Active Beauty
Reggeli: a gyerekeknek különösen fontos

A nap legfontosabb étkezése

Reggeli: a gyerekeknek különösen fontos

Túl fáradtak vagyunk, nincs étvágyunk, vagy késésben vagyunk – a reggeli sok család számára inkább stresszfaktor, mintsem élvezet. Pedig főleg a gyerekeknek lenne fontos kora reggel nyugalomban enni valamit. Az alábbiakban arról olvashatsz, hogy miből áll az egészséges reggeli, és hogy hogyan teheted ízletessé a gyermekeid számára is.
 
Kutatások bebizonyították: azok a gyerekek, akik rendszeresen egészséges reggelivel kezdik a napjukat, vékonyabb és egészségesebb felnőttekké válnak. És a felnőttek is sokat profitálhatnak a nap első étkezéséből. A dm-ben remek ötletek várnak, amik mindenkit reggelirajongóvá tesznek.

 

9 tény és tipp az egészséges reggelivel kapcsolatban


1. Reggelivel a falási rohamok ellen

Ha reggel üres gyomorral hagyjuk el a házat, előbb-utóbb leesik az energiaszintünk, és falási roham tör ránk. Az éhségünket ilyenkor nagy valószínűséggel gyors, általában egészségtelen snackekkel próbáljuk csillapítani. Egy jó reggelivel a hasunkban ezekbe a snack-csapdákba nem fogunk beleesni.


2. Jobb koncentráció

Az éjszaka folyamán kiürülnek a szénhidrátraktárok. Ez az anyagcsere számára ugyan egy kiváló állapot, az agynak mégis szüksége van bizonyos mennyiségű szénhidrátra ahhoz, hogy működni tudjon. Ezért egy könnyű, egészséges reggeli segít jobban koncentrálni az iskolában vagy a munkahelyen.


3. Anyagcsereserkentés

Az aktív emésztés az egész anyagcserefolyamatot stimulálja, és ezzel a test energiaszintjét is növeli. Aki reggelente nem tölti fel az energiaraktárait, az lendületbe is nehezebben jön. Egy könnyű reggeli ezért nemcsak életerővel tölt fel minket, hanem az emésztésünkre is pozitív hatást gyakorol.

4. Szénhidrátok 

Az édes reggeli ugyan finom, viszont az elfogyasztása utáni jóllakottságérzés nem tart sokáig. A magas cukortartalomtól ugyanis ugyanolyan gyorsan visszaesik a vércukorszintünk az alapértékre, mint amilyen gyorsan a magasba szökött. Mégis: ha lekváros zsemlét vagy müzlit ennénk, akkor azt reggel tegyük, ugyanis a szervezetünk a szénhidrátokat a nap első felében tudja a legjobban hasznosítani. A kész keverékek esetén mindenképpen ügyeljünk a cukortartalomra. A tartós, stabil telítettségérzés, valamint jó energia- és koncentrációszinthez viszont fehérjékre, rostokra és egészséges zsírokra is szükség van. Ideális reggeli ételek: tojásos ételek, natúr túró vagy joghurt, diófélék, magok vagy gyümölcsök és zöldségek.


5. A gyerekeknek különösen nagy szükségük van reggelire

A gyerekeket az óvodában és az iskolában annyi benyomás éri, hogy észre sem veszik, ha megéheznek. A következmények: dekoncentrálttá, nyomottá válnak, és hajlamosak édességekkel csillapítani a farkaséhségüket. Egy egészséges reggeli lendületet ad a napkezdéshez, és megelőzi az efféle rosszulléteket.


6. Nemcsak enni, inni is kell

Éjszaka a test vízraktárai is kiürülnek. Ezért a felkelés utáni rehidratálás ugyanolyan fontos, mint az energiaraktárak feltöltése. A dm-nél ízesítetlen teák is kaphatók, melyek ideális reggeli italok. A gyerekek szívesen isznak reggelente egy pohár tejet is. És jól is teszik, mert a tej eltelít, és ellátja a szervezetet jó zsírokkal és értékes tápanyagokkal.


7. Meleg reggeli: jót tesz?

Az ajurvédikus tanítások szerint meleg étellel (pl. meleg zabkásával vagy meleg tojásos étellel) javasolt kezdeni a napot. Miért? Mert reggelente a gyomornak jót tesz a meleg, a meleg ételek különösen jól telítenek, és még jobban felgyorsítják az anyagcserét.


8. Reggeli rohanás nélkül

A müzlit és a zabkását már előző este elő lehet készíteni, ahogy a gyümölcsöt is fel lehet előre szeletelni. És a reggeliző asztalt is megteríthetjük lefekvés előtt. Ezenkívül: érdemes – a gyerekekkel együtt – inkább egy fél órával korábban felkelni, nehogy kapkodva kelljen reggelizni. A gyomor egyáltalán nem szereti a stresszt. Természetesen az lenne a legszebb, ha ilyenkor az egész család legalább 20 percet töltene az étkezőasztalnál.


9. Reggeli ötletek gyerekeknek

Reggelizni is meg lehet tanulni. Minél gyakoribbak a reggeli, családi rituálék, annál hamarabb megszokja őket mindenki, és talán az étvágyat is automatikusan meghozzák. Ha viszont minden reggel van valaki, aki morcos arccal ül az asztalnál, akkor nála próbálkozhatunk egy kis figyelemeltereléssel is: meghallgathatjuk az asztalnál a gyerekek kedvenc dalait, amire akár táncolhatunk is egy kicsit, vagy egy képet is kiszínezhetünk reggeli közben. Ha jó a hangulat, az étvágy magától megjön.