Karácsonyi illat tálalva
Cseh karácsonyi kalács
A várakozás mindenütt ugyanakkora boldogsággal tölti el az embereket, csak az ehhez kapcsolódó hagyományok különbözők. Ezekkel a karácsonyi süteményekkel ünneplünk mi és a szomszédaink.
Ünnepi specialitások
Magyarország
Hazánkban nincs igazi ünnep a klasszikus bejgli nélkül, ami egy élesztős sütemény. Hagyományosan dióval vagy mákkal töltjük. Sokszor pedig együtt szervírozzuk a kétféle bejglit.
Olaszország
A panettonet korábban leginkább Milánóban tálalták desszert gyanánt, manapság viszont már egész Olaszországban fogyasztják ezt a finom karácsonyi süteményt. Ennek megfelelően megannyi változata létezik, a legfinomabb viszont mazsolával.
Horvátország
A breskvicek úgy néznek ki, mint a kis barackok, és meglehetősen időés munkaigényes az elkészítésük. Ezért csak esküvőkön és karácsonyi ünnepségeken szervírozzák őket.
Vánočka – Cseh karácsonyi kalács
Hozzávalók:
- 400 g liszt
- 125 g olvasztott vaj
- 1 kocka élesztő
- 100 ml langyos tej
- 100 g cukor
- 1 tojás plusz 1 tojássárgája a lekenéshez
- vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- szerecsendió
- 60 g mazsola
- 60 g mandula, hámozva és aprítva
- só
KÓKUSZOS POLENTATORTA
Elkészítés:
1. Egy kevés tejből, az élesztőből, egy kevés lisztből és 1 ek. cukorból készítsünk előtésztát, és hagyjuk meleg helyen megkelni. Tegyük egy tálba a maradék lisztet, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, egy kevés sót, a citrom reszelt héját, a reszelt szerecsendiót és a tojássárgáját. Adjuk hozzá az előtésztát. Öntsük hozzá az olvasztott vajat, és gyúrjuk át az egészet alaposan. Gyúrjuk hozzá a mazsolát és a mandulát is.
2. A tésztát formázzuk egy cipóvá, és konyharuhával letakarva meleg helyen kelesszük még egyszer a duplájára. Ezt követően osszuk 9 egyenlő részre, sodorjunk belőlük rudakat, és készítsünk belőlük egy 4-es, egy 3-as, illetve egy 2-es fonatot. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe a legnagyobb részt, rá a középsőt, a tetejére pedig a legkisebbet, majd hagyjuk ismét kicsit megkelni a tésztát. Kenjük meg tojássárgájával, szórjuk meg mandulával, és 170 fokon 45 perc alatt süssük készre.