Menü

Kiközösítik a gyereket?

Így segítsünk neki

Home » Család » Gyereksarok » Kiközösítik a gyereket? - 01.2020

Vannak gyerekek, akik bárhová csöppennek, mindig a középpontban vannak, és nagyon népszerűek. Mások zárkózottabbak, nehezebben oldódnak fel, és ha lehet, kerülik a feltűnést. Egy csoport dinamikája folyamatosan változik. Ez nem csak a gyerek, hanem a felnőtt közösségekre is igaz. Megesik, hogy valaki az egyik nap még körülrajongott, másnap viszont mellőzötté válik, és az is előfordulhat, hogy kiközösítik. Ha gyermekednek ilyen problémái vannak, segíts neki.

Segítsd gyermeked a barátkozásban

A pszichológusok szerint a barátság megvéd. Nem csak a kiközösítéstől, hanem attól is, hogy gyermeked magányosnak és meg nem értettnek érezze magát. Mindig is voltak és vannak olyan gyerekek, akik valódi közösségi emberek, akik nagy népszerűségnek örvendenek pajtásaik körében – külsejük, személyiségük vagy valamilyen készségüknek köszönhetően. A beszédes, bájos és talpraesett gyerekeket hamar befogadja a közösség, így ők nagyon könnyen és gyorsan kötnek új barátságokat. A félénk és visszahúzódó gyerekek azonban nehezebben boldogulnak a kapcsolatteremtéssel.

Ha gyermeked új helyre kerül, kövesd figyelemmel, hogyan illeszkedik be az új közösségbe, mennyire fogadják be ovis- vagy osztálytársai. Ha tudod, hogy csemetéd zárkózott, könnyen félreértelmezhetik visszahúzódását, s ha nem tud bekapcsolódni a közösségi életbe, emiatt akár ki is közösíthetik. Bátorítsd őt, hogy keresse a kapcsolatot társaival, és próbáljon barátságokat kötni, például a közös érdeklődés mentén. Ha az óvodában, iskolában nehezen megy neki a kapcsolatteremtés, valamilyen délutáni elfoglaltság is jó apropó lehet, hogy újabb ismeretségeket kössön.

Szervezzetek közös programokat

Segítheted gyermekedet azzal is, ha a számára szimpatikus társakkal közös programot kezdeményeztek – lehet az egy mozi, egy játszóházas délután vagy akár játszóterezés. Arra figyelj, hogy ne páratlanul legyenek, mert akkor törvényszerűen kiszorul egyikőjük.

Beszélgessetek

Ha gyermeked nehezen barátkozó alkat, nem megy neki a kapcsolatteremtés, és ez zavarja, beszélgessetek sokat erről a problémáról. Mesélj neki saját gyerekkorodról, arról, hogy te hogyan ismerkedtél össze a barátaiddal, mi hozott össze benneteket, miket csináltatok együtt. Barátságokat kötni és fenntartani, alkalmazkodni, követni a közösségi szabályokat, az iskolai követelményeknek megfelelni hatalmas kihívás lehet egy alacsonyabb önértékeléssel rendelkező, visszahúzódó gyermek számára.

6 ŐSZINTE TANÁCS ÚJDONSÜLT ANYUKÁKNAK

Erősítsd gyermeked önértékelését

Támogasd csemetéd abban, amit szeret csinálni, és amiben tehetséges –legyen az a sport, a nyelvtanulás vagy valamilyen kézügyességet igénylő tevékenység. Ha megtapasztalja, hogy egyedül is képes elérni eredményeket, megnő az önbizalma, és könnyebben teremt majd kapcsolatot is. Az egészséges önbizalom azért is fontos, hogy gyermeked meg tudja válogatni a barátait, és ne menjen bele olyan kapcsolatokba, amelyek rombolóan hatnak rá. Ha az önértékelése a helyén van, tudni fogja, ki az, aki valóban értékes barát, akire mindig számíthat.

Mit taníts meg gyermekednek, hogy könnyebben tudjon barátokat szerezni?

  1. Legyen jószívű és önzetlen a barátaival, de arra figyeljen, hogy ne használják ki, ne csak akkor legyenek körülötte a „barátai”, ha számítanak valamire tőle.
  2. Legyen megbízható. Ha számára fontos egy ember barátsága, akkor ne játssza el a bizalmát, olcsó népszerűségre törekedve. Sokkal jobb, ha van egy igaz barátja, mintha látszatbarátok sokasága veszi körül.
  3. Legyen mindig segítőkész és figyelmes társaival, de ne rendelje alá magát mások akaratának.
  4. Ahogy az is fontos, hogy a saját hibáival tisztában legyen, és ha nem tud rajtuk változtatni, akkor képes legyen elfogadni azokat, úgy az is lényeges, hogy a barátai esetében is ugyanezt tegye.
  5. Szemlélje az életet pozitívan. Igyekezzen mindenből a legjobbat kihozni, és pozitívan állni a nehéz helyzetekhez is.
  6. Legyen kezdeményező. Ne csak passzívan vegyen részt a beszélgetésekben, hanem kezdeményezzen is. Ha érdekli valami, akkor kapcsolódjon be a társalgásba. Ezt otthon is gyakorolhatjátok azzal, hogy sokat beszélgettek.
  7. Úgy viselkedjen a barátaival, ahogyan ő elvárja, hogy őt kezeljék. Minden emberi kapcsolat a kölcsönösségen alapul. Ha a barátainak problémája van, és megtisztelik azzal, hogy vele osztják meg azt, hallgassa meg őket és legjobb tudása szerint igyekezzen tanácsot adni nekik.

HA ISKOLÁBA MEGY A GYEREK

  1. Törekedjen arra, hogy a közösség részévé váljon. Működjön együtt barátaival a közös célok érdekében, vegyen részt közösségi eseményeken, és ha valóban fontos számára, hogy értékes kapcsolatai legyenek, akkor dolgozzon rajta. Egy kapcsolat csak akkor működik, ha mindkét fél tesz erőfeszítéseket.
  2. Legyen mindig önmaga. Az nem barát, aki azt akarja, hogy a másik változzon meg, vagy forduljon ki önmagából. Mindenki csak akkor tud hiteles maradni, ha megőrzi személyiségét, és a saját vérmérsékletének megfelelő válaszokat ad egy-egy szituációra. Soha ne arra törekedjen, hogy mások véleményét hangoztassa, hogy jó pontot szerezhessen ezzel. Legyenek önálló gondolatai és véleménye.

Szerencsére ezek a készségek tanulhatók és fejleszthetők élmények és tapasztalok által. A legjobb, ha szülőként mindig szánsz minőségi időt gyermekedre, nem legyintesz, ha gondjai vannak, mondván, hogy ő még kisgyerek, és a problémája nem komoly, hanem őszintén elbeszélgettek róla, meghallgatod a panaszait. Ha látod, hogy gyermeked bizonytalan vagy nehezen boldogul, akkor elemezzétek ki az adott helyzetet, és lásd el tanácsokkal. Igyekezz partnerként kezelni gyermekedet, hogy megbízzon benned. Így nem csak a jelekre kell majd figyelned, hanem ő maga fogja neked elmesélni, ha valamilyen problémája adódik, vagy váratlan helyzetbe keveredik. Az őszinte beszélgetéseken kívül rendkívül fontosak a családi élmények, a közös programok is. A családi közegben gyermeked biztonságban érzi magát, önmaga lehet és felszabadultan viselkedhet, miközben elsajátíthatja a társasági lét alapvető szabályait is.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk