Menü

8 apróság a boldogabb házasságért

És már ma is megtehetjük

Home » Életmód » Párkapcsolat » 8 apróság a boldogabb házasságért - 04.2018

Egy házasság fenntartása mindennapi küzdelem. Általában pedig nem a virágcsokrok, a drága órák és gyémánt ékszerek hozzák a hosszú távú boldogságot, hanem az apró kedvességek, áldozatok, amelyeket hajlandóak vagyunk megtenni a másikért. Ma hoztunk 8 ilyen apró dolgot, amelyeket akár már ma megtehet egy sikeresebb, harmonikusabb házasságért.

Fejezzük ki hálánkat!

Másoknak megköszönjük az apró udvariasságokat, de párunkkal szemben is megtesszük ugyanezt? Hogy elkerüljük azt, a másik úgy érezze, készpénznek vesszük, próbáljuk meg minden nap kimutatni hálánkat. Az olyan feladat elvégzését se felejtsük el megköszönni, ami elvileg ’az ő dolga’ – például a szemét kivitele. Ha van, amiért hálásak lehetünk a másiknak, legyen az kicsi vagy nagy, mutassuk ki!

Forgassuk vissza az időt!

Alkalmanként tegyünk valami olyat, amit kapcsolatunk elején sokszor csináltunk: hagyjunk kis szerelmes üzenetet a konyhapulton, vagy vegyünk egy csokor virágot, csak mert eszünkbe jutott. Párunknak jól fognak esni ezek az apró gesztusok, és a régi, pozitív emlékek felidézése pedig a kapcsolatot is erősíti.

A LEGJOBB HÁZASSÁGI TANÁCSOK

Beszélgessünk ’nagy dolgokról’!

Újra gondoljunk csak vissza kapcsolatunk kezdetére: akkor még biztosan nem a napi bevásárlásról és az új konyhabútorra felvett hitelről beszélgettünk, nem igaz? Néha napján próbáljuk a beszélgetést a ’nagyobb dolgok’ felé irányítani, tegyük újra izgalmassá mindennapi kommunikációnkat. Kérdezzük párunkat olyan témáról, amely tudjuk, hogy érdekli: legyen az politika, környezetvédelem, sport vagy bármi más.

Mi mindent tehetünk azért, hogy a házasság boldog és kiegyensúlyozott legyen

Tartsuk észben az időpontokat!

Minden nap nézzünk rá a naptárra: történik valami fontos? Ma van párunk nagy meetingje, este érettségi találkozóra megy, vagy szülinapja van a testvérének? A napi események követése és megtárgyalása éppen olyan fontos, mint félelmeink, vágyaink megosztása. Éreztessük házastársunkkal, hogy jelen vagyunk életében, tudjuk, mi folyik körülötte, és szívesen meghallgatjuk, ha beszélne róla.

Nyilvános érzelmek

Akár egy buliban vagyunk, akár az utcán sétálunk, vagy családi ebéden veszünk részt, ne féljünk kimutatni érzelmeinket párunk iránt: fogjuk meg a kezét, öleljük át, mosolyogjunk rá. Az rendben van, hogy szeretnénk az ízléses határokon belül maradni, de soha ne féljünk annyira mások reakciójától, hogy teljesen elfelejtjük kimutatni szeretetünk.

SZTÁROK PÁRKAPCSOLATI TIPPJEI

Kérjünk, ne parancsoljunk!

Törekedjünk parancsok és felszólítások helyett kérésekkel fordulni másik felünkhöz, az emberek döntő többsége ezekre jobban reagál. Ahelyett, hogy megmondjuk, mit ’kellene’ csinálnia, kérdezzük meg, meg ’tudná-e’ csinálni. A ’miért nem tetted meg?’ kérdés számonkérő hangneme helyett próbáljunk egy asszertív ’legközelebb nagy segítség lenne, ha’ kezdetű mondattal reagálni az el nem végzett feladatokra.

7 KÉRDÉS, AMIT MINDENKÉPPEN FEL KELL TENNÜNK A PÁRUNKNAK

Saját idő

Nem kell minden ébren töltött pillanatot párunkkal töltenünk. Megismerkedésünk előtt is különálló emberek voltunk, különböző érdeklődéssel és saját barátokkal. Tartsuk meg érdeklődési körünket, menjünk el a nyelvórára, vagy sportoljunk egyedül, ha nekünk úgy kényelmes: Ne zárjuk ki barátainkat az életünkből, találkozzunk velük nyugodtan külön. Egyéni fejlődésünkkel motiválhatjuk egymást is, saját régi és új hobbijainkkal pedig továbbra is érdekesek maradunk a másik számára.

Tegyünk jót!

Különösen felemelő élmény valami jót tenni. Csatlakozzunk együtt egy társadalmi célú projekthez, vagy önkénteskedjünk egy menhelyen, gyűjtsünk közösen karácsonyi ajándékokat a rászorulóknak. Másokat segítve perspektívába kerülnek saját problémáink, rájöhetünk, hogy nem is minden olyan súlyos, mint gondoltuk, vagy egy veszekedés tárgya nem is érdekel annyira, mint ahogy először reagáltunk. Újra és újra eszünkbe juthat, milyen szerencsések vagyunk, hogy párunkkal lehetünk, és vele közösen küzdhetjük le az élet által elénk vetett akadályokat.

 

 

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk