Active Beauty
Egyenes haj 6 lépésben

Tippek hajvasaláshoz

Egyenes haj 6 lépésben

Forró vas, vagány frizura: amire ügyelnünk kell, ha hajvasalóval egyenesítjük a hajunkat.

A hajvasaló sokak fürdőszobájának az alapfelszereléséhez tartozik. Hiszen aligha van még egy hajformázó eszköz, amivel ilyen gyorsan látványos eredményt lehet elérni. A profik körkefével sem képesek ilyen tökéletesen egyenes frizurát varázsolni. Mindenesetre az ápolásra és a megfelelő előkészítésre különös gondot kell fordítanod, ha a hajadat rendszeresen két forró vaslap közé szorítva formázod meg. Susanne Forobosko dm minőségtréner megosztja velünk a hajvasaló használatával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Hajvasalás: 6 tipp a selymesen csillogó hajért

1. Nedves hajat nem szabad vasalni

A vasalás legfontosabb szabálya: a hajnak teljesen száraznak kell lennie hozzá. Ugyanis tartósan károsodhatnak a hajszálak, ha nedves állapotban érintkeznek az extrémforró kerámialapokkal. Az ok: a hajvasalók akár 230 Celsius-fokra is felhevíthetők. Vasalás közben pedig sok-sok nedvesség párolog el a hajszálakból. Nedves haj vasalásakor a fejbőr és a hajhagymák is fájdalmasan megéghetnek. Ez a legrosszabb esetben hajhulláshoz és hajtöredezéshez vezethet.

Susanne Forobosko dm minőségtréner: „Vasalás előtt szárítsd a hajad egyenesre egy nagy lapos hajkefe vagy körkefe segítségével!” Ennek köszönhetően tovább maradhat egyenes a frizurád – és még az is lehet, hogy néhány napig nem is kell átvasalnod a tincseidet.

2. Milyen forrónak szabad lennie a hajvasalónak?

Röviden és tömören: a haj struktúrájától függ. A legtöbb gyártó 120 és 150 Celsius-fok közötti hőmérsékletet javasol vékonyszálú, kémiai anyagokkal kezelt vagy igénybevett haj esetén. Az egészséges haj 200 Celsius-fokot is kibír. Ennél magasabb hőmérsékletre nehezen kezelhető és erősen göndör haj egyenesítéséhez lehet szükség. Ebben az esetben 230 Celsius-fok a maximum.

Susanne Forobosko dm minőségtréner tippje: „A hajolajhoz hasonló termékeket mindig csak a hajformázás utolsó lépéseként használd. Ezek különösen ragyogóvá teszik a hajat.”

3. Hővédő nélkül soha!

Minden egyes hajvasalás extrém szituáció a haj számára. Hiszen a forró kerámialapokkal való formázás jobban igénybe veszi a hajat, mintha hajszárítóval és hajkefével egyenesítenénk azt. A megfelelő előkészítés első művelete a hidratáló samponnal és balzsammal való ápolás.

Következő lépésként – a vasalás előtt – mindig hővédő kerüljön a hajra. Ezek a termékek védőréteget képeznek a hajon, és megakadályozzák, hogy a vasalás a hajszálaktól a szükségesnél több nedvességet vonjon el. Ezenkívül magát a hajformázást is megkönnyíti.

„A terméket dolgozzuk bele a száraz hajszálakba és végekbe, valamint ügyeljünk arra, hogy a haj a hővédő készítménytől ne váljon nedvessé. Ha szükséges, szárítsuk át a hajszárítóval” – tanácsolja a szakértő.

4. Vasalás tincsről-tincsre

Még ha gyorsnak is kell lennünk: ha egyszerre túl sok hajat fogunk a hajsütővasak közé, nem olyan lesz az eredmény, mint amilyet várunk. Ettől a hajszálak megtörhetnek a töveik közelében. Ezért válasszunk le rétegeket a hajból, és tincsről-tincsre haladva vasaljunk. Fontos a megfelelő sebesség! Aki túl gyorsan húzza végig a tincsein az eszközt, annak gyakrabban kell vasalnia őket, amivel feleslegesen roncsolhatja a haját. Aki viszont túl lassan dolgozik, elégetheti a hajszálakat.

„A helyes vasalási technika: fésüld ki a tincset, tartsd feszesen, majd pedig a hajtövektől lefelé húzd át rajta a vasalót” – mondja Susanne Forobosko dm minőségtréner.

5. Milyen hajvasalót válasszunk?

Több különböző fajtájú hajvasaló kapható – nem véletlenül. Már a vásárlásnál ügyelj arra, hogy a hajstruktúrádnak és a hajhosszodnak megfelelő modellt válassz. Ebben fontos szerepet játszik a sütőlap fajtája: a kerámiabevonatos eszközök a (kedvezőbb árú) vaslapokhoz képest egyenletesebben oszlatják el a hőt. Ezenkívül jobban siklanak a hajon.

A kicsi, keskeny modellek ideálisak a rövid haj vagy a frufru megformázásához. Minél hosszabb és erősebb a haj, annál nagyobb és szélesebb lehet a hajvasaló.

Tippünk: a különösen nehezen kezelhető haj megzabolásában a speciális hajkiegyenesítő hővédő krémek lehetnek segítségünkre.

6. A frufru vasalása

A frufru egyenesítése valamivel komplexebb feladat. Előkészítésként szárítsuk egy körkefével teljesen szárazra a hajat. Sokszor hajvasaló nélkül is sikerül elérnünk a kívánt eredményt. Ha mégsem, akkor a következő módon sikerülhet: a homlokunkra átlósan válasszuk le a tincseket. Minél kisebbek a tincsek, annál szebb lesz az eredmény. Ha töveknél lelapul a hajunk, akkor a hajvasalót egyszerűen két centiméterrel lejjebbről indítsuk. Húzzuk át a hajvasalót óvatosan a tincseken oldalasan lefelé és kissé befelé haladva.