Active Beauty
Zero-waste-nyáron: 5 ötlet a fenntartható utazásokhoz

Együtt a család

Zero-waste-nyáron: 5 ötlet a fenntartható utazásokhoz

A kirándulások és piknikek a természetben rendkívül kedveltek. Ezzel együtt kiemelten fontos, hogy útközben ne hagyjunk magunk után szemetet. Olvasd el öt zero-waste tippünket a fenntartható nyári programokhoz.
 
A nyár egyet jelent a szabadban töltött idővel: piknik, állatkerti látogatások, kirándulás a természetben vagy városnézések teszik változatossá a napjainkat. Különösen útközben ügyeljünk arra, hogy ne termeljünk túl sok hulladékot. Kétségtelen, hogy bizonyos dolgok előzetes tervezést és talán néhány poggyásszal többet igényelnek, de mindez megéri a zero waste érdekében. Hiszen mindannyian örülünk a tiszta ösvényeknek, utcáknak és piknikező helyeknek.

 

1. Felejtsük el az egyszer használatos termékeket a zero waste jegyében

Legyen szó szívószálról, evőeszközről vagy to-go poharakról: az EU-ban mára betiltották az egyszer használatos műanyag termékeket. A szilikon vagy fém szívószálak, valamint a konyharuhába csomagolt poharak és tányérok egyetlen piknikkosárból sem hiányozhatnak. Az egynapos kirándulások esetén kissé nehezebb a helyzet: ilyenkor érdemes falatkákat vagy szendvicseket pakolni. Fólia helyett csomagoljuk a szendvicseket dobozokba vagy méhviaszos kendőbe. Az eldobható ivópalackok alternatívái a fém kulacsok. És mi a helyzet a ragacsos kezecskékkel? A szülők által különösen kedvelt eldobható, nedves törlőkendőket egyszerűen mi magunk is elkészíthetjük saját kezűleg. Hatalmas bónusz: jó példát mutatva már korán megismertethetjük gyermekeinkkel a zero waste és a fenntarthatóság fogalmát.
 

2. Vidd magaddal az összes hulladékot

Minden piknik-rajongó számára a legfontosabb szabály: hagyd el úgy a helyet, ahogy találtad. De bármennyire is törekszünk a hulladékmentességre, teljesen nem tudunk zero waste-ek lenni. A keletkezett szemetet haza kell vinni, és megfelelően szelektálni. A köztéri szemetesekbe ugyanis olyan hulladékok kerülnek, amelyeket nem szelektálnak, hanem a szemétégetőbe viszik.

Apropó: még a szerves hulladékot sem szabad egyszerűen a legközelebbi bokorba dobni. Az Osztrák Alpesi Szövetség szerint például a banánhéjnak a mi éghajlatunkon három évre van szüksége a lebomláshoz. A papírzsebkendők akár 5 évig is megmaradnak a természetben. Különösen a hegyekben, ahol alacsonyabb hőmérsékletek uralkodnak, lassabban bomlik le a szerves hulladék. Aki különösen példamutató, az nemcsak a saját szemetét gyűjti össze, hanem másét is. „Ploggingnak” nevezik ezt a trendet, amely a friss levegőn végzett testmozgást ötvözi a környezetvédelem iránti elkötelezettséggel.
 

3. Ne rendelj szemetet!

Az elviteles ételek, amelyeket a pulton átadva kapunk meg, legtöbbször rengeteg hulladékkal járnak. Gyakran kérdezés nélkül adnak eldobható szalvétát. A környezettudatos utazók ezért már a rendeléskor jelezzék, hogy nem kérnek. A fagylalt sokkal fenntarthatóbban fogyasztható tölcsérben, mint papírpoháran, műanyag kanállal. És az étteremben is érvényes a zero waste követők számára: csak annyit rendelj, amennyit megeszel. A maradékot pedig vidd haza egy magaddal hozott dobozban.
 

4. Ne fogadj el reklámtárgyakat

Különösen a városokba, múzeumokba vagy galériákba tett látogatás során számtalan hulladék-csapda leselkedik ránk szórólapok, prospektusosok, névjegykártyák formájában. A lényeges információkat egyszerűen lefényképezhetjük a telefonunkkal. Az ingyenes ajándékokat és apróságokat pedig ne fogadjuk el!
 

5. Készüljünk fel fenntarthatóan

Már apróságnak tűnő dolgok is fontosak a hulladékmentesség tekintetében: számtalan úti cél esetében lehetőség van arra, hogy a jegyet nem nyomtatjuk ki, hanem egy QR- vagy vonalkódot kapunk a telefonunkra. Így spórolhatunk a papírral, miközben a jegy a zsebünkben van.