A klasszikusok ünnepe
Gesztenyekrémleves
Karácsonykor tradicionális dolgok kerülnek terítékre.
Hozzávalók 4 személyre:
A leveshez:
- 1 hagyma
- 2 ek. napraforgóolaj
- 1 ek. friss kakukkfű
- 600 g előpárolt és vákuumozott gesztenye
- 250 ml fehérbor
- 1 l zöldségalaplé
- 125 ml mandulatej
- 3 ek. mandulapüré
- só
- kevés frissen őrölt bors
A habhoz:
- 2 ek. mandulapüré
A levesbetéthez:
- 50 g mandula
- 50 g aszalt, kénezetlen
sárgabarack
- 12 ek. juharszirup
A díszítéshez:
- friss kakukkfű
Elkészítés
- Hámozzuk meg a hagymát és vágjuk apróra. Hevítsük fel a napraforgóolajat egy nagy levesesfazékban, és pároljuk benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a kakukkfüvet és
a gesztenyét, és pirítsuk őket 2 percig. Engedjük fel a fehér borral, és adjuk hozzá a zöld ségalaplevet. Tegyük rá a fedőt, és főzzük a levest alacsonyközepes lángon 30 percig. Végül adjuk hozzá a mandulatejet és a mandulapürét. Pürésítsük az egészet, sózzuk és borsozzuk. - A habhoz a mandulapürét habosítsuk fel 8 ek. vízzel.
- A levesbetéthez vágjuk apróra a mandulát, és zsiradék hozzá adása nélkül pirítsuk addig egy forró serpenyőben, amíg elkezd finom, enyhén pirított illatot árasztani. Vágjuk apróra az aszalt barackot és adjuk hozzá. Keverjük hozzá a juharszirupot, és forraljuk fel egyszer.
- Tálaláshoz merjük a levest előmelegített mélytányérokba. A habot egy kanállal tegyük a tetejére, és rajzoljunk rájuk egy kés hegyével szép mintákat. Tegyünk a tetejükre a mandulabarack toppingból, és szórjuk meg friss kakukkfűvel.