Menü

Szellőztetési kisokos

Mindig frissen!

Home » Szabadidő » Tippek és trükkök » Szellőztetési kisokos - 09.2018

Szellőztetni mindig kell! Hangulatunk, közérzetünk rögtön pozitívabb lesz, gyorsabban tudunk gondolkodni, és jobban tudunk fókuszálni, ha friss levegőt engedünk az irodába vagy otthonunkba. Az állott benti levegőben pedig nem csak a frissesség hiánya miatt érezhetjük rosszul magunkat, hanem a páralecsapódás következtében szaporodó penész és allergének is megbetegíthetnek minket.

Míg nyáron a kánikula, addig télen a hideg idő okán vonakodunk, ha szellőztetésre kerül a sor. Pedig a levegőcserét elhanyagolni egyáltalán nem ajánlatos. Alapvető higiéniai és egészségügyi szükségletünk, hogy friss, tiszta levegő vegyen körül minket, mivel az állott, elhasználódott levegő rendszeres belélegzése légúti és allergiás problémákat is okozhat, a rossz közérzetről és bágyadtságról nem is beszélve. A penész és allergének burjánzásának megakadályozása miatt az ablaknyitás a hidegebb időszakban különösen fontos, mivel a kinti alacsonyabb hőmérséklet miatt a benti meleg párája nagyobb mértékben csapódik le a falakon, ablakokon és nyílászárókon, ami – az egészségügyi problémákon kívül – otthonunk esztétikájában és minőségében is gondokat okozhat.

SZIPPANTSUNK FRISS LEVEGŐBE OTTHON IS!

Szellőztetés nyáron

A nyári forróságban hajlamosak vagyunk inkább ki sem nyitni az ablakot, különösen, ha bent megy a ventilátor vagy a légkondi. Azonban az elhasználódott levegőt muszáj kicserélni ilyenkor is, ezt pedig legjobb az esti vagy a reggeli órákra időzíteni, amikor mégiscsak egy kicsit hűvösebb az idő. De ne hagyjunk semmit egész nap nyitva, mert ezzel folyamatosan melegítjük a lakást. A hőség ellen pedig érdemes árnyékolással is küzdenünk: ahol órák hosszat süti a nap ablakainkat, húzzuk le a redőnyt vagy be a sötétítő függönyt.

Szellőztetés télen

Az enyhébb téli napokon, amikor kint 10-15°C van, nyugodtan szellőztessünk. Ilyenkor még nem hűlnek ki drasztikusan falaink, bútoraink, ha kinyitjuk az ablakot. A kemény hideg alatt aztán naponta többszöri, gyors szellőztetés ajánlott. 5-15 perc tökéletes arra, hogy a benti pára miatti nedvesség eltűnjön, és kicserélődjön az állott levegő – különösen, ha tudunk kereszthuzatot csinálni. Ha lehetőségünk engedi, mosás után ne bent teregessünk ki, és ha a fürdőszobában van ablak, zuhanyzás után nyissuk ki, a csempét pedig töröljük szárazra. Naponta többször szellőztessünk: este lefekvés előtt, reggel, ébredés után, főzés közben és takarítás után is.

ZÖLD TAKARÍTÁS

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk