Már Hildegard von Bingen is értékes tápláléknak tartotta az almát, és előszeretettel alkalmazta például köszvény, ágyék- vagy lapockafájdalom kezelésére.
Az almából többek között rendkívül sokoldalúan felhasználható almaecet készül, mely a mosógépbe téve megakadályozza a vízkő lerakódását, és elpusztítja a baktériumokat, hajöblítőként ragyogóvá teszi a hajat, ecetes borogatás formájában pedig bevált lázcsillapító háziszer – és sokféle betegség kezelésében segít. Persze csak akkor, ha rendszeresen fogyasztjuk.

Nemcsak borogatásnak jó – Tudnivalók az almaecetről

Az alábbi anyagokat tartalmazza az almaecet:


Ecetsav

Az ecetsav az almaecet legfontosabb sava. Antibakteriális hatású, tehát elpusztítja a belekben vagy a bőrön található kórokozókat. Ráadásul az 5%-os savtartalom feletti ecetek vírusölő szernek is számítanak. „Az ecetsav emellett segít a vércukorszint szabályozásában és a koleszterinértékek csökkentésében is” – írja Sabersky.


Ecetágy

Az ecetágy az ecetsavas erjedés során képződik, és ballasztanyagokból áll, amik jótékony hatást gyakorolnak a belek működésére. Az ecetágy csak a szűretlen, hevítetlen ecetekben található meg, élő ecetbaktériumokat, valamint vasat tartalmaz, és erősen antioxidatív hatású. Ne rettentsen el a nyúlós, sűrű állag, mert ez az ecet legértékesebb összetevője.


Tejsav

A tejsav sakkban tartja a betegséget okozó baktériumokat. Segít fenntartani a bélflóra egyensúlyát, valamint a bél immunrendszerének egyik „főparancsnokaként” kitakarítja a káros baktériumokat a bélrendszerből.


Polifenolok

A polifenolok nemcsak az almaecetben találhatók meg, hanem minden gyümölcs- és zöldségféle tartalmazza őket. Antibakteriális, antioxidáns hatásúak, megkötik a szabadgyököket, és hosszabb jóllakottságérzetet biztosítanak, ugyanis az ecetsavakhoz hasonlóan lassítják a cukor vérben való felszívódását.


Az almaecet további hatóanyagai

Az almaecetnek sok további egészséges hatóanyaga van. Például a flavonoidok. Ez az anyag pozitív hatást gyakorol az érrendszerre és a szívműködésre, és segíti a véralvadást. A melanoidok segítenek kiüríteni a szervezetben felhalmozódott nehézfémeket, például a higanyt. A ligustrazin pedig serkenti a vérkeringést és vérnyomáscsökkentő hatású.