Active Beauty
Tejalapú táplálás 1 éves kor után – NYEREMÉNYJÁTÉK

Mit egyen egy egyéves kisbaba?

Tejalapú táplálás 1 éves kor után – NYEREMÉNYJÁTÉK


1 éves kor körül a gyermekek étrendje nagy változásokon megy át. Minden kisbaba egyedi, és fejlődési ütemük is más. Vannak gyorsan fejlődő és lassan érő gyerekek, és van, aki egyes területeken az átlagnál gyorsabban, más területeken lassabban fejlődik.
 
Az élet első 3 éve minden gyermeknél meghatározó változásokat hoz, amihez biztosítanod kell a megfelelő táplálást, táplálkozást éppúgy, mint az egyéb környezeti támogató tényezőket. A 12. hónaptól, vagyis az első életév küszöbén a kisgyermeknek az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként továbbra is szüksége van tejalapú folyékony táplálékra, ami hozzájárul a megfelelő fizikai és kognitív fejlődéshez szükséges, nélkülözhetetlen tápanyagok beviteléhez. Amennyiben még rendelkezésedre áll a baba igényeinek megfelelő mennyiségű anyatej, azt javasoljuk, hogy folytasd az igény szerinti szoptatást, mert ez a baba számára a legjobb. Ha már nem tudsz, vagy nem szeretnél tovább szoptatni, tapasztalataink szerint a legnagyobb dilemma a szülők számára ebben az életkorban az, hogy adjanak-e már tehéntejet a babának.

A kiegyensúlyozott, vegyes étrendet a korosztály táplálkozási sajátosságait figyelembe véve kell kialakítani, ami már szinte minden élelmiszer fogyasztását lehetővé teszi. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ugyanazt fogyaszthatják, mint a felnőttek. Egyes élelmiszerek helyett, melyek összetétele bizonyos szempontok szerint nem tökéletes a kicsik fejlődő szervezete számára, érdemes az igényekhez igazodó alternatívákat keresni. Ilyen élelmiszer a natúr tehéntej is, ami értékes tápanyagai miatt a felnőttek étrendjében hangsúlyos szerepet tölt be, de a babák számára 1-3 éves kor között csak körültekintéssel javasolt fogyasztásra: megterhelheti emésztőrendszerüket vagy allergiát válthat ki. A nagyobb mennyiségű tehéntej rendszeres fogyasztása vashiány előfordulását segítheti elő, valamint a magas fehérjetartalma miatt hajlamosít az elhízásra. Nem véletlen, hogy sok gyermekorvos egészen 3 éves korig nem javasolja a tehéntej ivó folyadékként történő nagymennyiségű fogyasztását.

Mi a megfelelő időpont a tehéntej bevezetésére?
Az alapszabály az, hogy ivófolyadékként mindenképpen várj gyermeked egyéves koráig, és 2 éves kor előtt ne adj tehéntejet főétkezésre. Akkor áll készen a tejfogyasztásra, ha az étrendje már tartalmazza a gabona, zöldség, gyümölcs, tojás, hús és egyéb tejalapú élelmiszer kiegyensúlyozott kombinációját, és nem látod rajta tehéntej allergia tüneteit.

Hogyan vezesd be a tehéntejet a gyermek étrendjébe?
Haladj a gyermek tempójában és a tejtermékeket (pl. túró, joghurt, kefír), majd a tejet fokozatosan vezesd be a gyermeked étrendjébe az anyatejről vagy az anyatej-helyettesítő, -kiegészítő tápszerről történő átállás során. Ezzel kapcsolatban mindenképpen kérd ki a gyermekorvos vagy védőnő tanácsát.

Mi az ideális mennyiség számára?
A kisdedek étrendje, a bővülő élelmiszerlista alapján, akkor lesz változatos és kiegyensúlyozott, ha minél többféle alapanyagot, ételt fogyaszt a gyermek. A tápanyagok megfelelő biztosítása érdekében nem javasolt egy élelmiszercsoportot vagy élelmiszert a többihez viszonyítva nagyobb mennyiségben fogyasztani. Így van ez a tejalapú táplálékokkal is. Egy éves kor körül a napi 1-2 bögrényi tej jól kiegészíti a többi élelmiszert, ételt és finomságot, miközben a pici szervezetét ellátja például a megfelelő mennyiségű kalciummal is.

Mi a helyzet a növényi alapú „tejekkel”?
A növényi alapú alternatív italok nem helyettesíthetik a tejet a gyermekek számára, mert alacsony a kisgyermekek számára alapvető fontosságú tápanyagtartalmuk. Általában 80-90% víz és mindössze 10-15% az adott növényi alapanyagtartalom bennük. A vegyes étrend részeként 1 éves kortól ugyan adhatóak, azonban néhány szempontot szem előtt kell tartani. Gyermekkorban a fizikai és szellemi fejlődés támogatásához bizonyos tápanyagok optimális fogyasztására fokozott figyelmet kell fordítani. Növényi alapú vegetáriánus étrendek, de különösen vegán táplálkozás esetén a fehérjék, a vas, a cink, a B12-vitamin, a kalcium, a D-vitamin, valamint az omega-3-zsírsavak bevitele nehéz lehet. Ezért vegán étrendben részesülő gyermek esetében az étrend szoros dietetikai monitorozására van szükség a megfelelő tápanyagbevitel érdekében.
 
Mi biztosíthatja az átmenetet egy éves kor körül a tejre való átállást megelőzően?
Vannak olyan tehéntej alapú, 12. hónaptól adható anyatej-kiegészítő tápszerek, melyek összetételét kifejezetten a korosztály tápanyagigényeinek megfelelően alakították ki.

Céljuk a kis- gyermekek táplálkozásának javítása olyan tápanyagok hozzáadásával, amelyek általában alacsonyak, vagy hiányoznak az étrendjükből **
• támogatják a fejlődő gyermek életkorának megfelelő ásványi anyag és vitaminbevitelt
• segítik a szükséges tápanyagok biztosítását, amelyek gyakran hiányoznak, vagy kis mennyiségben kerülnek fogyasztásra esetenként a vegyes táplálkozás során.
• fehérjetartalmuk a tehéntejtől eltérően a kicsik igényének megfelelő
• bizonyos termékek esetében élőflórával és az anyatejben megtalálhatóval szerkezetileg azonos oligoszachariddal dúsítottak.
** Egy 2015-ös kutatás tanúsága szerint az 1-3 éves korú gyermekek 65%-a nem fogyaszt elegendő D-vitamint, minden negyedik gyermek vashiányos, 42%-uk nem fogyaszt elegendő kalciumot.
 


 

Játssz velünk! 

Töltsd ki 2022. szeptember 18-ig a lent található űrlapot, és válaszolj helyesen a feltett kérdésre, hogy tiéd lehessen a képen látható NESTLÉ ajándékcsomag!

 

A nyereményjátékát szabályzatát és az adatkezelési tájékoztatót itt éred el. 


 

EREDMÉNYHIRDETÉSA játék lezárult. Mindenkinek köszönjük a részvételt. Rengeteg helyes megfejtés érkezett, alább az 5 szerencsés nyertes, akit e-mailben is értesítünk:
- P-F. Enikő, Fertőszentmiklós
- V. Helga, Budapest
- Sz-T. Judit, Kerepes
- H. Viktória, Budapest
- K. Tünde, Oroszlány

Az űrlap nem érhető el, a nyereményjáték véget ért.