Menü

Képkeretek, amelyek tökéletessé teszik fotóinkat

Keretbe zárt emlékek

Home » Szabadidő » Képkeretek, amelyek tökéletessé teszik fotóinkat - 05.2017

Mindenki tart otthon emlékeket. És ezzel galériányi gyűjteményt is. De milyen képkeretek illenek hozzájuk?

Az emlékek aranykeretek, melyek minden képet barátságosabbá tesznek – mondta egykor az író, Carl Zuckmayer. Nyaralási képek, gyerekrajzok és értékes akvarellek – a falra függesztve egy hozzáillő keretben minden emlék felejthetetlenné válik. Ráadásul így minden nap megcsodálhatjuk őket és előtörhet belőlünk a nosztalgia érzése.

A minimalisták az egyszerűséget és az erőteljességet kedvelik. Ennek megfelelően képkereteik is egyenes vonalúak. A nagy művek előszeretettel foglalják el az egész falat, míg a kisebbeket sötét, fémes keretekben szigorú geometrikus alakban akasztják a falra. Katonás rendben, peremet peremhez igazítva díszelegnek egymás mellett.

A szentpétervári képakasztási módszer a rendezett káosz hatását kelti. A képeket ebben az esetben szorosan egymás mellé függesztik fel, viszont nem tartják magukat a képzeletbeli vonalakhoz. Fontos, hogy a keretek és paszpartuk jól harmonizáljanak egymással, hogy az összhatás ne legyen túl zűrzavaros. A képek soraiban elhelyezett kis polcok, melyeken dekorációs tárgyak sorakoznak, megbontják, fellazítják némileg ezt a látványt

Modernebb hatást érünk el azzal, ha nem szigorúan egymás mellé, hanem geometriai alakzatba, mondjuk egy oválist alkotva rendezzük el őket.

Igazán életteli dekoráció a kollázs. Mivel az összhatást nem az egyes képek, hanem a képek összessége adja, azok részben akár fedhetik is egymást.

Azok számára, akik nem akarják egy bizonyos helyre fel­akasztani képeiket, kitűnő találmány a képtartó polc. A műalkotásokat szabadon elrendezhetjük rajtuk és kedvünk szerint cserélgethetjük is azokat. Még jobb hatást érünk el azzal, ha a képeket szemmagasságban és nem a látókörön kívülre függesztjük fel.

Régi motívumok ugyanúgy illenek a modern keretekbe, mint a korabeli egyenes vonalú foglalatokba. Fontos, hogy előbb jól átgondoljuk, milyen hatást fog kelteni a kép. Minél értékesebb a festmény, annál nemesebb keretet válasszunk hozzá. Ez óvja a képet a nedvességtől és az idő fogától.

A belevalókat is kreatívan válasszuk ki. Legyen az egy fotó, egy műalkotás, egy vagány mondás vagy egy emlék, mint például egy koncertjegy; bármit bekeretezhetünk, amit csak szeretnénk. Fontos, hogy a tér adottságait is figyelembe vegyük a tervezésnél, figyeljünk arra, hogy a kép illeszkedjen a környezetébe. Ezen szempontok figyelembevételével a képünk a hozzáillő keretben a megfelelő helyen fog díszelegni.

Fotófal – A helyes elrendezés

Struktúrált

A képkeretek elrendezése nem fogja többé kiakasztani, ha az alábbi példákból inspirálódik.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk