Active Beauty
Sok szülő tanácstalan, ha fáj a gyermeke hasa

Mi segít most?

Sok szülő tanácstalan, ha fáj a gyermeke hasa

„Anya, fáj a hasam, aú.” Ezt a mondatot szinte minden szülő hallotta már. Vajon mi bújik meg a panaszok mögött? Sok esetben nem az, amire elsőre gondolnánk.
 
Míg a kisbabák a rosszullétüket csak sírással tudják kifejezni, addig a kisgyerekek már el tudják mondani, ha fáj valamijük. Eközben ez esetek többségében a hasukra mutogatnak. Ugyan nem ritka, hogy a gyerekek a hasukat fájlalják, sokszor mégsem ez a probléma valódi oka. Néha a hasnak egyáltalán nincs is köze hozzá. A szülők pedig csak törik a fejüket…
 

Hasfájás: mikortól tudják a gyerekek lokalizálni a fájdalmat?

Minél fiatalabb a gyermek, annál nehezebben tudja elmagyarázni, hogy hol és milyen jellegű fájdalmat érez. A gyermekek körülbelül 8 éves korukig általában hasfájásra panaszkodnak, ha nincsenek jól. Ennek az az egyszerű oka, hogy még szegényes a szókincsük ahhoz, hogy le tudják írni, hogy hol és milyen erősségű fájdalmat éreznek. Másrészről elsősorban a kicsi gyerekek agyi idegkapcsolatai viszonylag fejletlenek még, így csak általános rosszullétet éreznek.
 

Hasfájás gyerekeknél: így segíthetnek a szülők

Ha egy gyermek hasfájásra panaszkodik, akkor fontos, hogy a szülő figyelme rögtön ráirányuljon. Figyeld meg a gyermeked viselkedését: ösztönösen a hasára teszi a kezét? Vagy esetleg feltűnően gyakran kap a füléhez, a fejéhez vagy más testrészekhez, ahol valójában a fájdalmat érezheti? Milyen erősnek ítéled meg a fájdalmat? Könnyen elterelhető a gyermeked figyelme? Vagy még a legjobb szórakozás sem képes feledtetni vele a fájdalmát?
Társul a fájdalomhoz egyéb tünet (pl. láz, sápadtság, hasmenés)? Nyugodtan segíts a gyermekednek körülírni a problémát. Mutass meg különböző helyeket a testén, és kérdezd meg, hogy esetleg itt vagy ott érez-e fájdalmat.
 

Hasfájás gyermekeknél: a lehetséges okok

A gyerekek jóval gyakrabban panaszkodnak hasfájásra, mint a felnőttek. A legtöbb esetben a fájdalom magától elmúlik, és nincs komoly szervi oka. A hasfájás lehetséges kiváltó okai az alábbiak lehetnek:
 

Táplálkozás: túl sok zsír, túl sok cukor

A gyermeki gyomrot irritálhatják a túl zsíros vagy túl cukros ételek és italok. Fontos tudni: a gyümölcscukor (pl. gyümölcslevekben, smoothiekban vagy friss gyümölcs formájában) is okozhat panaszokat. Ennek megemésztése a szokásosnál több időt vesz igénybe, amit a gyermek kellemetlennek érezhet.
 

Férgek a belekben: viszket a popsi?

A gyereknél bélférgesség is okozhat hasfájást. Kisgyerekeknél korántsem ritka jelenség, hiszen például a homokozóban való játék közben vagy háziállatok révén is könnyen megfertőződhetnek. Gyermekeknél hasfájáson kívül elsősorban a popsi viszketése utalhat bélférgességre – ami általában este vagy éjszaka lép fel. Ugyanis a férgek olyankor másznak ki a bélből, és teszik le a petéiket. Kérdezd meg a gyermeket, hogy viszket-e a popsija. Vagy figyeld meg, hogy esetleg ösztönösen vakarja-e azt. Kislányoknál a férgek a gáton át a hüvelybe is átvándorolhatnak, és ezen a területen is okozhatnak viszketést és fájdalmat.
 

Vakbélgyulladás: hirtelen fellépő, éles fájdalom

A vakbélgyulladás, az aggódó szülők réme, a gyerekek körében szerencsére csak ritkán fordul elő. Elsősorban az erős fájdalomról (általában a has alsó, jobb oldali részén) ismerhető fel, ami rendszerint nagyon hirtelen lép fel. Gyakori kísérőtünete a láz és a sápadtság. A vakbélgyulladásban szenvedő gyermekek általában nem tudnak a jobb lábukon ugrálni, mert az rendkívüli fájdalmat okoz nekik.
 

Pszichikai okok

A hasfájásnak lelki okai is lehetnek. Veszekedés a testvérekkel vagy barátokkal, az óvodai beszokás, egy szorongást okozó családi szituáció vagy a rémálmok a gyerekeket nemcsak mentálisan viselik meg, hanem sokszor fizikai tüneteket is okoznak.
 

Hasfájás a gyermeknél: mikor menjünk orvoshoz?

A szülők általában hamar ráéreznek arra, hogy hasfájás esetén mire van szüksége a gyermeküknek, vagy mi tesz jót neki. Ha viszont kétségeid vannak, tanácsos felkeresni a gyermekorvost. Akkor is, ha csak biztosra akarsz menni. Hallgass a megérzéseidre!
Az orvosok csak a mondás szerint „félistenek fehérben”. Ők sem tudják mindig rögtön megállapítani, hogy mi áll a panaszok hátterében – főleg akkor, ha egy olyan általános tünetről van szó, mint a hasfájás. Ezért osztd meg az orvossal az esetleges megfigyeléseidet, sejtéseidet. Minél többet tud, annál jobban tud majd segíteni.
Jobbulást a kicsinek! Sokszor egy gyomormelegítő, finom tea és főleg a sok-sok szeretgetés a legjobb orvosság.