Active Beauty
Szülinapi zsúr stresszmentesen: tippek szülőknek

Party time

Szülinapi zsúr stresszmentesen: tippek szülőknek

Gyerekzsúr, méghozzá otthon? Sok szülőnek már a puszta gondolattól is görcsbe rándul a gyomra. Ennek nem kell így lennie, gondolja Linda Syllaba szülői-családi tanácsadó. Az ő tanácsa: „A kevesebb több!” Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy az ünnepelt és a vendégei, valamint Te is meg tudd őrizni a lazaságodat a készülődés közben és a parti alatt is.
 

Hét tipp a stresszmentes szülinapi zsúrhoz

1. Nem verseny!

Az az érzésed, hogy a szülők versenyeznek egymással abban, hogy ki tudja a legdrágább és legkülönlegesebb szülinapi bulit szervezni a gyermeke számára? Ha ezzel a gondolkodásmóddal Te nem tudsz azonosulni, akkor Linda Syllaba családi tanácsadó szerint csak egy valami segíthet: ha kiszállsz a versenyből! A parti időtartamát és a meghívottak számát igazítsd az ünnepelt életkorához. Az ökölszabály: ahány éves lesz a gyermek, annyi vendéget hívhat meg a szülinapjára. Az első és a második szülinapra nem is szükséges partit rendezni. Helyette hívj meg inkább 1-2 hasonló korú gyermeket az anyukájával és az apukájával. Ugyancsak sok energiát és időt spórolhatsz meg azzal, ha nem saját kezűleg készíted el a meghívókat, és nem arra fekteted a hangsúlyt, hogy az összes dekoráció és kellék az utolsó részletig színben és stílusban harmonizáljon egymással. Ez a legtöbb gyermek számára egyáltalán nem fontos. Egy partimottót sem kötelező meghatározni, hacsak nem maga gyermek szeretne tematikus szülinapot magának.   
 

2. Kérj segítséget az előkészítéshez és a parti lebonyolításához

Vond be a gyermeket az előkészületekbe, és kérd meg, hogy segítsen a játékok és az ételek kiválasztásában. És kérj erősítést: jó, ha még egy másik felnőtt segítségére is számíthatsz. Legyen az a szomszéd, a bébiszitter, a nagymama vagy egy vendéggyermek egyik szülője. Azért jó, ha van egy segítőnk, mert előfordulhat, hogy egy gyermek játék közben megsérül, és orvoshoz kell vinni, valamint ketten egyszerre több lurkó szükségleteit ki tudjátok elégíteni, és több felnőtt a gyerekek között esetlegesen kialakuló konfliktust is flottabbul képes kezelni.
 

3. Csak szépen sorjában

Az ünnepelt természetesen örül az ajándékoknak, de ha egyszerre túl sokat kell kibontania, akkor előfordulhat, hogy nem fogja tudni megfelelőképpen értékelni őket, és lehet, hogy nem is esik jól neki a csomagbontó maraton. A legjobb, ha az összes ajándékot a vendégek megérkezésekor egy asztalra tesszük. Később pedig egy játék keretében kibonthatja őket – egyiket a másik után.

Hogy egyáltalán ne is okozzon problémát az ajándéközön, Syllaba a következőt tanácsolja: „Kérd meg a kis vendégek szüleit, hogy csak csekély összeget költsenek ajándékra – vagy inkább egy olyan programmal lepjék meg az ünnepeltet, ami még pénzbe se kerül, viszont többet ad neki bármilyen tárgyi ajándéknál. Körülbelül hat éves kor felett a gyerekek már egy nagy közös ajándéknak is tudnak örülni.” Syllaba szerint a vendégeknek édességet vagy játékszereket tartalmazó „köszönetajándékot” sem szükséges adni: „Hiszen az ünnepeltnek kell a középpontban állnia.” Kivételt képeznek ez alól a partin, közösen készített alkotások, vagy a partidekoráció részei, mint például a vendégek neveivel ellátott lufik.
 

4. Engedd, hogy kitombolják magukat

Hagyd őket önfeledten játszani és szaladgálni! Nyáron szuper ötlet egy vízicsata a kertben, ősszel és tavasszal pedig egy játszótéren vagy egy erdőben is tarthatjátok a zsúrt – ha épp nem zuhog az eső. A legjobb, ha már a meghívóba beleírod, hogy a gyerekzsúrt a szabadban szeretnéd tartani. Így a szülők ennek megfelelően öltöztethetik a gyermekeiket.
 

5. Kevesebb fix programpont, jobb hangulat

Gyerekzsúr szoborjáték, kincskeresés és piñata nélkül? A 3 év alatti gyermekek a legjobban a szabad játékot élvezik – főleg akkor, ha a szabadban tombolhatják ki magukat. Néhány egyszerű játékötlet azonban megfűszerezheti a hangulatot. A legjobbak azok a játékok, amik megnevettetik őket, és amik során nem egymás ellen kell versenyezniük, mondja Syllaba: „A gyerekek imádják az ügyességi játékokat, például amikor vizes edényben úszó almát kell enniük összekötött kezekkel.” Ezenkívül jó, ha úgy váltogatod össze a játékokat, hogy a különböző képességű gyerekek mindegyikének lehessen sikerélménye: sportos versenyek, fejtörők és ügyességi játékok. Így mindenkinek lesz esélye a legjobbnak lenni valamiben.  
A gyerekek nem szívesen állnak sokat sorban a játékoknál, és gyorsan elunják magukat? Akkor vond be a kis nézőket is: „Most úgy kell figyelnetek, mint a hiúzoknak, és egészen csendben kell maradnotok...” Válassz olyan játékokat, amikben minden gyermek részt tud venni, és ha azt látod, hogy valamelyik nem nyeri el a tetszésüket, azt ne játsszátok tovább.
 

6. Csökkentsd a cukorfogyasztást

Gyerekzsúr = cukororgia? Linda Syllaba nem ért ezzel egyet. Mert a cukorsokktól könnyen kezelhetetlenné válnak a kicsik. A kötelező tortának sem kell túlzottan édesnek lennie, hozzá pedig kínálhatsz szezámos perecet vagy apró ropogtatnivalókat. Később pedig tálalhatsz egy egyszerű fogást, például tésztát, pizzát, virslit, esetleg melegszendvicset – azonban sok gyermek a zsúr végén egyáltalán nem is éhes már. Italnak a legmegfelelőbb egy kancsó vízzel higított gyümölcslé és tiszta víz. Nagyon fontos: Kérdezd meg a szülőket, hogy a gyermeküknek van-e bármilyen olyan érzékenysége, amire tekintettel kell lenned.
 

7. Ha veszekedés tör ki, és potyognak a krokodilkönnyek

Már a meghívottak listájának összeállításánál gondolkozz el azon, hogy mely gyerekek jönnek ki jól egymással. Viszont természetesen még így se biztos, hogy nem fog veszekedésre sor kerülni. Ha a gyerekzsúron azt tapasztalod, hogy bizonyos gyerkőcök nem találják meg a közös hangot, akkor lehetőleg kicsit szeparáld el őket egymástól: az asztalnál ültesd őket távol egymástól, a játékoknál pedig külön csapatba oszd be őket.


Készülj fel arra, hogy előfordulhat, hogy egy meghívott gyermek a szokatlan környezetben esetleg nem találja majd a helyét. Ha már az érkezésnél potyognak a könnyei, akkor próbáld meg a szárnyaid alá venni őt. És ha még 30 perc eltelte után is sír, akkor szólj a szüleinek, hogy a gyermekük nem érzi jól magát, és haza szeretne menni – különben az ő rosszkedve az egész zsúr hangulatára rányomhatja a bélyegét. Ha egy gyermek nem szeretne részt venni egy játékban, akkor semmiképp se kényszerítsd rá. Hagyd, hogy kimaradjon egy körből, vagy adj neki egy másik szerepet: például a koordinátorit, aki segít neked például ki- és bekapcsolni a zenét. Ezáltal ő se érzi majd magát teljesen kirekesztve, és lehet, hogy később a játékba is beszáll.