Active Beauty
Focaccia

A dél ízei a legfinomabb előételek.

Focaccia

A focaccia nem csupán egy fehér kenyér. Különleges ízével vesz le minket a lábunkról, melyet a fűszernövényeknek és a focaccia-lyukakban megbújó olívabogyóknak köszönhet.

Hozzávalók 1 légies fehér kenyérhez:
focaccia

  • 250 g víz
  • 125 ml teljes tej
  • 20 g friss élesztő
  • 600 g búzaliszt
  • 50 ml olívaolaj
  • 10 g Fleur de Sel (sóvirág)
  • 15 g cukor

A fűszeres olajhoz:

  • 1 tk. friss rozmaring
  • 1 zsályalevél
  • 3 ág kakukkfű
  • 2 ek. olívaolaj
  • 25 db kimagozott fekete olívabogyó (80 g)

Elkészítés:

  1. Egy kis tálban keverjük össze a vizet, a tejet és az élesztőt egy habverő segítségével. Adjuk hozzá a lisztet, az olívaolajat, a sót és a cukrot. Gyúrjuk tésztává és 10 percet dagasszuk. A tésztát cukorral és sóval ízesítsük. Majd pihentessük szobahőmérsékleten 30 percig.
  2. Nyújtsuk a tésztát nyújtófával téglalap alakúra egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Takarjuk le egy konyharuhával és kelesszük szobahőmérsékleten 45 percig.
  3. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A fűszerolajhoz vágjuk fi nomra a fűszereket és keverjük bele az olívaolajba. Az olívabogyókat, ha szükséges, magozzuk ki, majd vágjuk félbe.
  4. Vegyük le a konyharuhát a tésztáról, majd ujjunkkal nyomkodjunk bele tipikus focaccia-lyukakat. Kenjük meg a fűszeres olajjal, az olívabogyókat nyomjuk a mélyedésekbe. A focacciát süssük 20–30 percig. Aranybarnának, lazának és légiesnek kell lennie a végeredménynek. Végül a focacciát melegen tálaljuk.

A szerző tippje: Olaszországban a focacciát előszeretettel eszik önmagában, olívaolajjal meglocsolva vagy antipastikkal, mint a prosciutto crudo (nyers füstölt sonka) vagy a sottaceti (ecetes zöldség).

Mentés