Menü

Montessori játékok óvodás korú gyerekeknek

Játszva tanulni a legjobb!

Home » Család » Baba-Mama » Montessori játékok óvodás korú gyerekeknek - 03.2019

A Montessori-módszeren alapuló játékok mottója: ’Segíts megcsinálni egyedül!’. Ezek a játékszerek és agymozgató játszmák mind életszerűek és természetesek, sőt – akárcsak az élet legtöbb területe – kritikus és független gondolkodást igényelnek. Ezzel pedig nem csak gyermekeink saját tapasztalatain alapuló tanulását, de érzékelésük és finommotorikájuk fejlődését is nagyban támogatják.

Érzékelési játékok

A Montessori módszeren alapuló játékokat általában három csoportba sorolják. Ezek közül az egyik az érzékelés fejlesztésére fókuszálók halmaza. A különféle érzékszervek megfelelő erősítése és fejlesztése különösen fontos, mielőtt a gyermek tovább lépne a magasabb szintű, intellektusát edző kihívások felé. A 3 és 7 év közötti gyerkőcök pedig tökéletes korban járnak az ilyen jellegű feladatok gyakorlásához.

Az érzékelést fejlesztő játékok tipikus példái a formaillesztő, a formarárakó és a torony- vagy városépítő játékok. A megépülő torony állhat különböző méretű kockákból, egyre kisebb pohárkákból, különféle alakú és színű építőkockákból, de egyes részei lehetnek állatfigurák, nagyobb ovisoknál pedig akár egész épületeket megtestesítő városrészek is. Az érzékelést fejlesztő játékszerek aktív szórakozásul szolgálnak a csemetéknek, miközben egyszerre több érzékszervüket is mozgásba hozzák, és párhuzamosan fejlesztik azokat.

 

 

6 ŐSZINTE TANÁCS ÚJDONSÜLT ANYUKÁKNAK

Életszerű, gyakorlatias játékok

Ovis gyerekek számára nagyszerű választás – és talán a legszórakoztatóbb is egyben – egy életszerű Montessori játék. Az ilyen jellegű játékszerek bizonyos felnőtt dolgokat kicsinyítenek le, ezzel pedig anya és apa mindennapi feladatait imitálják, ami a gyermekeknek általában nagyon vonzó. Az életszerű játékok során csemetéink olyan feladatokba kóstolhatnak bele, melyekkel gyakorlatias tudást szerezhetnek, miközben finommotorikájuk, egyensúlyérzékük, koncentrációs képességük, szem-kéz koordinációjuk és problémamegoldó készségük is fejlődik. Ezen túlmenően a játékok során magabiztosságra és független gondolkodásra is szert tehetnek.

Az életszerű játékok közé tartoznak az olyan mindennapi dolgok mini-változatai, mint a sepregetés, a teregetés, az asztalterítés, a kertészkedés vagy az ételkészítés. Azon kívül, hogy beszerezzük az említett tevékenységek gyermek méretű eszközeit, nagyon hasznos, ha valamilyen módon még érdekesebbé és elgondolkodtatóbbá tesszük a játékokat. Ha például a teregetést gyakoroljuk, kérjük meg gyerkőcünket, hogy színsorrendben csíptesse fel a szárítókötélre a ruhácskákat, ha főzne, akkor próbálja meg az általunk megadott recept alapján felhasználni a hozzávalókat, ha pedig sepregetésre kerül a sor, terelje az üveggolyókat először egy előre felrajzolt négyzetbe, és onnan próbálja a lapátra terelni azokat.

 

 

JÓ, HA KICSI A KORKÜLÖNBSÉG?

Elméleti játékok

Az elméleti játékok közé soroljuk az olyanokat, melyek matematikai, tudományos vagy logikai készségeket fejlesztenek. Nagyobb ovisoknak már az ilyen jellegű Montessori játékok lesznek az érdekesek, hiszen ezek jól megmozgatják hatalmas fejlődésen áteső agyukat, és igazi fejtörést igénylő problémák elé állítják őket. Az elméleti játékok egyik fő feladata, hogy megismertesse gyermekeinket a tudományok és számolás alapjaival, és felkészítse őket az iskola magasabb szintjeire. Az elméleti játékok között rengeteg olyat találunk, melyeket otthon mi magunk is el tudunk készíteni, legyen az egy kupakok színeit párosító tábla, bármilyen számpárosító játékszer, vagy egy mérleg, melynek segítségével különböző tárgyak súlyait ismertethetjük meg játékosan.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk