Active Beauty
4 módszer a pigmentfoltok eltüntetésére

Zavaró foltok

4 módszer a pigmentfoltok eltüntetésére

Aki sokat tartózkodik a napon, annak bőrén bizonyos kor felett nagy valószínűséggel jelennek meg pigmentfoltok. De vajon, hogy el lehet eltüntetni őket? A válasz különböző faktoroktól függ. Megmutatjuk, mi az, ami valóban segít elhalványítani ezeket a foltokat.

Az életkor előrehaladtával jellemzően egyre több pigmentfolt jelenik meg a bőrfelületünkön, túlnyomórészt az arcunkon és a kezünkön. Az emberek körülbelül 90%-án kialakulnak ezek a vöröses, barnás vagy okkerszínű bőrelváltozások.

A pigmentfoltok és a pattanásnyomok néhány milliméter átmérőjűek, zömmel ártalmatlanok, eltávolításuk egészségügyileg nem indokolt, esztétikai szempontból mégis zavaróak lehetnek. Hogyan lehet a pigmentfoltokat hatékonyan eltüntetni? Íme Evelyn Huber kozmetikus és lábápoló szakember tippjei következnek.

Hogy keletkeznek a pigmentfoltok?

Ha a pigmentsejtek bizonyos okból kifolyólag túl sok vagy épp túl kevés festékanyagot, melanint termelnek, az a bőr színének elváltozását eredményezi. Így sötét és világos foltok is kialakulhatnak. A nőknél sokszor hormonális változások következménye a bőr fokozott pigmenttermelése. Ha pedig még fényvédővel sem védjük a bőrünket az UV-sugárzás ellen, akkor még erősebbé válik a kontraszt. Míg sötét foltok esetén hiperpigmentációról beszélünk, addig a fehér színű elváltozásokat pigmenthiány okozza.  

A pattanásnyomok is pigmentfoltok

Nemcsak a pigmentfoltok, hanem a pattanásnyomok kialakulásának is a fokozott melanin termelődés áll a hátterében. „Pattanás kialakulásakor a bőr begyullad, és az érintett területen túl sok melanin halmozódik fel, ami hiperpigmentációt okoz, és foltok, tehát pattanásnyomok, maradnak utána” – mondja Evelyn Huber. „Végeredményben ezek is pigmentfoltok.”

Azért, hogy a pattanások helyén ne keletkezzen heg, sose nyomjuk ki őket, még ha sokszor nehéz is ellenállni a késztetésnek! Nem ok nélkül hajtogatják ezt a bőrgyógyászok és a kozmetikus szakemberek. 
 

A pigmentfoltok kialakulásának megelőzése és azok eltüntetése - ez a 4 tipp segít

A megelőzés

Fényvédőtermékek használatával hatékonyan megelőzhető a foltok kialakulása. Méghozzá úgy, hogy mindennap alkalmazzuk őket – évszaktól függetlenül. Ezzel elejét vehetjük az UV-sugárzás okozta foltok kialakulásának, valamint azt is megelőzhetjük, hogy a hormonális eredetűek még intenzívebbé váljanak.

A meglévő pigmentfoltokra bőrvilágosító krémeket és anyagokat irathatunk fel a bőrgyógyásszal. Ezek általában azelainsavat és hidrokinont tartalmaznak.
 

Kozmetikai eljárások a pigmentfoltok eltüntetésére

A kozmetikai stúdióban is hasznos tanácsokkal láthatnak el minket a szakemberek. „A hormonális eredetű pigmentfoltok egyik leghatásosabb kezelési metódusának az úgynevezett mikrotűs eljárást tartják a specialisták” – mondja Evelyn Huber kozmetikus és lábápolási szakember. A kezelés során apró tűket szúrnak a bőrbe annak regenerálása céljából. Az öregségi foltok mikrodermabráziós kezeléssel halványíthatók.

Számos kozmetikai stúdió szolgáltatásai között találhatsz speciális kezeléseket, valamint gyümölcssavas hámlasztást a pigmentfoltok eltüntetésére.
 

Pigmentfoltok: Ezt teheted ellenük otthon

Ha te magad is elkezdenéd otthon a halványítást, akkor gyümölcssavas peelingek, valamint C- és E-vitamint tartalmazó ápolótermékek rendszeres használatát javasoljuk neked. Evelyn Huber: „Ugyan az otthoni használatra alkalmas termékek gyümölcssavtartalma alacsonyabb a kozmetikákban alkalmazott szerekénél, bizony hatásosak. A gyümölcssavaknak keratolitikus, tehát hámlasztó hatása van, így képesek leoldani a legfelső bőrréteget. Ezek az anyagok gyengítik az egyes bőrsejtek közötti kötéseket, ami intenzívebb hatást eredményez, mintha csak egy hagyományos bőrradírral hámlasztanál.
 
Otthoni kezelés mellett is elengedhetetlen a magas faktorszámú termékek használata. „Ezek a termékek jóformán kikapcsolják a bőr természetes UV-sugarak elleni védekezőképességét.” Ezért ezekre a kúrákra inkább tavasszal, ősszel vagy télen tanácsos sort keríteni, amikor nem olyan erős az UV-sugárzás.

 

Világosító lézeres kezelések hiperpigmentáció ellen

Ha semmi sem segít, fordulhatunk bőrgyógyászhoz is, aki lézeres kezelésekkel teheti egyenletesebbé a bőrképünket. A szakember a nap okozta öregségi foltokat egy speciális lézerrel kezeli és tünteti el. Sokszor egy alkalom is elég a kívánt eredmény eléréséhez.
 
Kérjük tartsd fejben: a kezelés után négy hétig kerülni kell a napot, és különösen magas faktorszámú fényvédő használata indokolt. A legjobb tehát, ha a lézeres kezelést is a téli hónapokban végezteted el. A hormonális eredetű pigmentfoltok, az úgynevezett melazmák, eltüntetésére pedig manapság már aranyszálas lézeres kezeléseket is kínálnak a szakemberek.