Energiafeltöltés a szünetben
Egészséges tízórai
Sok kisgyermek számára minden iskolai nap a nagy kérdéssel indul: mi van ma az uzsonnás dobozomban? Az egyszerű válasz: egy egészséges tízórai, ami sokáig eltelít, és egész napra elég energiát ad.
Miből áll egy egészséges tízórai?
A vitaminok, a fehérjék és a rostok biztosítják azt, hogy a gyerekek fittek és egészségesek maradjanak. A teljes kiőrlésű termékek és a fehérjében gazdag szendvicskrémek, mint a sajtkrém vagy a humusz, fontos tápanyagokkal látják el a diákokat, és megakadályozzák a koncentráció romlást. A saláták és a friss gyümölcs pedig a szükséges vitaminokkal támogatják a nebulók egészségét.Ahhoz, hogy a gyerekek örömmel lássanak neki a falatozásnak, fontos, hogy rendszeresen némi változatosságot is csempésszünk az uzsonnás dobozukba. Ehhez érdemes az egészséges építőköveket olyan ételekbe rejtenünk, amiknek már a puszta látványa is lázba hozza a gyerekeket. A saláták jól illenek a wrapokba, a gyümölcsöket gusztusosan nyársra fűzve, a zöldséget pedig falatkákra vágva, mártogatóssal tálalva lehet a legínycsiklandóbban prezentálni. Ha előző nap előkészítjük ezeket, akkor a reggeleink is lazábbak és nyugodtabbak lesznek.
Mi segít javítani a gyermek teljesítményét napközben?
Ha a gyerkőcnek szüksége lenne még egy gyors energialöketre, akkor olajos magvakat érdemes rágcsálnia az órák közötti szünetben. Kiváló agyserkentők, mert rengeteg tápanyagot és értékes zsírsavakat tartalmaznak, valamint javítják a koncentrációt. A bennük lévő B-vitaminok pedig az idegeket is erősítik vizsgák előtt.A banán is tökéletes erre a célra, szárított gyümölcsként pedig még a legkisebb uzsonnás dobozban is elfér. De vigyázat: az aszalt gyümölcsök cukortartalma jóval magasabb a friss gyümölcsökénél – tehát ne pakolj belőlük a gyermeknek túl sokat!
A legeslegfontosabb mégis az, hogy eleget igyon, amivel megelőzheti a fejfájást és az idő előtti kimerülést. A kulacsot vízzel (friss fűszernövényekkel ízesítve még finomabb) vagy ízesítetlen teával ajánlott megtölteni.
Miért nem elég, ha otthon egészségesen étkezik a gyermekem?
Az iskolában alaposan megtornáztatják a gyerekek agyát, és a nebulóknak viszonylag hosszú ideig jól kell tudniuk koncentrálni. Ha tízóraira sok cukrot fogyasztanak el, akkor hamar újra energikusabbnak fogják érezni magukat. Ezt az állapotot viszont hamarosan egy teljesítményholtpont követi, mert a cukor elfogyasztása után a vércukorszint gyorsan újra lecsökken.A következmény: a gyerekek hirtelen újra fáradtnak érzik magukat, energiátlanabbá és ingerlékenyebbé válnak. A hüvelyesekben és a teljes kiőrlésű termékekben lévő összetett szénhidrátokat lassabban veszi fel a szervezetük, ami által a vércukorszintük állandó marad, és nem lesznek éhségrohamaik. Ezért egy optimálisan megtöltött tízórais doboz garancia arra, hogy a gyermeknek egész napra elég lendülete lesz.
Egészséges tízórai: ezek a falatok mindenkinek ízlenek!
Két vegán finomság a kedvenc müzliszeletek helyett.Wrap zöldségekkel és humusszal
Hozzávalók:
- jégsaláta
- avokádó
- paradicsom
- répa
- uborka
- kukorica (konzerv)
- tarkabab (konzerv)
- humusz
- tortilla lapok
Elkészítés:
Öblítsük le a babot és a kukoricát, és csepegtessük le. A salátát vágjuk falatkányi darabokra. Pucoljuk meg a sárgarépát, majd a zöldséghámozóval vágjuk vékony csíkokra. Mossuk meg az uborkát, és ezt is csíkozzuk fel vékonyan. Mossuk meg a paradicsomot, és vágjuk apró darabokra. Hámozzuk meg az avokádót, távolítsuk el a magját, és ugyancsak aprítsuk fel.
Kenjük meg a tortilla lapokat humusszal, töltsük meg az előkészített zöldségekkel, hajtsuk rá az oldalait, és csavarjuk fel az egészet.
H3: Palacsinta mogyoróval és banánnal
Hozzávalók:
- 1 nagyon érett banán
- 180 ml dmBio vaníliás zabital
- 1 tk. dmBio juharszirup
- 1 tk. dmBio kókuszolaj
- 125 g dmBio búzaliszt
- 1,5 tk. dmBio sütőpor
- 1 ek. darált mogyoró
- 40 g dmBio étcsokoládé
- dmBio mandulapüré
- szederszemek
Elkészítés: Hámozzuk meg a banánt, és vágjuk apróra. Aprítsuk fel a csokoládét, vagy reszeljük le, és keverjük össze a banánnal egy villa segítségével. Adjuk hozzá a zabitalt, a juharszirupot és a kókuszolajat, és keverjük jól össze. Adjuk a masszához a búzalisztet, a sütőport és a mogyorót, és egy habverővel keverjük addig, amíg sima tésztát nem kapunk. Hevítsünk fel egy kevés kókuszolajat egy serpenyőben, töltsük bele adagonként a palacsintatésztát, és süssük mindkét oldalukat világosbarnára. Garnírozzuk a palancsintákat a mandulapürével, egy kevés juharsziruppal és a megmosott szederszemekkel. Ne felejtsünk evőeszközt adni hozzá!
Tippünk
A dm.hu-n az iskolai tízórai környezetbarát becsomagolásához is találsz ötleteket.