A szoptatás az édesanya és a kisbaba legmeghittebb közös élménye. Valami mégis gyakran beárnyékolja ezt a különleges időszakot. Vörös és forró a melled? Akkor valószínűleg mellgyulladásod van. De ez nem jelenti azt, hogy abba kell hagynod a szoptatást.

A tejcsatorna elzáródás és az emlőgyulladás, amit masztitisznek is neveznek, a szoptatási időszak alatt leggyakrabban felmerülő problémák közé tartoznak. És a szoptatás ideje alatt bármikor felléphetnek, ha például kibújnak a kicsi első fogai, és elkezd harapni. A legtöbb esetben viszont a szoptatási időszak első hat hetében, tehát a gyermekágy időszakában küzdenek ezekkel a problémákkal az újdonsült édesanyák.

Az első időszakot minden friss anyuka lehetőleg fájdalmak és aggodalmak nélkül szeretné a kisbabájával eltölteni. Ezért megkérdeztünk egy szakembert arról, hogy mitévők legyünk mellgyulladás esetén. Christina Kulletól kaptunk válaszokat. Christina szülésznőként dolgozik a klagenfurti klinikán, és az Osztrák Bábaegyesület karintiai vezetője. Szerinte „először is meg kell különböztetnünk a tejcsatorna elzáródást a mellgyulladástól.”
 

Mellgyulladás vagy tejcsatorna elzáródás: mik a tünetek?