Active Beauty
Nyugodt gyermekágyas hetek

Találj magatokra

Nyugodt gyermekágyas hetek

Kilenchavi várakozás után végre megérkezik a kisbabánk, és megkezdődik az ismerkedés időszaka. Ami elsősorban az új lakótárs körül forog: a csecsemő szopni akar, ringatásra, átpelenkázásra, testi közelségre és hordozásra van szüksége, néha minderre egyszerre.

A gyermekágy kezdeti időszaka az édesanyák számára csodálatos és persze néha meglepően megterhelő is. „A leendő szülők elsősorban a szülésre összpontosítanak – mondja Gerlinde Feichtlbauer, az osztrák bábatestület elnöke. – A gyermekágyi időszakra a gyermek megszületése előtt kevesen gondolnak, pedig az sokáig tart, és többrétű a szülési folyamatnál. Főleg az első gyermeknél nem tudhatjuk még, hogy valójában mit is jelent édesanyává válni, és valakiért a nap 24 órájában felelősséget vállalni, ráadásul a félelmeink és a kialvatlanság miatt gyakran ütközünk a határainkba.”

Az édesanyák sokszor a tökéletességre törekszenek, és gyakran a társadalmi elvárásoknak is meg akarnak felelni, mondja a szakértő. „Pedig teljesen normális, ha ebben az időszakban túlterheltnek érezzük magunkat. Én mindig azt javaslom, hogy keressünk egy bizalmi személyt, akivel erről az első időszakról őszintén beszélgethetünk. Ez lehet egy barátnő vagy a bába is.”

Pihenőidőszakok betervezése

Az édesanyák főleg azért válnak túlterheltté, mert a gyermekágyi időszak alatt folyamatosan „szolgálatban vannak”, és nem pihennek eleget. „A párok általában ügyesen megteremtik az életükben a munka-élet egyensúlyt, tehát elég idejük jut a munkára és a szabadidős tevékenységekre is – mondja Feichtlbauer. – Az újszülött megérkezésekor ez az egyensúly felborul.”

Ha a rokoni vagy ismerősi kör nem érti meg, hogy a pár pillanatnyilag miért nem tud az éttermi összejöveteleken részt venni, a nők sokszor úgy érzik, hogy a baba előtti szokásaikat mielőbb újra vissza kell hozniuk az életükbe. „Pedig családként először egy új struktúrát kell felépíteni – mondja Feichtlbauer. – Kellenek a szabadidős tevékenységek, viszont azokat ajánlott lassan, kisebb adagokban beépíteni a mindennapokba. Próbálkozzunk először inkább például egy zavartalan vacsorával kettesben, és ne rögtön egy wellnesshétvége legyen a cél.”

A csecsemők számára is egyszerűbb a megérkezés időszaka, ha az nincs túltervezve, hanem inkább csak összebújásból és evésből áll. Már csak ezért sem szabadna a szülőknek rosszul érezniük magukat, ha segítséget kell kérniük. „Ideális, ha a nagyszülők be tudnak segíteni a mindennapokban, és főznek vagy az unokájukról gondoskodnak” – mondja Gerlinde Feichtlbauer. Természetes, hogy az édesapa nagy részt vállal a teendőkből. És akkor az anyuka ebben az érzelmileg és testileg is intenzív időszakban teljes mértékben a jövevényre tud koncentrálni.

Szoptatás, a kötődésfaktor

Az első napokban egyértelműen a szoptatás van a fókuszban. „Ezzel a témával mostanság intenzíven foglalkoznak az édesanyák” – mondja örvendezve a bába, aki egyébként képzett szoptatási tanácsadó. Ennek ellenére nem minden újszülöttnél megy minden zökkenőmentesen, még akkor sem, ha a kicsi elég időt kap megtalálni a mellet, és olyan gyakran szophat, amilyen gyakran csak akar. „Vannak kisbabák, akik igazából még meg sem érkeztek, és az első hónapokban nagyon sok figyelemre van szükségük. Őket motiválni kell a szopásra. A bábák ebben is támogatást nyújtanak a gyermekágyi gondozás során. Mindenképpen érdemes kérni szoptatási tanácsadást is.” A bimbóvédők és a cumisüvegek használatáról – főleg az első napokban – egyértelműen lebeszél a szakértő: „Ha ezeket használjuk, kevesebb szopási inger éri a mellet, valamint rossz szopási technika alakulhat ki. Ezek az eszközök a kisbabát kezdetben sokkal inkább zavarják, mint segítik. Ráadásul előfordulhat, hogy így a tejtermelés nem indul be megfelelően, és ennek következtében nem áll majd rendelkezésre szükséges mennyiségű anyatej.”

Ha ezzel ellentétben – legkésőbb 10 nap múlva – annyi tej termelődik a mellben, hogy az fájdalmat okoz, akkor a szakértő azt tanácsolja, hogy egy étkezésre csak az egyik mellünket kínáljuk oda a csecsemőnek, s így a tejtermelődés természetes módon beáll a megfelelő szintre. Ha nagyon feszül a mellünk, akkor ki tudunk masszírozni belőle valamennyi tejet (a legjobb a zuhany alatt), majd pedig érdemes hűteni azt. „Ha már kemény csomók keletkeznek benne, vagy vörös foltok jelennek meg rajta, akkor ajánlott mielőbb felvenni a kapcsolatot a bábánkkal, vagy egy szoptatási ambulancián segítséget kérni. Mindenképpen elejét kell venni a mellgyulladás kialakulásának, mert az magas lázzal és levertséggel járhat, és az édesanyát napokra az ágyához láncolhatja.”

Hormonális és testi fejlődés

A rengeteg új dolog mellett még a hormonok is megőrülnek ilyenkor. „A szülés utáni első napokban komolyabb hormonális változások zajlanak le, mint a terhesség elején” – mondja szakértőnk. Ez körülbelül a gyermekágyi időszak harmadik napján tetőzik. „Ekkor történik meg a tejbelövellés, és az alváshiány is fokozza a helyzetet.” Nem csoda tehát, hogy az édesanya ilyenkor érzékeny és kevéssé energikus. „Ez később is előfordulhat, de egyre ritkábban és kevésbé intenzív formában. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor tanácsos egy bábával vagy egy orvossal konzultálnunk, hogy adott esetben korán felismerhető és elkerülhető legyen a gyermekágyi depresszió” – magyarázza Feichtlbauer.

A fokozott hormontermelés nemcsak a hangulatra hat, hanem a bőr és a haj struktúráját is megváltoztathatja, hatással van a méhre, és támogatja annak regenerációját. A prolaktin és oxitocin hormonok serkentik a mell tejmirigyeinek kialakulását és a tejelválasztást, illetve erősítik az édesanya-gyermek kötődést. Ilyenkor a női szervezetben sok változás megy végbe, mégis minden mindennel összefügg. Így a szoptatás „teljesen természetes módon” támogatja a méh regenerációját, magyarázza a szakértő. Az első napokban mi is segíthetjük ezt, ha a méhünk alá helyezett szoptatópárnára fekszünk. Ezzel a gyermekágyi folyás pangását is megakadályozhatjuk. Hogy elősegítsük a szülési sérülések vagy a császármetszési heg gyógyulását, ügyeljünk a megfelelő higiéniára. „Szülés után nagy hangsúlyt kell fektetni a sebek tisztán tartására. Vécéhasználat után vízzel vagy tengervizes oldattal tisztítsuk meg a hüvelyt és a gátat, és gyakran cseréljünk betétet – mondja a bába. – Ha így járunk el, a sebek normális esetben nagyon jól begyógyulnak.” A császármetszési heg se egy olyan dolog, amit később takargatni kellene. Ezek a változások a testen és a testben egy új ember világrajöttét tették lehetővé.

A sportolással az újdonsült anyukáknak a szülés után legalább 6–8 hetet ajánlott várniuk – mondja Feichtlbauer. „A futás ilyenkor még kifejezetten rosszat tesz a medencefenéknek, ezért jobb inkább sétával vagy gyorsabb gyaloglással kezdeni.”

A sírás mint kommunikációs forma

Amit az új szülőknek a gyermekágyi időszakban nem lehet elég gyakran mondani: a legtöbb dolog szokatlan, de normális. Tehát az is, ha sokat sír a kisbaba. „Ennek sok különböző oka lehet – mondja Gerlinde Feichtlbauer. – Ez viszont nem azt jelenti, hogy anyaként vagy apaként csődöt mondtunk. A sírás egyszerűen csak a gyermek egyetlen kifejezőeszköze.”

Ha a gyermek megérkezése után intenzíven rászánjuk az időt egymás megismerésére, annál hamarabb rájöhetünk arra, hogy mi áll a sírás hátterében. „A csecsemők a születést és a megérkezést egész másként élik meg. A megoldás tehát az, hogy teljes mértékben rákoncentrálunk, és próbálgatjuk a kisbaba megnyugtatásának lehetséges módjait” – tanácsolja a bába. Idővel rájövünk, hogy mit akar mondani, ha hangosan kiabál, nyűgösködik vagy hosszú ideig sír. És közben mindig gondoljunk arra: „Senki sem született tökéletes édesanyának. Ezért fontos, hogy időt adjunk magunknak. Anyaként, párként és családként. Így megérkezhet a gyermek, és összenőhetünk.”