Active Beauty
Interjú Zsirmik Anitával

„Mindig is szerettem kreatívkodni”

Interjú Zsirmik Anitával

Hogyan szerettessük meg a kicsikkel a kevésbé közkedvelt zöldségeket, alapanyagokat? Zsirmik Anita, a Picifalat megálmodója tökélyre fejlesztette ezt a feladatot!

„Kreatív ötletek/receptek hozzátápláláshoz, hogy változatosabbak legyenek a mindennapok!” – így szól Zsirmik Anita, a @picifalat Instagram-oldal életre keltőjének rövid bemutatkozása. Ugyanis a fiatal édesanya nem kevesebbre vállalkozott néhány éve, mint hogy a hozzátáplálás időszakát megpróbálja a lehető legkreatívabban megélni. Nos, mostanra népes rajongótábora van alkotásainak, de a legfőbb fanatikusa természetesen továbbra is kislánya, aki a fotók készülése után el is fogyaszthatja a Jégvarázs ihlette, Olaf álcájába bújtatott répa-karalábé-padlizsán hármasát, vagy épp a tojásházas csigafalatot répás napocskával.

INTERJÚ JAKUPCSEK GABRIELLÁVAL

Elmesélnéd, hogy annak idején honnan indult a Picifalat ötlete?

A Picifalat Instagram-oldala egészen pontosan 2018 februárjában indult el, de magát a Picifalat nevet csak később kapta – kezdetben személyes oldal volt, majd ezután alakult át egy közösséggé. Ahogyan a lányommal elkezdtük a hozzátáplálást, úgy került fel egyre több kép is az oldalra. Először csak püréötleteket osztottam meg, majd húsvétkor elkészült az első kreatív tálalás is. Jelenleg az oldalamon szinte már csak a kreatív ételképek jelennek meg, például hogy hogyan tudunk tükörtojásból nyuszit készíteni, vagy sárga színű turmixból Micimackót.

Ha jól tudom, gyermeked születése előtt ápolónőként dolgoztál. A kreativitás, amit a fotókon látni, korábban is kitört belőled esetleg más fronton?

Mindig is vonzott az egészségügy, már ovis koromban is doktor néni szerettem volna lenni, ennek ellenére gimnáziumban az emelt biológia mellett rajzszakkörre is jártam. Anyai ágon öröklődik a kézügyesség, és szerencsére nekem is jutott belőle egy kevés. Mindig is szerettem kreatívkodni. Sok dolgot kipróbáltam már, de a picifalatos ételek megalkotása az, ami igazán magába szippantott.

Mit tapasztalsz, a gyerekek könnyebben veszik a kevésbé kedvelt ételeket az extra tálalásnak köszönhetően?

Szoktam kapni visszajelzéseket, aminek nagyon örülök, mert szinte mindig sikerrel zárul egy-egy saját maguk által vagy anyuka/apuka keze révén elkészített kreatív étel elfogyasztása. Azt látom, hogy a gyerekek is sokkal szívesebben fogyasztanak olyan ételt, amelynek elkészítésében esetleg segíteni is tudnak, vagy egy kedvenc kis állatkát formáz meg az épp kevésbé kedvelt zöldségük.

A képeid egész egyszerűen lenyűgözőek. Nálatok minden egyes étkezést ilyen kreatívan kell elképzelni?

A legegyszerűbb kreatív tálalás is plusz idő – még ha csak pár perc is, a bonyolultabbakról már ne is beszéljünk. Egy Disney-figura elkészítése akár három órát is igénybe tud venni. Szóval nem minden étkezés ilyen kis kreatív. A tálak régebben alvásidőben, jelenleg pedig leginkább ovi alatt készülnek, így általában a vacsora szokott némi meglepit tartogatni. Ha hétvégén eszembe jut valami, akkor van, hogy a kislányommal, Lilivel együtt készítjük el, és még a fotózásban is akad segítségem.

Mennyire buzdítasz másokat arra, hogy hasonlóképp tálalják a gyermekeknek a finomságokat?

Szerencsére nagyon jó kis közösség alakult ki, és rendszeresen kapok lelkes anyukáktól kreatívan elkészített ételekről fotókat. Sokan az oldalról inspirálódnak, de a bátrak egészen vagány saját ötleteket is szoktak mutatni.

SIMON KORNÉL: “A SAJÁT SZABÁLYAIM SZERINT ÉLEK”

Az alapanyagok tekintetében van esetleg preferenciád?

Nincs kedvenc alapanyagom, és olyan sem, amelyet nem szeretek, igyekszem mindenfélével dolgozni. Szívesen kísérletezgetek, és vagy jól sikerül, vagy kevésbé, de azért még mindig tud meglepetést okozni egy-egy hozzávaló.