Active Beauty
Sütőtök: a hazai szuperzöldség
Szöveg: Anita Freistetter, Nina Horcher, Anna Theresa Lohninger

Vitaminbomba

Sütőtök: a hazai szuperzöldség

Aligha van még egy olyan zöldség, ami annyira az őszt szimbolizálná, mint a sütőtök. Nemcsak dekorációként mutatós, hanem az íze is mennyei, például sütőtökkrémlevesként elkészítve. Ezekkel a tippekkel és tényekkel mindenkiből sütőtök rajongót faragunk.
Dísztök, hokkaido-, vaj- és spárgatök – a tökféléknek számos fajtája ismert. „A különböző tökökből ízletes, őszies jellegű levesek, egytálételek készülhetnek, de édes ételek alapanyagául is szolgálhatnak” – mondja Verena Lang a kedvenc hazai szuperzöldségéről, a sütőtökről. Verena a blogján a nagymamájával együtt a saját kertjükben szedett zöldségekből és gyümölcsökből készült fogások receptjeit teszi rendszeresen közzé.

A sütőtökből készült levesek finom lélekmelegítők, amik a hideg évszakokban nemcsak az ízlelőbimbóinkat kényeztetik, de sok fontos immunerősítő mikrotápanyaggal is ellátnak minket. Az alábbiakban mutatunk Neked egy izgalmas sütőtökkrémleves receptet.

Három érv a hazai szuperzöldség fogyasztása mellett

1. Fitten tart és salaktalanít

A bétakarotin, ami a tökhúsnak (és a hokkaido tök héjának is) a narancsos színét kölcsönzi, valamint a benne lévő kovasav jótékonyan hat a kötőszövetekre, a bőrre, a hajra és a körmökre. A-vitamintartalma pedig a szemeknek tesz jót.
És: magas káliumtartalmának (100 gramm tök több mint 300 milligrammot tartalmaz belőle) pedig a vesék és a húgyhólyag örül, mert salaktalanít és elhajtja a szervezetben feleslegesen felgyülemlett folyadékot.

2. Maradékhasznosítás

A tökös ételek többsége a zöldség húsából készül. A héja – leszámítva a hokkaido tökét – általában a kukában landol. Verena Lang viszont szinte semmit sem dob ki. „A héjat félreteszem, és más zöldségmaradékokkal együtt alaplevet készítek belőle, ami jó ízt ad az ételeknek.”
A blogger a tökhúsmaradékokat se hagyja kárba veszni. „A maradékból pépet készítek. Kardamommal és fahéjjal fűszerezem, és görög joghurtot adok hozzá.”

3. Sós és édes

A hűvösebb napokon egy melegítő, krémes sütőtökkrémleves rendkívül jól tud esni a gyomornak és a léleknek. Finom aromája megengedi, hogy kísérletezzünk vele, ezért édesen és sósan is elkészíthetjük.
Imádod a klasszikus sütőtökkrémlevest? A leves burgonya helyett sárgarépával és narancslével, valamint kókusztejjel elkészítve rögtön gyümölcsösebb ízvilágúvá válik, a tipikus tökíz pedig a háttérbe szorul. Néhány különleges összetevő egy pillanat alatt új ételt varázsol a megszokottból.
Verena Lang a receptjében az édes és a sós keverékét választotta, és töklevesét a szezon körtéivel turbózza.

Recept: Körtés sütőtökleves

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 kicsi körte
  • 500 g zöld hokkaido- vagy vajtök
  • 1 kicsi burgonya
  • 1 nagy hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 650 ml dmBio zöldségalaplé
  • 100 ml crème fraîche
  • dmBio szűz olívaolaj
  • 2 szál petrezselyem
  • Bad Ischler kristálysó
  • dmBio feketebors

Elkészítés:

Vágjuk a tököt nagyobb darabokra, a körtéket pedig félbe, és sóval, valamint borssal megszórva jó 20 percig süssük a sütőben.
Távolítsuk el a körték magházát. A hagymát és a fokhagymát vágjuk kisebb darabokra, és némi olívaolajban dinszteljük meg őket egy kicsit. Hámozzuk meg a burgonyát, és kockázzuk fel. Adjuk a tököt (a héjával együtt), a körtét és a burgonyát az üvegesre párolt hagymához. Öntsük fel a zöldségalaplével, és főzzük 15 percig.
Tépkedjük le a petrezselyemleveleket a szárukról, és a créme fraiche-sel együtt tegyük a levesbe, majd turmixoljuk le az egészet.
Ízesítsük sóval és borssal, és melegen tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!


A tökleveshez kínáljunk egy szelet kenyeret. A saját sütésű kovászos kenyértől a fűszeres-diós ízű többmagvas kenyérig bármelyik fajta remekül illik hozzá.