Active Beauty
6 tudnivaló az arcápoló olajokról

Egészséges csillogás

6 tudnivaló az arcápoló olajokról

Egy arcápoló olaj azonnal képes enyhíteni a bőrszárazság kellemetlen tünetet, hiszen intenzív hidratáló hatású. De hogy mégse csillogj úgy, mint egy diszkógömb, néhány dologra érdemes odafigyelned ezen termékek használatával kapcsolatban.
 

1. Találd meg a számodra legmegfelelőbb terméket

Az ápolóolajok alapvetően gyorsan beszívódnak a bőrbe, és csak egy nagyon vékony réteg marad belőlük a bőr felszínén, ami védi azt a környezeti hatások ellen. Azonban előfordulhat, hogy egy termék túl gazdagnak bizonyul a Te bőrtípusodhoz, és ezért nem tud teljes mértékben beszívódni. Ebben az esetben egy könnyebb olaj lesz a neked való. Ezt a színéből állapíthatod meg: minél könnyebb egy olaj, annál világosabb a színe.  
 

2. Olaj problémás bőrre?

Akinek zsíros a bőre, annak valószínűleg nem jutna eszébe plusz olajréteget felvinni rá. Mégis megéri! A kiváló minőségű bőrápoló olajok képesek szabályozni a faggyútermelést, és még a gyulladáscsökkentésben is segíthetnek. Az argánolaj például kifejezetten jót tesz a pattanásos bőrnek. A bőrápoló olajokkal a pigmentfoltok is halványíthatók, valamint a bőröregedés lassításában is jó partnerek. Ránctalanításra különösen alkalmas a csipkebogyó olaj.
 

3. Tartsd be a sorrendet

Hogy a bőrápoló olaj optimálisan kibontakoztathassa a hatását, fontos, hogy a megfelelő sorrendben használd az arcápoló termékeket. Először alaposan tisztítsd meg az arcodat, majd jöhet az olajos ápolás. Ezt követően felviheted rá az arckrémedet, legfelülre pedig a fényvédő termék kerül. Ezenkívül az hidratáló krémedbe vagy az alapozódba is tehetsz néhány csepp ápoló olajat, ami csodálatos csillogást ad a bőrödnek.
 

4. Olajos tisztítás

Azonban a bőrápoló olajat nemcsak a megtisztított bőrödre viheted fel, hanem magához a tisztításhoz is használhatod. Ehhez első lépésben tisztítsd meg az arcbőrödet a sminktől, majd pedig körkörös mozdulatokkal alaposan masszírozd bele az olajat. A végén a felesleget egy vattakoronggal vagy egy arctisztító kendővel letörölheted.
 

5. Mix and match

A bőrápoló olajok nagy előnye, hogy keverhetők egymással, így a bőrünk szükségeleinek legmegfelelőbb mixet állíthatjuk össze belőlük. Érdemes az interneten utánaolvasni, hogy mely olajok tesznek a legjobbat a bőrödnek, majd pedig kombinálni ezeket egymással. Először válassz egy bázisolajat (például olívaolajat). A bázisolajok általában viszonylag sokáig eltarthatók, és ezek teszik ki az olajkeverékek oroszlánrészét (kb. 50 százalékát). A hatóanyagolajok (például a vadrózsaolaj) kisebb arányban (kb. 10-20 százalék) kerülnek a keverékbe. A jojobaolajat minden bőrtípus jól tolerálja, ráadásul tartósító hatású is, s ezért nyugodtan belekeverheted a saját készítésű olajkeverékeidbe (kb. 30 százalékban).
 

6. Saját készítésű bőrápoló olaj keverék – recept


A saját bőrápoló olajod elkészítéséhez semmi egyébre nem lesz szükséged, mint egy barna üvegcsére, esetleg egy tölcsérre, egy pipettára és az olajokra, amiket használni akarsz. A következő recept alapján egy a normál bőr ápolására alkalmas olajat készíthetsz el. 100 ml arcápoló olajhoz a következőkre lesz szükséged:
  • 50 ml mandulaolaj
  • 30 ml jojobaolaj
  • 20 ml kendermagolaj
 
Tölts mindent az üvegbe, és erősen rázd össze az összetevőket.