Active Beauty
Fókuszban a csontok

9 érdekes tény

Fókuszban a csontok

Hallott már róla, hogy az idő múlásával kevesebb csontunk lesz? És azt tudja, hogy a törött csontok hogyan gyógyulnak meg? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ, ha tovább olvas.

Hogy lehet, hogy kevesebb csontunk van felnőttként, mint amikor megszületünk?
Amikor világra jövünk, nagyjából 300 csontunk van, idősebb korunkra mégis csak 206 marad belőlük. Persze nem veszítjük el őket, csupán sok csont (például a koponyában) egybeolvad, ahogy növünk.

8 OK AZ ÁLLANDÓ FÁRADTSÁGÉRZET MÖGÖTT

Mitől növünk?
A csontok végeinél úgynevezett növekedési zónák találhatók, amelyek gyerekkorban még nyitottak, így új csontszövet képzésével lehetőség van a hossznövekedésre. Amikor ezek a növekedési zónák elcsontosodnak, megáll a növési folyamat. Fiúk esetében ez a tinédzserkor végén, lányoknál pedig az első menstruációt követő második évben következik be általában.

Mitől maradhatnak fiatalosak csontjaink?
Gyerekkorunkban és fiatal felnőtt korban építési folyamatok játszódnak le, később azonban a lebontási folyamatok vehetik át a főszerepet. Hogy ezt megakadályozzuk, sportoljunk rendszeresen és juttassuk szervezetünkbe megfelelő mennyiségű kalciumot és D-vitamint.

Hogyan gyógyulnak meg a törött csontok?
Amikor azt mondjuk, hogy a csontok összeforrnak, akkor a sérült területek valójában összefonódnak, hogy egy új csontot alkossanak. Sok esetben pedig az új csont még erősebb is!

Mi a csontváz feladata?
Passzívan részt vesz a mozgásban, továbbá védi az agyunkat, a szívünket és az összes többi belső szervünket is. Ezenkívül fontos szerepe van a vérképzésben is, plusz képes raktározni és szabályozni az ásványi anyagokat, hogy megfelelően működjön a szervezetünk.

EGÉSZSÉGESNEK HITT ÉTELEK

Melyik a leghosszabb és melyik a legrövidebb csontunk?
A combcsont (femur) az alsó végtag hosszú csöves csontja nemcsak a leghosszabb, de a legerősebb is az összes csont közül. A legrövidebb csont a kengyel, amely a középfülben lévő három hallócsont egyike, hossza alig több, mint 2,5 mm!

Melyik testrészünk áll a legtöbb csontból?
A kézfejünkben, az ujjainkban és a csuklónkban összesen 54 csont van, ezek összessége teszi lehetővé, hogy írni, zongorázni vagy éppen okostelefonozni tudjunk.

FITT ANYA AKAROK LENNI!

A csontok is élő szövetek?
Hát persze! A csontokban található kollagén pedig folyamatos megújulásban van, éppen ezért mondhatjuk azt is, hogy minden hét évben új csontvázunk van.

A fogaink is a csontvázunk részét képezik?
Igen! És ugyanúgy találhatóak bennük ásványi anyagok és kalcium, mint a csontjainkban. A fogakban azonban kevés a kollagén, amely a csontok esetében a rugalmasságot és az erősséget garantálja.

Mentés

Mentés