Active Beauty
A lakás hűtése – légkondicionáló nélkül is lehetséges

Lépések a környezettudatosabb életmód felé

A lakás hűtése – légkondicionáló nélkül is lehetséges

Számos módon teremthetünk kellemes klímát a lakásunkban nyáron – ezen módszerek némelyike azonban meglehetősen drága, és jelentős mértékben terheli a környezetet. Mi most gyors és olcsó (DIY) megoldásokat mutatunk be neked.
 
Jöhet a nyár – az alábbi a trükkökkel nemcsak a lakásunkat hűthetjük le klíma nélkül, hanem önmagunkat is. S így máris nem lesz olyan elviselhetetlen a hőség.
 

A lakás hűtése hatékony ablak-menedzsmenttel

A lakásba a legtöbb meleg az ablakokon keresztül jut be. A megfelelő napvédelemmel és szellőztetési tervvel viszont elejét tudod venni ennek. Az alábbi tippek segítenek benne:
 

1. Átgondolt szellőztetési stratégia

A szellőztetés témája kapcsán megoszlanak a vélemények, viszont nem tanácsos egyszerűen csak kinyitni az ablakot akkor, amikor a hőséget már elviselhetetlennek érezzük. Ha hűteni szeretnénk a lakásunkat, akkor olyankor érdemes kitárni az ablakainkat, amikor odakint nincs olyan meleg, és hűvös levegő áramolhat be a lakásba. A forró napokon ezért általában este, éjszaka és a korareggeli órákban ajánlott szellőztetni. Ha vannak a lakásban egymással átellenben fekvő ablakok, és ennek köszönhetően kereszthuzatot hozhatunk létre, akkor egész napra érdemes lehet nyitva hagyni őket. Ha nem tudsz kereszthuzatot csinálni, akkor azokat az ablakokat nyisd ki, amik a kertre vagy az udvarra néznek. Onnan általában hűvösebb levegő áramlik be, mint az utca felöli oldalról.
 

2. Fúrás nélkül felszerelhető rolók

Számos olyan termék van az árnyékolók piacán, ami meggátolja a tűző napsugarak behatolását a lakóhelyiségeinkbe, és ezáltal nem engedi felszökni a beltéri hőmérőink higanyszálát – ilyenek a napvitorlák, pliszék, árnyékolók és zsaluziák stb. Nagy hátrányuk: ezen termékek nagy részét fel kell fúrni a helyére, és a főbérlőnk ehhez nem biztos, hogy a beleegyezését adja. Ebben az esetben világos színű, gyorsan és egyszerűen felpattintható pliszéket ajánlott beszerezni. Ezeket egyszerűen csak rá kell akasztani az ablakkeretekre, és nagyon egyszerűen, nyomtalanul eltávolíthatók. És a legjobb: ha a pliszék a következő lakás ablakaira is illeszkednek, akkor ezeket akár oda is tovább vihetjük magunkkal, és nem kell belőlük újat beszerezni.
 

Fake it till you make it

A lakásban nyáron légkondicionáló használata nélkül is kellemes klíma teremthető: ha otthon már szinte kibírhatatlan a hőség, és úgy érzed, elfogytak az eszközeid, amivel enyhíthetnéd azt, akkor az agyadat érdemes kitrükköznöd. Adunk néhány ötletet, amivel becsaphatod magad, és megteremtheted annak az illúzióját, hogy néhány fokkal hűvösebb van a lakásban, mint valójában.
 

1. Minimalista berendezés

Télen a pihe-puha tárgyak látványa és tapintása esik jól nekünk. Ilyenkor nemcsak melegebben öltözünk fel, hanem a lakásunkat is otthonosabbá tesszük: egy puha, meleg pléd itt, egy melegséget árasztó dekoráció ott. Nyárra viszont érdemes az összes felesleges tárgyat száműzni a lakásunkból, mert a minimalistán berendezett helyiségek automatikusan hűvösebbnek hatnak.
 

2. Hűsítő falak

Optikailag egy másik módszerrel is hűvösebb hellyé teheted a lakásodat: a falszín nagyban befolyásolja azt, hogy hogy érezzük magunkat egy helyiségben, és milyen melegnek érezzük annak klímáját. Azonban félévente más színűre festeni a falakat se nem praktikus, se nem környezetbarát ötlet. Más módon viszont építhetünk erre a hatásra: például feltehetünk a falra egy nagy, hideg árnyalatú kék vagy zöld posztert, vagy akár egy türkizkék kendőt, ami a finoman fodrozódó tengert juttatja az eszünkbe.
 

3. A lakás hűtése a növények zöldjével

A növények kettős hűtő hatással rendelkeznek: egyrészről a szén-dioxidot oxigénné alakítják, a nagy levélfelületű növények pedig kiváló párologtató tulajdonsággal bírnak. Ezenkívül a zöld színnek nyugtató hatása is van, és a helyiségeket hűvösebb érzetűvé teszi.
 

Hűtsd önmagad

Már mindent bevetettél, mégsem sikerült elviselhetőbb klímát teremtened a lakásodban? A helyiségek levegőjének hőmérsékletét természetes úton nem lehet az egyik pillanatról a másikra lecsökkenteni. A legforróbb napokon ezért nemcsak a helyiség klímájának kellemesebbé tételére, hanem önmagad hűtésére is érdemes fókuszálnod.
 

1. A szivacsos trükk

A jégakku egy praktikus eszköz, viszont nem mondható környezetbarátnak. Sok esetben poliakril zselé, fagyásgátló- és tartósítószer keverékével töltik meg. Viszont Te magad is készíthetsz „zöld” jégakkukat: ehhez vizezz be egy természetes szivacsot, és tedd be egy fagyasztós zacskóban a fagyasztóba. Néhány óra múlva már használhatod is. Különösen a csuklódat érdemes hűteni vele. És a legjobb benne: amint kiolvadt, használhatod tovább a szivacsot.
 

2. Egy finom, meleg tea

Hogy a legkegyetlenebb forróságban még teát is igyunk? Esetleg egy jegesteát, de egész biztosan nem valami meleget… Vagy mégis? Ezt a trükköt a déli országokban is előszeretettel alkalmazzák: Törökországban például 30 Celsius-fok felett is isznak meleg teát az emberek. De vajon miért jó ez? A szervezetünknek mindent, ami a gyomrunkba kerül, testhőmérsékletűre kell melegítenie. – Hideg italok fogyasztásánál ez nagyobb energiafelhasználással jár, mint a melegekénél. Ezenkívül ha meleg italt iszunk, kitágulnak az ereink, ami által a folyadék az emésztőrendszerünkből gyorsabban a vérünkbe tud kerülni. Ezenkívül a meleg ital kissé meg is izzaszt minket, aminek köszönhetően a bőrünk is lehűl valamelyest.
 

3. Langyos zuhany

Hasonló az elv a zuhany esetében is. Akármilyen csábítóan is hangzik a forró napokon a jéghideg zuhany gondolata – hűteni sajnos nem fogjuk tudni vele magunkat. A hideg víz azt a jelzést küldi a testnek, hogy fel kell melegítenie önmagát, tehát csak még inkább melegünk lesz tőle. Ezért tanácsosabb ilyenkor langyos vizet engedni magunkra.
 

4. Hűvös talpakon

Ha megizzadsz a home officeban vagy a házi munkában, zselés talpbetétek is segíthetnek a felfrissülésben. Tedd a zselés talpbetéteket egy rövid időre a hűtőszekrénybe, majd pedig csúsztasd őket a papucsodba – nyáron nyitott modelleket ajánlott viselni. A csuklóhoz hasonlóan az erek a lábfejeken is a bőrfelszín közelében találhatók, ezért a talpbetétek az ott elfolyó vért gyorsan le tudják hűteni.
 

Jó tudni

A légkondicionálók és a ventilátorok sok áramot fogyasztanak. Ha már van a háztartásodban egy ventilátor, akkor kizárólag hatékonyan tanácsos használnod. A légkondicionálókkal ellentétben a ventilátorok nem hűtik a helyiség levegőjét, csupán megforgatják azt, ami emiatt kicsit hűvösebbnek érezhető. Ezért nincs értelme a ventilátort egy olyan helyiségben járatni, ahol nem tartózkodik senki.