Active Beauty
Mit tehetsz a fogaid fehérségéért? – NYEREMÉNYJÁTÉK

4 hatékony ötlet

Mit tehetsz a fogaid fehérségéért? – NYEREMÉNYJÁTÉK

Minden sztár gyönyörűen csillogó fogsorral mosolyog ránk a címlapokról, így nem csoda, ha a hétköznapokban is egyre többen vágynak hasonlóan fehér fogakra. Következzen pár tipp, hogy közelebb kerülhess a sztármosolyhoz.

Mitől függ fogaink fehérsége?
Kezdjük az alapoknál: a fog nem csont, hanem mineralizált szövet, amely dentinből és zománcból áll. Előbbi barnás-sárgás, azt beborító utóbbi pedig fehéres és kissé kékes árnyalatú, de félig áttetsző és meglehetősen vékony. Innen már egyenesen következik: a fogak színe három dologtól függ: a dentin színétől, valamint attól, hogy a zománc mennyire vastag és kemény. Nézzük, mit tehetünk azért, hogy ez a három tényező minél fehérebb összhatást biztosítson.

1. tipp – Cukros finomságok, tea és dohányzás mellőzése
Az évek során a zománcon apró repedések, karcolások és nyílások keletkeznek, ideális felületet nyújtva ezzel az élelmiszerek által okozott foltok számára. Noha ez egy természetes folyamat, ha minél tovább megőriznéd fogaid fehérségét, akkor le kell mondanod olyan élvezeti cikkekről, mint a cukros üdítők, a fekete tea vagy a vörösbor, ugyanis ezek mind a fogak elszíneződéséhez vezetnek. Ha pedig dohányzol, ideje azzal is felhagynod, mert a nikotintól szintén besárgulhat a fogzománc. A rossz hír, hogy az egyre népszerűbb e-cigaretta ugyanolyan kockázatot jelent.

2. tipp – Rendszeres és alapos fogmosás
Ideális esetben naponta kétszer mosunk fogat, lehetőség szerint puha, nagy sörte sűrűségű fogkefével, a fogak minden oldalát és a fogközöket is óvatosan, de alaposan megtisztítva. Utóbbihoz a legjobb választás a speciális fogköztisztító kefe, mely egyetlen egyszerű mozdulattal tökéletesen megtisztítja a fogak közti réseket. Ezeken kívül figyelj oda, hogy háromhavonta cseréld le a fogkefédet, ha elhasználódott, egyébként nem lesz hatékony a tisztítás.


 
3. tipp – Professzionális fogfehérítés
A professzionális fogfehérítés során előbb egy speciális zselét kennek a fogakra, ami fehérítő hatóanyagokat tartalmaz. Ez lebontja a foltokat eredményező szerves vegyületeket. Ezt követően aztán a polírozással tudják kiegyenlíteni a zománc felső rétegét, továbbá így tünteti el a lerakódásokat és repedéseket a fogak felszínéről. Ennek a lépésnek köszönhetően csökken annak az esélye, hogy hamar baktériumok okozta elszíneződések jelenjenek meg újra a fogakon. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezt az eljárást egy idő után meg kell ismételni, hiszen horpadások és karcolások idővel ismét keletkeznek a fogak felszínén. Ugyanakkor tudni kell, hogy a professzionális fehérítés vékonyabbá és gyengébbé teszi a zománcot. Gyakori mellékhatás a fokozott érzékenység. Mindenképpen érdemes a szakember tanácsát kikérni az eljárásokat illetően.

4. tipp: Fogfehérítés házilag
Számos fogfehérítő készlet létezik már manapság, amellyel odahaza, magunk is dolgozhatunk azon, hogy mosolyunk újra a régi fényében ragyogjon. Itt azonban egy dologra érdemes odafigyelni: komoly veszélyt jelent a túl gyakori használat, mert egy adott ponton túl az intenzitás függvényében a készítményben található kémiai szer tartós károkat okozhat, és a zománcot vékonyabbá és érzékenyebbé teheti. Hiába szeretnéd hát sürgetni fogaid fehéredését, érdemes előzetesen konzultálnod fogorvosoddal, illetve mindig betartani a használati utasításon található intelmeket.

Ha igazán biztonságos fehérítő megoldást keresel, használj fogfehérítő fogkrémeket! Ezek ugyan nem kecsegtetnek villámgyors eredménnyel, de „cserébe” nem is károsítják a fogzománcot. A kitartó, hosszútávú használat során a fehérítő hatás fokozódik. Ehhez adunk egy jó támpontot: egy megbízható, minőségi fehérítő fogkrém enzimekkel és hidroxiapatittal minden nap biztonsággal használható; gyengéden eltünteti a foltokat, remineralizálja a fogakat és kisimítja a zománcot, ezáltal ragyogóbbnak tűnik, valamint megnehezíti az új foltok megjelenését. És mindez zománc károsodása nélkül.


 

Játssz velünk! 

Töltsd ki 2022. augusztus 21-ig a lent található űrlapot, és válaszolj helyesen a feltett kérdésre, hogy tiéd lehessen a képen látható CURAPROX ajándékcsomag!

 

A nyereményjátékát szabályzatát és az adatkezelési tájékoztatót itt éred el. 
EREDMÉNYHIRDETÉS
 

A játék lezárult. Mindenkinek köszönjük a részvételt. Rengeteg helyes megfejtés érkezett, alább az 5 szerencsés nyertes, akit e-mailben is értesítünk:
- K. Annamária, Budapest
- Sz. Nóra, Szentes
- P. Réka, Palotás
- C-P. Magdolna, Salgótarján
- J. Barbara, Mecseknádasd

Az űrlap nem érhető el, a nyereményjáték véget ért.