Active Beauty
Különleges receptek sütőtökből
Szöveg: Nagy Viktória

Sütőtök muffin, ketchup és fasírt

Különleges receptek sütőtökből

Vegán sütőtök muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
  • 300 g sütőtök belseje (pl.: Hokkaido)
  • 200 g tönkölyliszt
  • 100 ml növényi olaj
  • 100 ml növényi tej (pl.: mandula- vagy tönkölytej)
  • 100 g barna cukor
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 csipet fahéj
  • opcionálisan 1 ek. vaníliás cukor
  • opcionálisan tökmagok

Elkészítés:

Mosd meg a sütőtököt, vágd le a héját, távolítsd el a magjait, majd vágd apró kockákra. A tejet, a cukrot és a sütőtök kockákat tedd egy edénybe, majd fedővel együtt, kis tűzön kb. 10 percig hagyd forrdogálni. Az idő eltelte után zárd el a tüzet, a sütőtököt nyomkodd szét, add hozzá a többi hozzávalót, és készíts egy tésztát. Ezt töltsd muffinformákba, és ha szeretnéd, akkor szórd meg a tetejét tökmaggal. 175 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig kell sütnöd.

Sokszínű kávébab


Sütőtok ketchup

Hozzávalók:
  • 400 g Hokkaido tök
  • 2 húsosabb paradicsom
  • 2 hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 chilipaprika
  • 4 szegfűszeg
  • 2 babérlevél
  • kevés csillagánizs
  • 6 ek. olívaolaj
  • 4 ek. agavé szirup
  • 4 ek. fehérborecet

Elkészítés:

A tököt mosd meg, távolítsd el a magjait és vágd nagyobb darabokra. A paradicsomokat, a hagymákat, a fokhagymákat és a chilipaprikát szintén aprítsd fel. Utóbbinál előbb mindenféleképpen távolítsd el a magokat. Az olívaolajat egy edényben hevítsd fel, majd add hozzá a hagyma-, a fokhagyma-, és a chilikockákat, az agavé szirupot és a fűszereket. Ezután add hozzá a tököt, a paradicsomokat, az ecetet és némi sót. Az edényre tedd rá a fedőt, és kis lángon kb. 15 percig főzd. Az idő lejárta után passzírozd át a ketchupot, majd egy fertőtlenített üvegbe töltsd bele. Zárd le és hagyd kihűlni.

Annak ellenére, hogy a ketchup elkészítése nem gyors, megéri az időráfordítást, ugyanis bontatlanul akár egy évig is eláll. Felbontás után kb. 3 hétig tárolható a hűtőben.

7 napos egészséges mintaétrend


Sütőtök fasírt

Hozzávalók:
  • 500 g sütőtök belseje
  • ½ alma
  • 1 kisméretű hagyma
  • 4 ek. aprószemű zabpehely vagy tönkölyliszt
  • 4-5 ek. repce- vagy olívaolaj
  • 1 tk. kurkuma
  • 50 ml víz vagy zöldségalaplé
  • polenta kukoricagríz a panírozáshoz
  • só, bors
  • opcionálisan 2 ek. tökmag

Elkészítés:

A sütőtök héját és magjait távolítsd el, majd a tököt vágd nagyobb hasábokra. Ezután az almát is kockázd fel, a hagymát pedig aprítsd fel. Utóbbit némi olajban pirítsd üvegesre, majd tedd félre. Az almakockákat és a sütőtök hasábokat tedd egy tepsibe, csepegtess rájuk 1-2 evőkanál olajat, majd 150 Celsius-fokon, légkeverésen süsd 20 percig. A lényeg, hogy jól megpuhuljanak. Ezt követően mindent tegyél egy nagy edénybe, add hozzá a zabpelyhet, a zöldség alaplevet, a kurkumát, a sót és alaposan pürésítsd le. A hagymát és a tökmagokat (opcionális) is keverd hozzá, majd sóval és borssal ízesítsd. A kész masszát hagyd 10 percig állni. Ha nagyon száraz, akkor adj hozzá némi vizet, hogy könnyen formázható legyen. Formázz belőle kis fasírtokat, és mindegyiket forgasd meg a kukoricagrízben. A maradék olajat forrósítsd fel, majd kis lángon süsd ki a fasírtot. Ez oldalanként kb. 5-7 percet vesz igénybe.