Active Beauty
Sokat veszekednek a gyermekeid?

Békítsd meg őket

Sokat veszekednek a gyermekeid?

#1 Tipp – Ne avatkozzunk be
Az első és legfontosabb szabály, hogy alapvetően maradjunk ki a vitákból, és csak akkor szóljunk közbe, ha komolyabbra fordul a helyzet. Sok esetben a gyerkőcök csak a figyelmünkre vágynak, így az azonnali beavatkozásunkkal csak elérnék a céljukat.

#2 Tipp – Ne legyünk bírók
Természetesen számos olyan szituáció van, amikor muszáj közbelépnünk, főleg abban az esetben, ha már erőszakot is alkalmaznak egymás ellen a gyerekek. De akkor is ajánlott, ha azt érezzük, hogy a segítségünk nélkül nem jutnának dűlőre. Ilyen esetekben azonban mindig figyeljünk arra, hogy sose legyünk döntőbírók, főleg ha már javában folyik a vita, amikor bekapcsolódunk, és nem ismerjük az előzményeket. Tehát nagyon fontos, hogy egyik gyerek pártját se fogjuk.

#3 Tipp – Legyünk megértőek
A viták során legyünk megértőek, és értessük meg a gyermekeinkkel, hogy az teljesen normális, ha máshogy látunk bizonyos dolgokat, és ezt a tényt el kell fogadni. Vegyük rá őket, hogy a saját szemszögükből számoljanak be a veszekedésről és annak hátteréről. Mondják el, hogy miért kezdtek el vitázni, hogyan érzik magukat, mit tartanak igazságtalannak. Ezáltal átgondolják a saját és a másik fél viselkedését.
 
#4 Tipp – Válasszuk szét őket
Ha olyan nagy a düh, hogy akár kakaskodásig fajulhat a helyzet, akkor válasszuk inkább szét őket, hiszen ilyen idegállapotban úgy sem lehetne velük nyugodtan beszélni. Küldjük be őket külön szobákba, ahol le tudnak nyugodni, és el tudnak gondolkozni a kialakult szituáción.

#5 Tipp – Segítsük őket a megoldás megtalálásában
Ha ismét lenyugodtak a kedélyek, akkor bíztassuk a gyerekeket arra, hogy találjanak egy megoldást. Ezt kb. 4 éves kortól lehet elvárni egy gyerektől, így korábban nincs igazán értelme ezzel próbálkozni. Egy ilyen beszélgetés során legyünk mi a moderátorok, akik irányítják a diskurzust. Mindegyik fél elmondhatja a kívánságát azzal kapcsolatban, hogyan szeretne véget vetni a veszekedésnek. Ha egyik gyermeknek sincs ötlete, akkor mi is hozhatunk pár javaslatot. Továbbá azt is tudassuk velük, hogy nem minden esetben teljesülnek a kívánságaink. Utóbbinál sokkal fontosabb, hogy kompromisszumot találjunk.