Active Beauty
Szex a terhesség alatt

Kérdések, melyeket sokan nem mernek feltenni

Szex a terhesség alatt

A szex árthat a magzatnak?

A szexuális élet általában megváltozik a várandósság során. A vágy csökkenése és a testi változásokkal együtt járó kényelmetlenségek mellett sokan azért lesznek óvatosabbak, mert tartanak attól, hogy a babának bármilyen formában árthatnak az együttléttel. Ez a félelem azonban alaptalan, hiszen a férfi nemi szerve nem érintkezik a magzattal, maximum a zárt méhszájig jut el. Az embriót ezen kívül védi a magzatburok, a magzatvíz, az izmok és az anyaméh szövetei.

A szex okozhat méhösszehúzódásokat?

Az együttlét során fontos szerepet játszanak az oxitocin nevű hormonok, illetve az olyan hormonszerű anyagok, mint a prosztaglandinok, melyeket emellett a szülés beindítására használnak. Ebből kifolyólag teljesen érthető a kérdés, hogy okozhat-e a szexuális együttlét korai méhösszehúzódásokat.

Tény, hogy a szex serkenti az oxitocin termelését, ami a terhesség végén a fájásokat is kiváltja. Azonban amíg nem áll készen a tested a szülésre, addig nem veszi a jeleket, vagyis nem kell tartanod ilyen jellegű hatásoktól.
A prosztaglandinokkal hasonló a helyzet. Ezek a spermában találhatók meg, és mennyiségük nem elegendő az idő előtti szülés beindításhoz. Amikor azonban magas koncentrációban adják be – például a várandósoknak a kórházban –, akkor értelemszerűen van ilyen hatásuk. A prosztaglandinok ilyenkor stimulálóan hatnak az anyaméh izomzatára, továbbá felkészítik a méhszájat a szülésre.

 

Utazás a terhesség alatt


 
Egy normális, komplikációktól mentes várandósság esetén az is valószínűtlen, hogy az orgazmus fájásokat váltson ki. Ahogy a szex okozta vetéléstől sem kell félnünk, hiszen annak zömében genetikai okai vannak, vagy valamilyen fertőzésre vezethető vissza.
Az együttlét mindössze a várandósság végén indíthatja be a szülést, akkor, amikor a kismama teste és a magzat is készen áll rá.

 


6 őszinte tanács újdonsült anyukáknakMikor ajánlott mellőzni a szexet?

Egy teljesen átlagos, komplikációktól mentes terhesség esetén nem kell tehát lemondanunk a szexuális együttlétekről, mert azok semmilyen hatással nem lesznek a magzatra. De ha bármilyen kockázat fennáll, ajánlott lehet felülvizsgálni ezt, főleg, ha az orvos is ezt javasolja. Az alábbiak adhatnak erre okot:

- Vetélésre való hajlam
- Veszélyeztetett terhesség
- A méhlepény rossz elhelyezkedése
- A nyákdugó korai távozása
- A magzatvíz szivárgása
- A méhszáj korai tágulása
- Vetélés kockázatának fennállása
- Korai méhösszehúzódások
- A partner genitális fertőzése


Higiénia a szexuális együttlét során

Alapvetően nagyon fontos a higiénia, de várandósság idején kiemelt szerepe van. Várandós nők esetében teljesen elegendő, ha hideg vízzel mossák meg a hüvelyüket, hiszen így nem tesznek kárt a természetes védőrétegben. Erre azért kell fokozottan figyelni a terhesség során, mert ekkor megváltozik a hüvelyflóra pH-értéke. A különféle szappanok és más készítmények használata nyomán csak még tovább emelkedhet ez az érték, ami kedvez a gyulladások és gombás fertőzések kialakulásának. Bakteriális fertőzés esetén nagyon fontos a minél előbbi kezelés, nehogy a baktériumok bejussanak az anyaméhbe, ahol legrosszabb esetben akár koraszülést is eredményezhetnek.