Menü

3 dolog, ami javít a munkahelyi környezeten

A produktívabb és nyugodtabb napokért

Home » Életmód » Psziché » 3 dolog, ami javít a munkahelyi környezeten - 09.2018

Az, hogy hol dolgozunk, hatalmas hatással van arra is, hogyan dolgozunk. Ahogyan a koncentrációs képességünket, úgy a produktivitásunkat is befolyásolja környezetünk. Így akár otthon, akár egy nagyvállalat irodájában végezzük munkánkat, kiemelt figyelmet érdemel az, hogy mi vesz minket körül, hiszen nem csak esztétikai – és kényelmi –, hanem teljesítményi szintünkhöz is nagyban hozzájárulhat egy megfelelő munkakörnyezet.

  1. Világítás

A világítás az egyik legfontosabb olyan eleme munkahelyünknek, amely pozitívan tudja befolyásolni fókuszunkat és inspirációnkat, mégis sokszor elsiklunk felette. Pedig a nem megfelelő világítás fáraszthatja a szemeket, álmosíthat, és még fejfájást is okozhat, míg a nem elegendő fény depresszív hangulatba sodorhat minket. Ha irodában dolgozunk, sokszor nem tudjuk befolyásolni az égők fajtáját vagy a lámpák elhelyezkedését, azonban bármikor bevihetjük a saját világítóeszközünket, asztali lámpánkat. Ha home office-ban végezzük munkánk, nyissunk ki minél több ablakot, hogy a természetes fény mellett friss levegőt is beengedhessünk a lakásba.

9 LÉPÉS A KEVÉSBÉ STRESSZES ÉLETÉRT

  1. Színek

A színek elménkre és mentális állapotunkra gyakorolt hatásait már számos tanulmány bizonyította, így a megfelelő összpontosítás vagy kreativitás érdekében használjuk nyugodtan a teljes színpalettát. A zöldet nyugodtnak és koncentrációt erősítőnek, míg a sárgát vidámnak, a kék különféle árnyalatait pedig megnyugtatónak vagy éppen inspirálónak tartják. Minden szín különböző hatással van ránk, így válogassunk kedvünkre, és találjuk meg azokat az árnyalatokat, amelyek a munkánkhoz szükséges módon ösztönözhetnek minket. Ha munkahelyünk egy iroda, nem tudjuk befolyásolni a fal színét, azonban a kiválasztott színekben kiegészítőket, dísztárgyakat, növényeket nyugodtan elhelyezhetünk magunk körül. Ha otthonról dolgozunk, akkor viszont kedvünkre alakíthatjuk környezetünket, és megjeleníthetjük a választott árnyalatokat a falon, az asztalon vagy a függönyön is.

 

FITTEN AZ IRODÁBAN – GYAKORLATOK MUNKA KÖZBEN

 

  1. Levegő

A belélegzett levegő minősége nagy befolyást gyakorol egészségünkre, pillanatnyi közérzetünkre, teljesítményünkre és hangulatunkra egyaránt. Egy állott levegőjű szobában nyomottak leszünk, álmosodunk, agyunk nem jut elég oxigénhez a produktív működéshez, egy nem rendszeresen tisztított légkondicionáló pedig akár meg is betegíthet minket. Egy irodában és otthon is ugyanolyan fontos a rendszeres ablaknyitás, a légtisztító berendezés használata, és olyan szobanövények elhelyezése, amelyek természetes módon szűrik meg levegőnket a benne lévő méreganyagoktól.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk