Menü

3 ötletes farsangi fánk

Csupa szín és vidámság

Home » Gasztro és Sport » Receptek » 3 ötletes farsangi fánk - 02.2019

A farsanghoz olyan magától értetődően tartozik hozzá a fánk, ahogyan a születésnapokhoz a torta. Az azonban sehol sincs megírva, hogy az egyik legszínesebb ünnepi időszakban unalmas kinézetű fánkocskák kell, hogy az asztalra kerüljenek. Mutatunk is 3 szuper fánk-ötletet!

Fánk falatok

Egy nagyszerű kis fánkrecept, ahol semmi különlegeset nem kell tennünk. Egyszerűen a nagyobb átmérőjű karikák helyett apróbb golyókat kell formálnunk a tésztából sütés előtt. Az így elkészült fánk golyócskákat végül hurkapálcára húzva, cukormázzal leöntve vagy csokoládéba mártva, cukorkákba forgatva tálaljuk.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 2,5 dkg liszt
  • 2dl langyos tej
  • 1 tojás
  • 10 dkg vaj
  • csipet só
  • hurkapálcikák
  • díszítő- és ízesítő anyagok

Elkészítés:

  1. Az élesztőt 1 evőkanál cukorral összekevert langyos tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztben elkeverjük a csipet sót, majd hozzáadjuk a kockákra vágott szobahőmérsékletű vajat, a maradék cukrot, a tojást, végül pedig ráöntjük a felfutott élesztőt, és az egészet simára dolgozzuk kézzel vagy géppel.
  3. A tésztát cipó alakúra formálva, lefedve kelni hagyjuk körülbelül 45 perig.
  4. Ha megkelt kb. 1cm vastagra nyújtjuk, és egy pici pohárka segítségével apró köröcskéket szaggatunk belőle. Ezeket is hagyjuk 30 percig kelni.
  5. Olajat melegítünk, és pár perc alatt, körülbelül 1 perc után megfordítva, készre sütjük a golyócskákat, majd kivéve papírtörlővel ellátott tálba vagy tányérra helyezzük őket, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk.
  6. Hurkapálcára szúrjuk a fánk-golyókat, és kedvünk szerint díszítjük őket.

EGÉSZSÉGES FÁNK

Pálcika-variációk

Ha már volt szó golyókról, miért ne lehetne pálcika formában is megjeleníteni kedvenc farsangi édességünket? Ezúttal sem kell megváltoztatnunk kedvenc receptünket. Egyszerűen a sütés előtti formázáskor vágjunk csíkokat a tésztából, és figyeljünk oda rá, hogy a rudacskák bizony előbb megsülnek, mint testesebb társaik.

Kövessük az előző recept lépéseit, a megsült fánk csíkokat pedig díszítsük kedvünk szerint. Az igazán extra kinézetért gyúrás közben ételszínezéket hozzáadva a tésztához már eleve színes rudacskákat süthetünk. Egy másik ötletes megoldás, hogy vastagabb csíkokra vágva őket, kihűlés után jégkrémpálcikára húzzuk az elkészült fánkocskákat, végül pedig csokiba mártva, színes cukorkaszórással jégkrémre hajazó kinézetet adunk nekik.

A TÖKÉLETES FARSANGI FÁNK

Farsangi hamis fánk

Egy hamis fánk recept egyenesen Olaszországból, a karneválok hazájából. A diétás finomság nem csak ízletes, de látványos is – bár több munkát igényel, mint az itthon megszokott átlagos farsangi fánkok. Viszont biztosan az asztal dísze lesz az elkészült remekmű.

Hozzávalók 20 maszkhoz:

  • 100g krémsajt
  • 80-85g liszt
  • 1 fél kávéskanálnyi por élesztő
  • földimogyoró olaj a sütéshez
  • cukorkák, csokiforgács, csokoládé vagy cukormáz a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Keverjük össze a krémsajtot, az élesztőt és a lisztet, és dolgozzuk el addig, míg egy egyben álló tésztát nem kapunk, majd hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 30 percig.
  2. Ideje nyújtani! A hamis fánk titka ugyanis, hogy mintha gyúrt tésztát készítenénk. Papírvékonyságúra, szinte áttetszőre kell nyújtanunk azt a formák kivágása előtt.
  3. Nyomtassunk ki vagy rajzoljunk meg egy farsangi maszk sablont, majd vágjuk ki, és annak segítségével vágjunk maszkokat az elkészült, kinyújtott tésztából.
  4. Végül a felforrósított olajban egyesével-kettesével süssük készre a finomságokat. Egy maszk megsütése megfordítással együtt sem fog több időt igénybe venni, mint fél perc.
  5. Csepegtessük le a megsült fánkokat, és kihűlés után díszítsük kedvünk szerint.

 

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk