Menü

Milyen színű legyen a gyerekszoba?

Ötletek a legmenőbb kuckóért

Home » Életmód » Otthon » Milyen színű legyen a gyerekszoba? - 05.2018

A különböző színek más-más hatással vannak az emberre: sokkal jobban befolyásolhatják viselkedésünk, hangulatunk, mint gondolnánk. Ezért különösen fontos, hogy a gyermekszobába a legmegfelelőbb árnyalatot válasszuk. De attól még, hogy gyermekről beszélünk, nem feltétlen jó a hivalkodó, tarka színkombináció. Vegyük figyelembe a kicsi személyiségét, viselkedését, ízlését, elemezzük a színeket, és átgondoltan válasszuk ki a tökéletes variációt.

Meleg-hideg színek

A meleg színek a kényelem érzetét keltik, bensőségessé és hívogatóvá varázsolják a szobát. Azonban jobb, ha mértékkel használjuk őket, mivel stimulálják és energiával töltik fel az elmét, ami nem feltétlenül hasznos, hiszen este el is kell tudnunk altatni azt a gyerkőcöt. A hideg színek nyugtatnak, és pihentetőnek, tágasnak érzékeltetik a szobát. Viszont hangulatában is túl hidegnek tűnhet tőlük a tér, így gyermekek esetében a színpalettának egyedül ezt a felét sem ajánlatos használni.

FENG SHUI A HÁLÓSZOBÁBAN

Kék

A kék egy nyugodt hangulatot keltő, friss szín, amiről általában a vízre, a tengerre, az égboltra asszociálunk. Főképp az igazán energikus, eleven gyerekeknek jó választás, hiszen az alvásban is segít. Az óceán-, égszín- vagy a tengerészkék árnyalatokat fiúk és lányok számára is csodásan tudjuk kombinálni fehérrel, krémszínnel, homokszínnel, bronzzal és egyéb metál színekkel a letisztult és elegáns, vagy éppen a békés oázisra emlékeztető atmoszféráért.

Sárga

A citromsárga és a narancssárga igazán pozitív, vidámságot árasztó színek, melyek segítik a koncentrációt. Azonban túl sokat használva belőlük a kelleténél stimulálóbb, nyugtalan környezetet kapunk, így vigyázzunk velük! Próbáljuk pasztell árnyalataikat használni, vagy ha mindenképpen élén környezetet szeretnénk, fessük a színt csak 1-2 falfelületre, a többin pedig valamilyen hideg színnel (fehér, világos szürke) hozzuk egyensúlyba a teret. Ma igen divatos megoldás a sárga és rózsaszín között félúton elhelyezkedő barackvirág árnyalat.

ÍGY VÁLHATNAK A GYEREKRAJZOK OTTHONUNK ÉKÉVÉ

Zöld

A zöld szintén relaxáló árnyalat. Segíti a test és a lélek békéjét, a természetet szimbolizálja, és gyógyító, nyugtató energiákkal kötik össze. Mivel alapvetően hideg szín, érdemes valamilyen meleg árnyalattal, vagy akár mintázattal kombinálni a hívogatóbb hatásért.

2018 LAKBERENDEZÉSI TRENDJEI

Rózsaszín

A rózsaszínről mindenkinek az igazi királylány-szobák jutnak eszébe, de vigyázzunk vele! Túlzott használata irritáló lehet, ami a gyermekben nyugtalanságot kelthet. Ennek ellenére a rózsaszínnek is megannyi árnyalata van, így kísérletezzünk vele bátran: a barackvirágszínhez, a bézshez, esetleg világosszürkéhez közelítő tónusok már nyugalmat sugárzóak. Kombináljuk fehérrel, szürkével, pasztell vagy metál színekkel, ha igazán sikkes összhatást keresünk.

 

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk