ajánlott kiegyensúlyozottan táplálkozni, és kerülni a rendszeres alkoholfogyasztást. A máj egy multifunkcionális szerv, ami a nap 24 órájában dolgozik. Pihenésre tehát nem jut ideje, ezért fontos, hogy a lehető legodaadóbban gondoskodjunk róla.

A máj méregtelenítése: erre a 4 dologra ügyelj


1. Kerüld a májat károsító anyagokat!

Alkohol és nikotin: a kettő kombinációja valódi méreg a máj számára. Ha átbulizol egy éjszakát, az azt jelenti, hogy dupla műszakot kell teljesítenie.

A cukor és a zsír nagyobb mennyiségben történő fogyasztása ugyancsak káros hatással lehet a májra. Ezért pizzát, hamburgert, készételeket és édességeket lehetőleg csak ritkán, kis mennyiségben fogyassz. Azonban az egyes élelmiszerekben található mesterséges adalékok, mint a színezékek, édesítőszerek és tartósítóanyagok is legalább ennyire terhelik a májat.
 
A májnak a fruktózzal is meggyűlik a baja: evolúciós okokból kifolyólag ezt a fajta cukrot elraktározza, aminek következtében zsírmáj alakulhat ki. Ám bizonyos vizsgálatok szerint a glükóz előnyös lehet az anyagcsere számára, mert támogatja a máj zsírégető tulajdonságát.

 
2. Ezek az élelmiszerek segítenek a máj egészségének megőrzésében:

A grapefruit és a citrom erősítik a méregtelenítő szervet. A bennük található keserűanyagok májtisztító hatásúak, és serkentik azoknak az enzimeknek a termelődését, amik többek között a zsírok emésztésében vesznek részt. Ezenkívül érdemes fokhagymát és hagymát, valamint olyan fűszereket, mint a kurkuma és a gyömbér is beépíteni a táplálkozási tervünkbe.

A mogyoró, avokádó, fekete retek, brokkoli, retek és a spenót ugyancsak értékes tápanyagokkal gazdagíthatja az egészséges étrendet. Fontos, hogy minden élelmiszer bio minőségű legyen, hogy a vegyszereket is távoltartsuk a májunktól, és ezzel a szervezetünktől is.


3. A máj méregtelenítése vízzel és zöld teával

Aki sok zöld teát és legalább két liter szénsavmentes vizet iszik naponta, az nagy szívességet tesz a szervezetének, mert a megfelelő folyadékfogyasztásnak köszönhetően gyorsabban ki tudnak ürülni belőle a máj által kiválasztott salakanyagok. A zöld tea olyan másodlagos növényi anyagokat tartalmaz, amelyek segítenek a felhalmozódott zsír mennyiségének csökkentésében.


4. Májpakolás – így működik:

Aki még ennél is többet tenne a mája egészségéért, az a kiegyensúlyozott táplálkozáson felül heti 2-3 alkalommal májpakolást is alkalmazhat. A melegvizes borogatás serkenti a máj anyagcseréjét, aminek köszönhetően hatékonyabbá válik a méregtelenítés, valamint a káros anyagok kiválasztásának folyamata.

Így készül:
Tölts meg egy vizes tömlőt forró vízzel, és nedvesíts meg egy kis törülközőt meleg vízzel. Feküdj kényelmesen a hátadra, és terítsd a törülközőt a májadra – a szerv a jobb bordaív alatt található. Erre helyezd a forróvizes tömlőt, és takard be a felsőtestedet egy puha törülközővel. 30-45 percig lazíts így.