Active Beauty
Mobiltelefon és a gyerekek

Mutass jó példát!

Mobiltelefon és a gyerekek

Alapvetően nagyon egyszerű dolgod van, hiszen leginkább a saját telefonhasználatodra kell figyelned, ugyanis a gyereked téged tekint a példaképének, így később ő is úgy fogja használni a saját készülékét, ahogy azt nálad látta. Fogadd meg az alábbi tippeket, és nem csak a saját mobilhasználati szokásaidon tudsz változtatni, hanem már azelőtt megtanítod a mértékeket és a határokat a gyermekednek, mielőtt saját telefont kapna.

#1 – Karóra mobiltelefon helyett

Ez elsőre egy elég furcsa tippnek tűnhet, pedig rengetegszer csak azért nyúlsz a telefonodhoz, hogy megnézd a pontos időt. Ebben az esetben pedig rendkívül nagy a csábítás, hogy még vess egy pillantást a közösségi média felületeidre is, vagy böngéssz egy picit a neten. Ennek elkerülésére tökéletes megoldás egy karóra, így mindig képben leszel a pontos idővel.
 

Amikor mozog a fog


#2 – Jelszavak

A tabletek és mobilok a sikerüket többek közt a könnyű kezelhetőségüknek köszönhetik, aminek következtében a legkisebbek is pikk-pakk használni tudják azokat, sőt mi több, számukra a sok színes gomb még érdekesebbé is teszi az egészet. Ez természetesen azt is eredményezheti, hogy egyik percről a másikra olyan tartalmakat láthatnak meg, melyek még nem nekik valók. Ezért olyan fontos, hogy a mobilod egy jelszóval legyen védve, hogy olyankor, amikor nem vagy mellette, véletlenül se tudja feloldani a gyermeked.
 
#3 – Tiltott zónák

Alakíts ki olyan területeket az otthonodban, ahova tilos a mobilt vinni, illetve azt használni. Az étkező és a gyerekszoba is lehet egy ilyen tiltott zóna, így evésnél sem a telefon nyomkodásával lesz elfoglalva a gyermeked, lefekvés előtt pedig végképp ne telefonozzon.

#4 – Kérdezz, ne böngéssz

Míg régen a nagyit hívtuk fel, ha elakadtunk például egy süti elkészítésénél, manapság inkább azért nyúlunk a telefonhoz, hogy az interneten utánajárjunk ennek a problémának. Ha magadra ismertél, akkor tudatosítsd magadban, hogy inkább az előbbi verziót válaszd. Így gyermeked is azt fogja látni, hogy sokkal jobb egy családtagtól vagy baráttól segítséget kérni, mint idegenektől a neten. Ennek köszönhetően később sokkal nagyobb eséllyel téged fog kérdezni, ha elakad bármiben, nem pedig a telefonját.


Sokat veszekednek a gyermekeid?


#5 – Csináld, ne nézd

Kíváncsi a gyereked, hogyan készül például a pizza? Akkor ahelyett, hogy egy videót mutatnál meg neki, inkább készítsetek otthon együtt egy finom pizzát. Ezáltal nem csak ehettek valami finomat és értékes időt töltötök egymással, de még tanul is valamit a kicsi. Természetesen ha valami komplexebb dologról van szó, akkor akár a videó is szóba jöhet, de azt mindig együtt nézzétek meg, közben pedig magyarázd el neki a látottakat. Amennyiben olyan kérdést tesz fel a gyereked, amire