Mikor kerüljön sor az első fogorvosi vizsgálatra?

Amikor kibújik az első tejfogacska? Ezzel kapcsolatban megoszlanak a szakértői vélemények. Egy biztos, amint megpillantjuk az első fogat, el kell kezdeni fogkrémmel mosni azt. Ekkor már érdemes felkeresni a fogorvost, ám ilyenkor még leginkább csak azért, hogy a szülők felvilágosítást kapjanak a helyes fogtisztítási technikáról, a fogselyem használatáról, a cumizás hatásairól, és arról, hogy miként előzhető meg a fogszuvasodás. Az első igazi aktív vizsgálatra legkésőbb akkor kell sort keríteni, amikor már az összes tejfog áttörte az ínyt.  
 

Mi történik az első találkozásnál?

A legjobb esetben semmi. Ezért nem szabadna a szülőknek csak akkor felkeresni az orvost, amikor már egy nagyobb kezelés szükségeltetik. Mert ez lelkileg meglehetősen megterhelő lehet a gyermek számára, ami következtében negatív érzések maradhatnak meg benne a fogászattal kapcsolatban. Sokkal jobb rendszeresen ellátogatni a fogorvoshoz, aki megmutatja a gyermeknek az eszközöket, vagy akár megengedi neki, hogy ő maga fedezze fel őket. Így nemcsak a fogszuvasodást előzhetitek meg, hanem a gyermek számára magától értetővé válhat, hogy rendszeresen eljár a szűrővizsgálatokra.

És mitévők legyünk, ha gyermekünk már előre tart a látogatástól? Egy tipp: vidd el magaddal a gyermekedet a fogászatra, amikor a te fogaid állapotát ellenőrzik. Lehet, hogy egy gyökérkezelésnél nem kell ott lennie, viszont segíthet, ha egy rutinkontrollt egészen közelről végignézhet.
Vannak fogászatok, amik a kis páciensek fogainak kezelésére specializálódtak. Ezeken a helyeken a szakemberek jól tudják kezelni a gyermeki félelmet, és még az is lehet, hogy egészen pozitív élmény lesz a kicsi számára az első találkozása a fogorvosával.
 

Hogy készítsem fel a gyermeket a fogorvossal való találkozásra?

Erre nincs bevált recept. Azonban semmiképpen sem ajánlott a fogászati kezelést és a fájdalom fogalmát bármilyen formában összekapcsolnod. Ne mondd tehát: „Ha nem mosod meg rendesen a fogaidat, akkor fájni fog, és el kell mennünk a fogorvoshoz.” Az olyan mondatok hallatán, mint a „Nem kell félned.” vagy a „Nem fog fájni.” gyanút foghat a gyermek, és bizalmatlanná válik. Így már előre negatív gondolatok születnek meg a fejében a témával kapcsolatban. Ezek helyett mondd azt: „A gyermekfogászaton a fogaid szépségéről gondoskodnak, ezért fontos, hogy elmenjünk oda.”

A félelem elűzésében az is segíthet, ha játékos módon ismerteted meg a témával. A fogorvoslással és a fogmosással kapcsolatos gyerekkönyvek, hangoskönyvek és dalok segíthetnek a félelem leküzdésében, és lehetőséged nyílik arra, hogy megválaszold a gyermeked kérdéseit a témával kapcsolatban. A délutáni játék keretében gyakorolhatod a gyermekeddel a száj nagyra nyitását, vagy akár azt is megengedheted neki, hogy egy zseblámpával belevilágítson a tiédbe. Ezenkívül a babákkal vagy a plüssállatokkal is tudtok fogorvosost játszani.

A legjobb, ha a látogatást akkorra időzíted, amikor a gyermek kipihent – ez általában egy délelőtti időpontot jelent. Érdemes a gyermekeddel viszonylag korán odaérned a fogászatra, hogy legyen elég ideje felfedezni az új helyet. És nagyon fontos: a te nyugodtságod a gyermekre is átragad! Sok szülő kis ajándékkal, sőt édességgel jutalmazza a gyermekét a fogorvosi vizsgálat után. Ez kontraproduktív lehet: ehelyett dicsérd meg őszintén őt, és mondd azt neki, hogy most már ő is a „nagyok” közé tartozik – ezt szeretik a kisgyerekek, mivel buzgón követik a szüleiket.