Active Beauty
Olajos öblögetés és társai: alternatív fogápolás
Szöveg: Amelie-Catharina Bacher, Elisabeth Sas, Anna Theresa Lohninger

A szájüreg egészsége

Olajos öblögetés és társai: alternatív fogápolás

Rossz lehelet, gyakori gyulladások a szájüregben vagy fogfájás? A fenntartható fogápolás segít megőrizni fogaid egészségét – és az innovatív kellékek és eszközök csodálatos kiegészítői a klasszikus fogápolásnak. A természet ereje többezeréves tapasztalattal párosul az ayurvédikus olajos öblögetés során. Véleményünk szerint egy értékes kombináció, és az egészséges fogápolás fontos része.
Aki szeretne fenntarthatóbb életvitelt folytatni, a fogápolás terén is idővel a natúrkozmetikumok használatát fogja előnyben részesíteni. És jó okkal: lemond a szintetikus illat-, színező- és tartósítószerekről, helyette a természetes tisztítószereket, például krétát, szilícium-dioxid ásványokat vagy sókristályokat alkalmaz, amelyek gyengéden, mégis alaposan tisztítanak. Ezenfelül a gyógynövények antebakteriális hatásúak. Az ayurvédikus olajos öblögetés kiemelt prioritású.

Fenntartható fogápolás: olajos öblögetés, gyógynövények, fogtisztító tabletták

1. Olajos öblögetés a fogíny ápolására

Ez az ajurvédikus szájápolási technika egyre népszerűbb. Az olajos öblögetés erősíti a fogakat és a fogínyt, segít rossz lehelet esetén és természetesen fehéríti a fogakat. Nem állnak rendelkezésre megalapozott vizsgálatok ezzel kapcsolatban, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül az alkalmazók személyes visszajelzéseit.

Így nézhetne ki a reggeli olajos öblögetési rutinod:
  1. Tisztítsd meg a nyelvedet egy nyelvkaparóval, alternatívaként használhatsz egy fém kanalat is.
  2. Ezután vegyél a szádba egy evőkanál olajat, és 5-20 percen keresztül öblögess intenzíven. Az olajjal öblítsd át többször a fogközöket is. Mindezt tudatos odafigyeléssel egybekötve.
Nincs ennyi időd? Dehogynem, egybekötheted az egyéb reggeli tevékenységeiddel. A zuhanyozástól kezdve egy podcast meghallgatásán át a frizura elkészítéséig: az olajos öblögetést mindeközben el tudod végezni.
  1. Ezután köpd ki a folyadékot egy zsebkendőbe, és dobd a szemétbe. Az olaj ugyanis dugulást okozhat a lefolyóban.
  2. Ezután öblítsd ki a szádat langyos vízzel, és moss fogat a szokásos módon.
Mit használhatsz az olajos öblögetéshez? Egy speciális szájöblítő olajat vagy magas minőségű növényi olajat, mint amilyen az olíva- vagy a kókuszolaj.

2. Gyulladáscsökkentő gyógynövények

Fogászati problémák esetén általában érdemes kíméletes természetgyógyászati eljárásokra és különféle gyógynövények erejére támaszkodni. A hosszantartó, helytelen fogápolást ugyan nem lehet kompenzálni, viszont a fertőtlenítő, valamint gyulladáscsökkentő tulajdonságaik miatt a megelőzésben és az első problémák megjelenése esetén segítséget nyújthatnak.

Ha már a szájüregben fájdalom alakul ki, segíthet a napi többszöri öblögetés kamilla-, zsálya- vagy citromfűteával. A zsálya vagy citromfű leveleket el lehet rágni, így az illóolajok ki tudják fejteni hatásukat. Az utóbbit lehet olajos öblögetéssel kombinálni. Alternatív megoldásként például a kurkumát tartalmazó szájolaj is megfelelő.
Figyelem, no-go. Házi szerek, amelyeket feltétlenül el kell kerülni a fogtisztítás során: sütőpor, citrusfélék és a magas savtartalommal rendelkező gyümölcsök. Nem számít, milyen csodás hatást ígérnek, hosszútávon károsíthatják a fogakat.

3. Innovatív kiegészítők: fogtisztító tabletták, bambuszfogkefék, kókuszolaj

A kókuszolaj antibakteriális és gyulladásgátló laurinsavat tartalmaz. Ezért az olaj nemcsak az olajos öblögetés során bizonyult hatékonynak, időközben már a fogkrémekben is megtalálható. A természetes fogápolás nemcsak az összetevőkre fordít figyelmet, hanem az új textúrákra és termékekre is, mint a szétrágható fogtisztító tabletták, amelyek gyakran műanyagmentes csomagolásban kaphatók. A fogkefe is előállítható fenntartható módon, például bambuszból.
Mint minden natúrkozmetikum esetén, a fogápolási termékeknél is tanácsos a tanúsítvánnyal ellátott árucikkekre figyelni (pl. Cosmos Natural vagy Natrue). Így a fogainkat nyugodt szívvel varázsolhatjuk ragyogóvá. Még egy okkal több a mosolyra!


Tippünk
Az olajos öblögetés mögött rejlő ajurvédikus gondolatok átvételéhez holisztikus megközelítést javasolunk. Ebben a könyvben leírtak szerint például megfelelő gyógynövényekkel, schüssler sókkal és homeopátiás készítményekkel is ki lehet egészíteni. Egy ayurvéda orvosnál tett látogatással a személyre szabott fog- és szájápolás révén hozzájárulhatunk a fenntartható egészségmegőrzéshez.