Ahol a gyerekek újra gyerekek lehetnek

Erre a nyárra megtelt élettel a balatonakali táborhely, ahol a dm támogatásával a   Katolikus Karitász menekült és rászoruló hazai gyermekeket nyaraltat. A szervezet a kezdetektől segíti a hazánkba érkező ukrajnai menekülteket, a budapesti integrációs központban már 400, hazánkban letelepedni kívánó családot támogatnak. A táborban igyekeznek feledtetni a menekülni kényszerülő gyerekekkel az átélt borzalmakat, kézműves programok, hajókázás, tihanyi kirándulás, sümegi várjáték és balatoni strandolás várja a kicsiket és nagyokat, remélve, hogy minél több új barátság születik majd. Ezek kulcsfontosságúak lesznek ősszel, mivel a gyerekek már Magyarországon kezdik majd a tanévet. A támogatásnak köszönhetően 300 menekült gyermek iskolakezdési terheit csökkenti továbbá a Karitász felszereléssel és utalvánnyal.
A dm a Budapest Bike Maffia nyári „Nekünk a Balaton” kezdeményezésébe is beszállt, a szervezet rászoruló embereknek, köztük ukrán menekült családoknak adja vissza a nyaralás élményét, így méltó feltöltődéshez juthatnak olyanok, akik nem nyaralnak, vagy nagyon régen volt csak részük ebben. A szervezet családok átmeneti otthonába, hajléktalanszállókra is elviszi a nyári feltöltődés hangulatát.
 

Nem engedik el a családok kezét

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyéves integrációs programot indít a hosszú távon itt maradó ukrán családok beilleszkedésének elősegítésére. A programban résztvevő százötven családot az ország számos településén helyezi el a karitatív szervezet. Az ukrán anyanyelvű felnőttek és gyermekek egy év alatt megtanulnak magyarul, a gyerekek óvodában, iskolában kezdik a tanévet, a felnőttek segítséget kapnak a munkakereséshez. A cél, hogy egy év után képesek legyenek önmagukról gondoskodni, és ehhez megfelelő jövedelemmel is rendelkezzenek.  A dm támogatásával valamennyi, az integrációs programban résztvevő ukrán család egy évre elegendő vitamincsomagot kap, az egészségük megőrzéséhez, a betegségek megelőzéséhez.

Budapesten, Kőbányán, a Maglódi utcában a helyi önkormányzattal együttműködésben 2014 óta tevékenykedik a Baptista Szolgáltató Centrum, ahol rendszeresen több száz szegény ember jut meleg ételhez, ahol egy programnak köszönhetően rászorult segít rászorultat. Az összefogás eredményeként a legjobban nélkülözők egyéni esetkezelése, szociális ügyeinek intézése is megvalósul. A központot az ukrajnai háború a közelmúltban újabb kihívás elé állította. Egy tetőfelújításra szoruló épületrészben 30 menekült számára sikerült biztosítani a lakhatási feltételeket, a segélyszervezet munkatársai igyekeznek a nálunk tartózkodók mindennapi életét háztartási eszközök beszerzésével megkönnyíteni, amíg sorsuk rendeződik. A felújítást és az épületek felszerelését a dm támogatásából valósítják meg. A távolabbi elképzelés az, hogy miután a menekültek hazatérhetnek hazájukba, a jelenleg menekültszállóként működő ingatlant a hazai hajléktalanellátás érdekében hasznosítja majd a Baptista Szeretetszolgálat.