Menü

Magyarország legjobb túrahelyei

Már vesszük is a hátizsákot!

Home » Szabadidő » Utazás » Magyarország legjobb túrahelyei - 10.2018

Már javában ősz van, ami azt jelenti, elérkezett a legjobb alkalom kipróbálni a szebbnél szebb túrázó helyeket. Szerencsére nem is kell értük messze mennünk. Bár a német erdők és osztrák hegyek köztudottan gyönyörűek az év minden szakában, hazánkban is akad jó pár csodálatos, természetjárásra alkalmas célpont. Mutatunk is hármat.

Bazaltorgonák a Szent György-hegyen

A Balaton szerelmesei biztosan tudják, hogy nem csak a strandolás vagy a jó borok miatt érdemes ellátogatni a magyar tenger környékére, hanem kivételesen szép természeti adottságai is megérnek egy – de inkább több – utat. Ezek közül is a legérdekesebbek a Szent György hegynél található, orgonasípok alakjára hasonlító bazalt képződmények.

UTAZZUNK ÚGY, MINT A PROFIK!

A Tapolcai-medencében megtett túrát kicsik és nagyok egyaránt élvezhetik, mivel nem túl hosszú, közel 4 kilométeres tanösvény vezet végig rajta, a hegycsúcs legmagasabb pontja pedig 414 méter. A hét állomásos tanösvény magyar és német nyelven mutatja be a táj látványosságait, az ösvényen látható természeti értékeket, illetve a környék flóráját és faunáját.

 

Prédikálószék

Az egyik leginkább csodált és szeretett honi túracélpont a Visegrádi-hegység és környéke, ahol kiemelkedően szép, már-már lélegzetelállító panorámákkal találkozhatunk, bármelyik túraútvonalat is kezdjük követni. Nem csoda hát, ha Magyarország egyik leglátogatottabb kilátópontja, a Prédikálószék is itt található, ahonnan egyszerre belátni a teljes Duna-kanyar hurkot, Visegrádot és a mögöttük tornyosuló Börzsönyt.

A csúcson a fantasztikus panoráma mellett több kihelyezett pad és asztalka biztosítja, hogy pihenésre és piknikezésre is legyen lehetőségünk. A Prédikálószékre vezető túraútvonalat pedig nem csak a végső kilátás miatt éri meg kipróbálni: az útvonal minden szakaszában találkozhatunk izgalmas természeti és kulturális értékekkel, hiszen ha Dömösről indulunk, utunkat keresztezi a Szőke-forrás, a Szentfa kápolna, a Király-kút, az Akasztó-hegy és a Vadálló-kövek is.

 

Aranyásók útja

Ha nem csak a hegycsúcsok magasságai és völgyek lankái, de a történelem és kultúra kincsei iránt is érdeklődünk, nagyszerű választás lehet a Telkibányát és környékét végig járó Aranyásók útja nevű tanösvény. Ahogy a település neve is sugallja, Telkibánya egykor jelentős nemesfém kitermelési központ volt hazánkban, ahol az arany- és ezüstbányászat már a 13. században kezdetét vette. A különböző korszakok technológiai és gazdasági fejlődései és visszaesései folyamatosan befolyásolták a bányászat mértékét és jelentőségét a faluban és környékén, legutóbbi felvirágzása Mária Terézia uralkodásának idejére tehető.

EGYEDÜL UTAZNI

Telkibánya és környéke ennek köszönhetően tele van közép- és újkori bányászattörténeti emlékekkel, így itt, az Aranyásók útja tanösvényen nem csak a táj és a természet értékeivel, hanem változatos történelmi és kulturális látnivalókkal is megismerkedhetünk. Ilyenek például az Érc- és Ásványbányászati múzeum, a kopjafás temető, a Szent Katalin kápolna és Ispotály Romkert.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk